Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline milacka
5881 příspěvků moje polička 06. července 2025 17:14

Echinaceu milujú nielen včely, ale aj motýle. 

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 06. července 2025 18:16
Reakce na barbucha:

​Už se schyluje...

jen pro představu - obluda s měřítkem

Mám ale pocit že tohle bude labutí píseň - do toho kvetení byla vobluda úplně kulatá, jak globus... teď se odshora zeštíhluje, do špičky, prostě se jakože ztrácí... asi od ní budem mít brzo pokoj. Nemáme to na zimu beztak kam dát, na parapet se dávno nevejde.

​Pěknej. Zeštíhlování by nemuselo vadit, pokud by nevytahoval dál a dál kvůli nedostatku světla.  Ono je na něm dole vidět, že jedny zlé časy už má za sebou.

Ale přesadit už by si asi zasloužil.

Offline barbucha blogger
35178 příspěvků moje polička 06. července 2025 22:08

Sweet Potato 

Ale to nevím jak, je hrozně těžkej a navíc ty bodliny... a kaktusy přece vydržej i v mnohem menším květináči, nemají mít velkej prostor Ty horší časy nevím z čeho vznikly, podmínky má furt stejný, ale ten spodek je fakt najednou (no, snad loni se to tak vyvrbilo) mizernej. Nejdřív byl celej kulatej rovnou odspoda, a pak se jakože udělal nahoře novej, nevim proč.

Online Makara
3554 příspěvků moje polička 09. července 2025 19:25

Offline Pinot Noir
29400 příspěvků moje polička 09. července 2025 23:29
Reakce na milacka:

Echinaceu milujú nielen včely, ale aj motýle. 

​A taky já!

Offline Pinot Noir
29400 příspěvků moje polička 09. července 2025 23:30

Z tohoto mám velkou radost, povede se to jen jednou za pár let.

Offline milacka
5881 příspěvků moje polička 09. července 2025 23:32

Pinot Noir aj ja, tento rok som sa rozhodla zväčšiť záhon o ďalší meter. Veľmi vďačná rastlina a dlho kvitne. 

Offline Janulik03
19834 příspěvků moje polička 14. července 2025 10:03

Krásna Lunaria

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 14. července 2025 18:13

Já vím, že nedozraje, ale je to první vlaštovka, že třeba za rok...

Offline RoSa
9968 příspěvků moje polička 14. července 2025 20:12

a já včera sklidila asi tři kila prvních meruněk (jak jsem je chodila v noci stříkat cukrovou vodou, když mrzlo) ... teda ty čtyři první kusy mi před 2 lety sežrali mravenci a slimáci, spadly na zem když jsem tu nebyla a našla jsem jen čistý pecky pod stromem...

Offline mitford sister
1667 příspěvků moje polička 14. července 2025 20:22

Sweet Potato dočkáš se :) mně takhle nasazoval pozdě roky, až loni cca 20 dozrálo a letos už budu mít spoustu; do toho nasazuje ještě tyhle malý, nevím proč

Offline Pinot Noir
29400 příspěvků moje polička 14. července 2025 20:44

mitford sister některé odrůdy fíků jsou dvouúrodové. Jako první dozrávají tzv. breba fíky, to jsou ty, které keř nasadil už před zimou, tj. na loňském dřevě, přečkaly zimu v zárodečném tvaru a už na jaře se začnou zvětšovat. Main crop jsou fíky, které se tvoří na nových výhonech a uzrají na konci léta nebo na podzim. Tedy uzrály by, kdyby v ČR bylo vhodné podnebí, což většinou není, a u těchto odrůd proto většinou sklidíš jen breba, a to jen za předpokladu, že v zimě nebo na jaře nezmrzne. Pro naše podnebí jsou vhodnější rané odrůdy, které brzo vyhodí nové výhony a s nimi rovnou fíky, takže sklidíš main crop. Když jsem sázela fík, tak tyhle informace bohužel vůbec nebyly dostupné (nebo aspoň ne v češtině), ale i kdybych tohle věděla, stejně tu nebyly odrůdy na výběr a 90 % prodávaných smokvoní byla odrůda Brown Turkey, jako na potvoru je to samozřejmě odrůda pozdní. Takže mám fíkovník už roky, je to suverénně největší keř naší zahrady, ale úroda hodná pozornosti je jen jednou za několik let. 

Offline mitford sister
1667 příspěvků moje polička 14. července 2025 20:53

Pinot Noir já tomu vůbec nerozumím, chtěla jsem hlavně fíky :D taky má už tady u mně tak minimálně deset let, vždycky vyhodil fíčata až strašně pozdě, červen třeba...nejdřív se pomalu probouzel a obrůstal po zimě. ale loňské fíky, byť jsem je na keři nechala, nikdy neobživly :) loni dozrálo asi 25 fíků, tak jsem tomu zase začala věnovat pozornost. letos vyhodil fíčky jako první věc, pak až začal obrůstat listím a úroda bude docela velká - už mají skoro jateční velikost, jen jsou zatím zelený. do toho obrazil ještě těma malejma, netuším proč, ty určitě nedojdou... 

Offline Pinot Noir
29400 příspěvků moje polička 14. července 2025 21:04

mitford sister vždyť to je ale přesně to, co píšu - vyhodil fíky brzy zjara ještě před listím - to jsou ty breba, byť je třeba nevidíš, tak založený na tom starším dřevě je už před zimou. Pozdě vyhozená fíčata jsou main crop. Ty teda fakt po zimě neobživnou, když je tam necháš.

Offline mitford sister
1667 příspěvků moje polička 14. července 2025 21:46
Offline continuity
41799 příspěvků moje polička 15. července 2025 08:27

Už jsem tuto předzahrádkou chtěla pro vás odfotit dříve. Nakonec to na idnesu udělali za mně. 

https://www.idnes.cz/hobby/zahrada/soutez-nejkrasnejsi-zahrada-2025-14-5-20-8-2025-28381.A250622_024725_hobby-zahrada_mce

Offline Karja
43825 příspěvků moje polička 15. července 2025 08:31

Máte někdo blyskavku ale růžovou? Všude vídám ty červené, buď si tě růžové nevšimnu nebo je to třeba novinka a ještě to nikdo vzrostlé nemá, i na netu to moc v prodejnách není-li. Zajímalo by mě, jestli to vyroste fakt tak vysoké,husté a neopadavé jako ta červená. 

Offline Janulik03
19834 příspěvků moje polička 15. července 2025 09:31

Pinot Noir prosím ťa postovala si Ozanku a vyzerá fakt dobre. Vieš mi poradiť ktorú máš?, prosím?

Začali sme vykopávať živý plot z buxusu a budem potrebovať 11m záhon, žiadny zelený živý plot, . Je to riadna fuška a trošku aj smútok 

Offline Pinot Noir
29400 příspěvků moje polička 15. července 2025 09:42

Janulik03 je to Teucrium hircanum. Kultivary ve smyslu barev nebo velikostí asi nemá. Existují i jiné ožanky - kalamandra, horská, ale to jsou úplně jiné rostliny.

Offline Janulik03
19834 příspěvků moje polička 15. července 2025 10:08

Pinot Noirďakujem q