baltik Já myslím, že víc lidí se s tím pere, ale zároveň jsou k tomu strašně přitahovaný.
Knihy - co jsme přečetli, doporučení...
Sweet Potato
Otevřely se ti úplně nové obzory![]()
Doporučuji knihu Hluboko v temném lese. Dva bratři s otcem utekli z Gruzie do Anglie. Matku se dostat ven nepodařilo. Po letech se otec vrací do Tbilisi a ztrácí se. Po jeho stopě se vydá starší bratr, který ale také přestane komunikovat. Teď už je to jen na tom mladším. První půle se milé táhne, druhá je rychlejší a závěr jak z akčního filmu.
Do Gruzie jsem vždy chtěla. Ale nečekejte cestopis.
Malvin zrovna jsem to taky docetla :)
Ale ten konec me teda zklamal
baltikmě zarazil. Ale nakonec mi přijde, že to tak mělo být
Sweet Potato To je moc příjemný bonus.![]()
Dočtena Holly od Stephena Kinga. Možná není nejlepší z Kingových knih,ale bavilo mě pokračování jejího příběhu, a ačkoli tm bylo tase dost nechuťáren, který u Kinga přecházím se zavřenou záklopkou žaludku,tak tam dost toho, co na Kingovi miluju - lidi, co se snaží s rozdanými kartami dělat to nejlepší, co můžou. Je tam teda dost popisu covidové situace v USA v roce 2021, a zamrazilo mě při zmínce o úlevě, že Trumpa vystřídal Biden, obava, že se Trump v 2024 zase vrátí.
Řešil se tu ten Kysa a syndykat. Nemám ještě hotovo, ale někdo se tu ptal,jak moc je to reálné.
A já říkám, že je to přesně sci fi jak má být. Není nutné spekulovat o reálnosti, cílem je vlastně prozkoumat jaké jsou možnosti nějakého budoucího uspořádání lidské společnosti a z pohledu kam se to může zvrtnout s AI je to opravdu parádní počin. ![]()
A oceňuji pražské reálie.
Ale tak vítej v klubu. Mám kamarádku, která píše "děsně ftipně" fejetonky a příběhy ze svého života a pak je tiskne na normální tiskárně (asi v práci) a občas je v naší partě podaruje k vánocům/narozeninám... Naštěstí nemá teď moc času a tak se periodicita obdarování snižuje ![]()
Isca Nedávno jsem "diskutovala" s AI o dílech Kinga a ona mi jako podsouvala názor, že mě na jeho díle přitahuje ta temnota a horrorové ladění. Tak ne, milá AI, jedná se právě o dokonalé popisy lidských charakterů. Proto mám radši jeho "reálná" díla, než fantasy.
Na toho Trumpa se musím jít podívat. Když jsem to četla, byl na trůně Biden.
Doporučila bych jako docela zajímavé čtení https://www.databazeknih.cz/knihy/kdo-se-ztrati-v-lese-543600
pro toho, kdo by zatoužil po návratu do mládí a rád si připomněl léto (a pocvičil paměť, kapitoly jsou krátké, ale počet postav vysoký, nicméně je to čtivé)
Dítě dočetlo Svět podle Garpa a chce tip na další knihu. Musi to byt něco použitelného k maturitě a zároveň čtivého. Napadl me Egypťan Sinuhet nebo Quo vadis? Co myslíte? Napadá vás něco lepsiho? Všechnu tu klasiku jsem přečetls na střední a přišla mi většinou velmi čtivá. Jenže jiná doba, dite od mala s jiným vkusem na knížky než jsem měla já, tak nevim, co doporučit . Pán prstenů ji nebavil, toho zkoušela už před lety. Ted má rozečtenou Lolitu a nebaví ji. Ta mne teda taky neoslovila.
notna Pán much![]()
Z těch současných autorů mne napadl třeba Peter Høeg, Cit slečny Smilly pro sníh , když už zvládla Garpa. Nebo z těch klasických klasik třeba Jana Eyrová, ta mně v tom věku hodně oslovila, a pak Na Větrné hůrce.
Ovšem kniha, kterou jsem někdy v 17-18 letech četla poprvé a je to dodnes moje nejoblíbenější kniha, je Chladnokrevně od T. Capoteho (snad skloňuju správně). Ale uznávám, že to je v podstatě neběžné a obecně ji pro dospívající doporučit moc nelze.
A jinak teda tyjo, už je dcera tak velká? Já myslela, že je jí tak patnáct!![]()
notna mě Quo vadis bavilo víc než Egypťan. A přijde mi, že i dnes jsou oba příběhy čtivé. Ještě bych doporučila O myších a lidech od Steinbecka. A skvělé namluvený je Kmotr od Oldřicha Kaisera a Honzlová od Salivarové, co namluvila Barešová. Z českých dál se čtivý Neviditelný od Havlička nebo Svatý Xaverius od Arbese.
notna Na východ od ráje od Steinbecka, Jméno růže od Eca, Válka s mloky, potvrzuju Egypťana i Neviditelného od Havlíčka. Co Spalovače mrtvol?
notna Orwell - Farma zvířat nebo 1984. Čapek - Hordubal, Válka s mloky,...
ankou dzizisketa Malvin brrr Díky za tipy. Některé mě vubec nenapadaly
.dzizisketa Jsi v obraze, je jí 16, v prváku. Ale čte teď dost málo a jednou za čtvrtletní musi odprezentovat, co čtou, tak chce číst zrovna to, co pak využije i u maturity.
Já bych šla cestou malého odporu a podívala se, jakou má jejich škola zapsanou maturitní četbu ve svém školním seznamu:)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje