moora rozumím ![]()
Kytičky aneb zelené prsty...
Janulik03Těmi kartony zakládal sambo část zeleninových záhonů, používá to i jedna tady sousedka, co má zahradní školu a fakt hodně pěstuje...Ale jako nijak jsem nepátrala jak to dělali, ale pochvalovali si to hodně...Ale nepotřebuju to teda i na ten svůj smíšený živý plot? Jakej je jako plán tvůj? Já totiž mám jen zasazené a přesně už to nemám zarovnané, zarůstá mi, co jsem zryla.....chci se do toho o prázdninách trochu pustit a učesat to.
Janulik03 jů, těším se na výsledek.
Kavyly mě nějak neberou, leda Henry Cavill
, zdá se mi překavylováno už, ale taky mám novou lásku - ožanku. Uvidím, jak se bude vyvíjet během sezóny, ale zatím se mi zdá úžasná.

Kvetou růže, šalvěje, kohoutky, mavuně a milion dalších. Miluju to.
A taky paznehtník, ten asi moc oblíbený není, ale já ho mám ráda, je to impozantní rostlina.

No a jedna expanze za plot samovýsem. Nejdřív jsem to vytrhávala, ale pak jsem si řekla, proč vlastně, tak to tam žije vlastním životem. Lidi tam šlapou, psi čurají, ale asi to těmhle nezmarům nevadí.

Pinot Noir ozanka vypada moc sympaticky
Karjaplán je, aby som nemusela kosiť pomedzi kríky, kým sú malé. Takže kartóny, na ne zem, nechcela som kôru, stále sa musí dosypavat. Okraje len zarovnáme ryhou, ale až si to trochu sadne. Takto to nechám do jari, potom dosadim trvalky, je to plné slnko.
Začala som teda najprv tým, že som odstraňovala trávu, ale to je tak náročné a je toho také množstvo, že nápad s kartonom mi vlial novú nádej a trvá to fakt chvíľu.
Pokiaľ to už máš očistené a len to znovu zarastá, môžeš to očistiť a zasypať buď kôrou, alebo posekanou trávou. Trávou mulcujem živý plot, ktorý teda už je obrovský, ale zabraňuje to rastu buriny a tiež drží vlahu, zároveň mám kam dávať trávu.
Pinot Noir ozanka vyzerá super a aj paznechtik nie je zlý. Mne sa vôbec nevysemenila mavun, mám jednu úbohú, ty to máš už krásne pestré
Janulik03 Ano, máš pravdu, to bylo náročné:). No já musím zarovnat i ty okraje už, ale až to bude trochu mokré, jinak je to hrozná dřina. S tou trávou je to fajn nápad, my jí teda necháváme běžně ležet, nesbíráme jí do koše, tak snad nezapomenu:D:D
Letos ta sezona "Nechcete cuketu?" zacala nejak brzo!
Potrefenáhusa my chceme, my nemáme letos! Jenže nám s těma plantážame, to ani nikoho nenapadne nám nabídnout. Nevzešly nám semínka moc pěkně a pak jsem už nestihla koupit sazenici. Sambo si jednu sehnal od kámoše, převezl jí v busu z Prahy, aby jí zlomil 3 metry od záhonku společně s roubovanou okurkou, kterou měl pro změnu v ruce asi tak 3 vteřiny a která stála snad 90Kč. Takže nemáme cukety a máme jednu okurku:-((((
Karja Tyjo, nám letos taky cukety nějak nevzešly, přitom jsem je sela ze 3 pytlíků, něco z loňska (to vzešly všechny a semínka byla kupovaná vloni), něco z letoška. Vysela jsem dohromady asi 15 semen a cukety máme dvě. Vloni jsme jich měli pro změnu osm, to bylo už skoro i moc.
Myrtila to je moc, nám stačily vloni dvě, ale máme ty klasické. Segra si pěstuje nějaké žluté a celkově takové drobnější, tak jich má více. Škoda, okurky, cukety nemáme, říkala jsem si, že příští rok se na to musim víc zaměřit, než sejt špenát, že to je tak na chvíli, ale tohle máš na pul leta. Zasázela jsem na začátku jara s rozptylem 3 týdnů hrášek, aby hoděti měly delší čas...No takže to samozřejmě dozrálo obojí nastejno a ještě ten jeden je po týdnu plný červů. Tak to jsou taky dva záhony na 14 dní, to není efektivní. Prostě každý rok to musíme zlepšovat no:D:D:D, zatím je naše zemědělství silně extenzivní, což se projevilo tím, že jsem dvě hodiny dneska plela a nevidim to teda:D
Karja No, my jsme vloni měli 2 druhy zelených a jednu žlutou, sklízela jsem je tak do 20 cm, jak to vyšlo, a těch 8 rostlin jsme pojedli skoro bez rozdávání. Dvě budou málo na naši spotřebu.
A s tím hráškem jsem to tak taky zkoušela, vloni, a přesně, všechno to dozrálo ve stejnou dobu. Pak jsem zkusila ještě druhý výsev, a z toho nebylo vůbec nic, to už zkoušet nebudu ![]()
Jinak místo špenátu (moc mi tu nešel) letos zkouším mangold, a ten roste moc pěkně. Teď jsem chvilku netrhala, tak mi jdou dvě rostliny do květu, tak jsem si řekla, že to zkusím, jestli se mi z nich povede získat semena na příští rok. Ale určitě si je pro jistotu i koupím
mám je z permasemínek. Měl by obrůstat celou sezonu až do zimy.
Myrtila Mně říkala tchýně, že hrášek, druhý výsev je lepší dělat nějak až v srpnu, že to pak nejde tak brzo do květu...ale nepovedlo se....Letos jsem dělala další výsev se zpožděním, asi nějak ke konci května, tak uvidím co z toho bude. Mangold pěstuje tchýně, potvrzuji, že to vydrží celou sezonu, ale je to dost na zpracování, vaření... já ten baby špenát jím hodně čerstvý. Ale taky je to přesně nic, nic, nic, až si říkám, že jsem toho dala málo...a najednou se to rozbují a včera jsem toho fakt hodně vyhazovala už v květu, takže toho zase méně příští rok;). ALe asi dám ten mangold příští rok taky, jen tak trochu.
Potrefenáhusa No, tak se ti daří:D:D Jako deset přerostlých, to se jen tak nevyvede
Potrefenáhusa To vám rostou fakt krásně! Já jsem je letos sela v asi 4 vlnách na několik míst, jak byla pořád zima a nic nelezlo, a jsou z toho 2 zatím docela malé rostliny. Před pár dny jsme sklidili jednu malou cuketku.
Karja Mně ten druhý výsev hrášku vůbec nevylezl, snad ani rostlinka. Podle mě je tu na něj pak už moc vedro a sucho.
Vloni nám takhle vykvetlo snad 20 salátů, byly mezi rajčaty, tak jsem je tam pak nechala až do konce sezony, aspoň tam nerostl plevel, když ty záhony prakticky zakryly
zasela jsem jich vloni docela dost, všechno to vzešlo, a ještě jsem neplánovaně dostala sadbu od kamarádky - jenomže jsem byla těhotná a salát zrovna nebyl mezi potravinama, co jsem tolerovala
a muž to všechno nezvládnul sníst.
Letos máme salátu taky hodně, ale asi ho spotřebujeme všechen, my jsme strašní salátožrouti, běžně sníme dva jen tak jako přílohu k obědu nebo večeři.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje