notna A kdyby chtěla něco odpočinkového, tak Austenová je taky fajn :o)
Knihy - co jsme přečetli, doporučení...
notna ze seznamu meho synovce mi prisel nejschudnejsi Posledni kabriolet
Mha Seznam má, ale ode mě čeká doporučení. A můžou si ho i upravovat. Proto se ptám, co by tak mohlo být čtivý pro dnešní mládež. Treba ten Steinbeck je super, má ho v seznamu a máme ho i v knihovně, O myších a lidech má jen pár stran a samotnou mě to nenapadlo ![]()
A Na východ od ráje si s ní musím pustit, protože Dean!
DruI Diky, Austenovou číst nechce. Asi ji odradila moje obliba filmu Rozum a cit, ten miluju.
baltik Ten máme doma taky, zkusím.
notna Zkus jí navrhnout Opatství Northanger, to jsem kdysi předčítala manželovi a on to na konci překvapeně zhodnotil, že to jim ale ve škole nikdo neřekl, že Austenová psala tak vtipně ;o)
Ale teda asi nejlepší byla ta rada projít si školní seznam doporučení četby k maturitě, ať si zvládne z každého bloku vybrat něco a nedopadne tak, že u jedné epochy bude mít knih deset a u jiné žádnou.
notna Ukaž seznam a my ti řekneme, co je nejzáživnější ![]()
notna já bych řekla určitě nějakého Remarqua, jestli mají v seznamu Merleho?, možná Lustiga? Taky Saroyana, Salingera, Orwella, McEwana. To jsem v tomhle věku docela hltala.
žluťásek tak zrovna tihle spisovatelé mne na gymplu nezaujali. Jen Jiskra života od Remarqua. Ostatní díla mne baví ( až na Malevil od Merleho) až v dospělosti.
Přečetla jsem něco od všech tebou jmenovaných, ale tehdy mne zas tolik nebavila. A nectenari bych je nedoporučila jako čtivá.
dzizisketa souhlasim s Chladnokrevne. Zaklad do zanru tru crime
jinak me moc bavilo i to Quo vadis. Pak Sto roku samoty, Mechanicky pomeranc, Jmeno ruze, cely Remarque, Spalovac mrtvol, Kral krysa, 1984, cokoli od Capka...
Malvin mně se v tom věku konkrétně moc líbilo Nebe nezná vyvolených od Remarqua, Merleho Malevil a Smrt je mým řemeslem. Ty jsem četla opakovaně. Tracyho tygr je klasika, ale já přečetla snad všechny knihy od Saroyana, Nedělní Zepelín nebo Jmenuji se Aram jsou moc milý. Naopak ty divný, zneklidňující knížky od McEwana, Betonová zahrada, Na Chesilské pláži.
Jasně že každýmu sedne něco jinýho, jen nabízím další tipy pro náctiletou holku.
žluťásekjá nemám nic proti tvým tipům. Jen mi to připomnělo, jak se mi není čtenářsky apetit. Samozřejmě je každý čtenář a v každém věku jiný.
Já na gymplu přečetla i Komenského a Dalimilovu kroniku
. Zamilovala se do Čapka. Přečetla celého Skvoreckoho, Hrabala, francouzské i ruské romantiky i realisty. Ale nevím, zda bych je doporučila dnešní mládeži.
notna díky diskuzi mě napadla další dila. Doporučim Dáma s kaméliemi od Dumase ml. a Revizora od Gogola.
Malvin Co Kurt Vonnegut?
notnaještě z těchto romantických saga Věčně spievaju lesy (neznám český název, ale miluji ty knihy).
Nebo pak něco od Lagerlofove.
A ještě mně napadly Pravidla moštárny od Irvinga, ten film byl rovněž skvely.
Jo a Remarque přeci! V tom jsme na střední leželi celá třída.
notna Jestli se jí nechce moc číst, je tady záchrana. Petr a Lucie.
notna Dcera je stejně stará a teď ve škole četli Farmu zvířat a bavilo ji to. Sinuheta určitě, Qua vadis taky. O prázdninách jsem se jí pokusila vnutit Tři kamarády, ale mám pocit, že to se jí nelíbilo vůbec, ani to nedočetla. Zato přečetla Pýchu a předsudek a to ji bavilo moc, přitom romány tohoto typu vůbec nečte. Já bych jí možná strčila i nějakého Clavella. A co Poslední kabriolet? To byla úplně zásadní kniha, ale vůbec nevím, kdy jsem ji četla, ale bylo to myslím ještě na gymplu.
Něco opakuju, tak se omlouvám. :-) A klidně sem sdílejte tipy pro mládež i dál, taky potřebuju inspiraci, prázdniny se blíží!
DruI Aranel Mrs.Robinson continuity brrr Garfie žluťásek Jos Díky všem! Jestli jsem někoho zapomněla zmínit, omlouvám se. Je to smršť. Skoro všechno teda krásný knížky, který jsem taky četla na střední
Jenže jak jste tu některa psala, přečetla jsem tehdy taky skoro všechno. I Amose a nějakýho husitu, abych měla ke každé maturitní otázce aspoň jednu knížku a měla se čeho chytit. Jenže dcera takový čtenář není, tak bych ji ráda poradila něco, co ji fakt chytí jako třeba ten Garp. Toho zhltla rychle. Ona by se teda zlobila, že píšu, že nečte, protože čte každý den. Ale většinou fanfikce. Nebo knížku, která je hit na sítích.
Seznam literatury sem nehodím, nemám ho. Vyžádat si ho nemůžu. Dcera školu se mnou zase tak moc nesdílí a ptala by se, proč ho chci
Viděla jsem ho v září, když jsem s dcerou porobíraly naši knihovnu, co z toho máme. Ono je to v podstatě furt stejný, jen přibyli novější autoři. Já se toho teď tak chytla, protože mám velkou radost, že zase víc čte a že to se mnou sdílí a nechá si poradit.
A díky za připomenutí Orwella. Musím si ho sama přečíst. On ho četla hodně bratr, já si ho v dětství zaškatulkovala k utopiím od Verna, taky bratrův oblíbenec, který mě naopak vůbec nebavil, a nechtělo se mi ho číst. Až později jsem zjistila, že to tak není, ale vlastně nikdy nepřečetla.
Remarque! Ten se čte skvěle, toho jí určitě doporučím.
Teď mají číst Shakespeara. Tak to jsem teda hodně zvědavá, co si vybere a jestli to dočte.
notna Jo vidíš, Shakespeara naše taky četla, loni dokonce v angličtině nacvičovali nějaké scénky z Bouře! :-)
Klidně jí řekni, že to chceš pro známou, co má stejně starou dceru na zahraniční škole, ani nebudeš lhát, fakt bych to jako inspiraci brala! :-)
Jinak docela dobré tipy pro daný věk bývají na "čtení pomáhá".
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje