Karja Když já růžovou moc nemusím. Měly být bílé. Naštěstí je to jen taková light barva a vypadá to, že růžové budou jen některé.
Kytičky aneb zelené prsty...
Sweet Potato Jú, to není pivoňka, to je už pivoňa
pivonky ![]()

Zachraňovala jsem českou přírodu. Ty potvory jsou fakt krásné.

RoSa
, pripomenulo mi to, ako muž vyskladať plechovky od piva ako obrubník k záhonu
Sweet Potato krásná měňavka!
miluju pivoňky! já mám takové ty vínové... jo a vlastně ještě jedny starorůžové, letos možná po 20 letech pokvetou...
Kdy? ![]()
Sweet Potato milujem pivonky
brrr No vidíš to a mě tahle světle růžová přijde naopak uplně nejkrásnější;)
Sweet Potato No a já to tam nechávám, že jsem ráda, že konečně na těch místních škarpách už zase něco kvete!:D:D:D. Protože si pamatuju, jak dřív když jsem byla malá byly tady v okolí škarpy plné zvonečků "kohoutků" (takové to vínové střapaté). A ted skoro nic, fakt sem tam kopretina.... Ale že mě jako svrběj prsty když jdu kolem, takže jdu pro ní, oduvodnim si to.
barbucha měly poupata, když jsem před týdnem odjížděla... ale fakt si pamatuju, že naposledy kvetly někdy kolem roku 2000, pak už jen lupení každoročně... zejtra zkontroluju!
jo a ty vínový už jsou pryč, sklizeno tak před 2 týdny! ![]()
Sweet Potato Lupiny musí být

Taky miluju pivonky. Doma mame dva kere, kednomu je asi 80let, druhemu cca 50. Ty klasicke ruzove plnokvete. Tady v jizerkach jsem zasazela uz asi 10 pivonek a je to boj. Ale nejvetsi muj uspech je tahle. Jsem kapku zklamana, ze neni vic plnokveta (ty prazske jsou uplne uzavrene). Ale kazdy rok ma tech listku vic ![]()

A at uz je hezky. Nakonec jsem postupne vzdala vylepsovani vetsiny zahrady, psi, snih, pak sucho, spatna hlina....tak si slechtim tenhle severne orientovany pruh do ulice. Pulka ve stinu, pulka na slunci. Nema to moc formu, ale toho hmyzu. Zvrhavaji se hosty a kakost.

Ale jinak sem jdu zase s pláčem. Letošní celokvětnové noční mrazy nadělaly na zahradách na vsi daleko větší paseku než vloni. Ještě v pátek to vypadalo, že to jabloně dají, v sobotu se oteplilo a všechny plůdky do jednoho padly na zem, pod stromy je závěj zmaru. Všude, u nás, sousedů, jabloně v aleji, všude. O třešních ani nemluvím, ty prostě nejsou. Lísky totéž. Rybízy vykvetly, založily plody a s posledním mrazem opadaly 2/3 kuliček. To samé arónie. Růže pokvetou až v půlce léta, všechny špičky zmrzlý. Vyhodily sice náhrady, ale jsou slaboučké. Omrzlé buxusy. Většina vysetých semínek (luční směsi pro oživení trávníku) to evidentně zabalila a porostou asi až příští rok.
Je to pravděpodobně poslední má sezóna na téhle zahradě, tak je to o to smutnější.
andulka01 jaktoze posledni? To je smutne...to je jedina vyhoda te vyssi polohy, ze tu je vse o mesic posunute a tudiz ty mrazy prijdou v dobe, kdy rostliny jeste poradne nekvetou.
Jos tady je to 500 mnm, oproti Pze o dva/tři týdny posunuté, ale taky je to nějaká mrazivá oblast, fakt celý květen -3 až -5. To i kdyby to kvetlo o dost později, stejně by to letos nedalo. Fakt bych brečela.
andulka01 to je mi líto, to jste schytali fakt dlouhé mrazivé období. Letos na jaře byly velké rozdíly v teplotách i mezi blízkými oblastmi, nejen podle nadmořské výšky.
Máte tip na zahradní houpačku, takovou tu houpací lavičku? Chtěly bychom pořídit mamce k narozeninám v létě. Něco bytelnějšího, příležitostně na tom budou blbnout až 4 děti a aby se to nemuselo celé na zimu uklízet.
JankaM máme tuhle, už tak 5 let, na zimu neuklízíme a kdyby ji občas neposral holub, tak vypadá pořád stejně. Je pro tři osoby, my se tam vejdeme v pohodě všichni čtyři.

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje