brrr Myslím, že tady nejde manévrovat, je to hned o plotů a ještě jsou v blízkosti stromky, keře.
Kytičky aneb zelené prsty...
Karja a co třeba tohle el kultivátor
Karja neporadím, proto jsem si pořídila ty vyvýšené, protože se mi tyhle zemní práce dělat nechce a měla jsem ty záhony vždycky mega hnusné, rovný řádek je pro mě sci-fi. Do vyvýšených (pokud jsou včas prázdné) seju zelené hnojení. Ale předpoklad je nemít tam plevel a až vyroste, stejně ho musíš nějak do té půdy zapravit, tj. u normálního záhonu zarýt. Takže to tvou situaci nijak neřeší.
Liesel No, má to i poměrně dobré recenze. Spíš bych chtěla proniknout do tajů té bezrycí metody. Už jsem našla na netu pár navrhu, ale budu ráda za nějaký hlas tady:D
Pinot Noir jo, vyplít to musím určitě, ale to pro mě není tak namáhavé... Ta kámoška mi radí, zakartonovat a dát slámu, pak asi to prostě nějak odhrnu zjara co mi zbyde. (ale přesně ona tu zahradu nemá u domu, takže jí je jakoby jedno, jak to vypadá, nekouká na to).
Nebo jsem si přečetla že tam můžu dát to zelené hnojení ted na podzim (zase do toho vypletého), pak to bud nechat a na jaře jen schrabat to suché a pomrzlé, že se to tam nemusí zapravovat, jen kořeny to tam jakoby zurodní. A nebo prý zelené hnojení mužu těsně před zimou posekat, abych to měla "hezké".
No a pak byl taky dobrý článek, nedělat s tím nic, odstranit největší plevel jen a na jaře vyplít, dát kompost navrch a sázet. Ale to smrdí velkou jarní prací, že to uplně nevyjde:D
Karja já seju svazenku na přiměřeně vypletý záhon a vzrostlou ji nezarývám. Na jaře schrábnu na kompost. Ten záhon pak stejně musíš nějak zkypřit, aby se do něj dalo sít/sázet. Stačí ponadzvedat rycími vidlemi - nemusíš obracet.
Karja nikdy jsem to nezkousela, ale hodne se to ted propaguje a hlavni je mit tu pudu zakrytou, takze jestli mas sklizeno, nasej tam zelene hnojeni a pred zimou prikryj cim budes mit, co ti bude pripad vzhledne.
ale taky si teda nedokazu predstavit, jak se do toho bude sadit na jare? asi zalezi na pude? bude stacit jen pohrabat? mozna to taky na jednom zahonu zkusim pro srovnani :)
Namísto přerývání se půda přikrývá:
posekanou trávou,
listím,
slámou,
senem,
kartonem bez tisku,
kompostem nebo rozleželým hnojem.
Ideální je vrstvit různé materiály a průběžně doplňovat.
Karja nojono, bezpracná zahrada prostě neexistuje ![]()
andulka01 To ne, a i k tomu zakompostování a zamulčování se musíš k tomu materiálu nějak dohrabat:D.
Pinot Noir jo, vyplít to musím určitě, ale to pro mě není tak namáhavé... Ta kámoška mi radí, zakartonovat a dát slámu, pak asi to prostě nějak odhrnu zjara co mi zbyde. (ale přesně ona tu zahradu nemá u domu, takže jí je jakoby jedno, jak to vypadá, nekouká na to).
Nebo jsem si přečetla že tam můžu dát to zelené hnojení ted na podzim (zase do toho vypletého), pak to bud nechat a na jaře jen schrabat to suché a pomrzlé, že se to tam nemusí zapravovat, jen kořeny to tam jakoby zurodní. A nebo prý zelené hnojení mužu těsně před zimou posekat, abych to měla "hezké".
No a pak byl taky dobrý článek, nedělat s tím nic, odstranit největší plevel jen a na jaře vyplít, dát kompost navrch a sázet. Ale to smrdí velkou jarní prací, že to uplně nevyjde:D
Pokud to vypleješ, dáš karton a pak ještě zamlučuješ dostatečně vysoko, na jaře opravdu žádný plevel mít nebudeš. My to praktikujeme už několik let bez toho kartonu, jen vysoký mulč ze slámy. Na jaře odhrneš, kde chceš sázet. Pokud je to na sazenice, vytvoříš si jen místo pro tu sazeniny. Pokud chceš vyset semínka do záhonu, odhrneš si plochu toho záhonu. Já odhrnuji jen vyloženě prostor na řádek, mezi řádky mulč nechávám. My máme jílovitou hlínu na celém pozemku, pro kořenovou zeleninu musí tu půdu zkypřit, někdy i porýt, jinak se kořenová zelenina neprodere.
Správně je u metody bez rytí, že na zamulčované záhony nasypeš vysoko kompost a sázíš nebo seješ do něj. To dělám jen někdy, nemám tolik kompostu.
Co se týká vzhledu, tak je to prostě sláma nebo jiný mulč. To asi musíš posoudit, jestli se ti to na zahradu hodí a chceš se na to dívat. Vypadá to rozcuchaně, žádné ostré, přesně řezané okraje s tím nevytvoříš. A taky je nutné počítat s tím, že toho mulče je velká spotřeba. Pokud to má opravdu zamezit růstu plevele, je ta vrstva potřeba vysoká. My každý rok spotřebujeme určitě 1/2 velkého, kulatého balíku slámy.
U zeleného hnojení mám zkušenost jen se zarýváním. Jaké to má na jaře kořeny, pokud se to nechá v záhoně celou zimu, nemám představu. Trochu bych se bála, jestli při současným teplých zimách to nebude mít snahu růst i při nízkých teplotách a ty kořeny nebudou velké. Ale to fakt jen fabuluju.
Nechat plevel plevelem přes zimu a na jaře vyplít jsme měli letos na jaře. Na část zeleninového záhonu nebyly na podzim síly, nechala jsem ho být, ani nezamulčovala. Podle mě je jedno, jestli ten záhon pleješ na podzim nebo na jaře. Brzy na jaře bych řekla, že je možná i lepší, dost toho plevelu taky pomrzne a není ho tolik. Ale jakmile se nastartuje vegetace, začne to růst a pak je toho samozřejmě víc. Co jsem vyplela brzy z jara, super. Pak jsem asi 1 metr nechala delší dobu a to pak už bylo zarostlé hodně.
notna Je, dekuju moc, já se už rozhodla, že to udělám dle svých možností, prostě část to a část to. Mulc bych dala asi jen travní, tak ten za chvíli dojde;-)
notna Kořeny to má stejné jako na podzim, mám zkušenost s Hořčicí hned po bramborách, což je srpen/září do října/listopadu 30 cm na výšku a mrazem polehne a už nevstane :D:D, začátkem března se může zarýt, beztak už všechny svrbí prsty. Aneb na svatého Řehoře, líný sedlák, který neoře.
Kan Jsem ten líný sedlák. Začali jsme právě zahradničit konvenčně, jak jsem byla zvyklá z domu včetně toho rytí. A tudy cesta u nás nevede ![]()
notna My zarýváme kravskou mrvu, tak musíme na podzim, ale občas se to taky nestihne, tak tam leží ta hořčice.
andulka01 a měla jsi ty bílé? Tak to je teda hezký pokud to kvete takhle dlouho. Já to zkusim. Máma se segrou mi říkají, že ty muškáty musím furt přihnojovat, jestli chci aby byly pěkný, ale na to já nemám, hnojivo jsem si koupila už v květnu, ale ještě nerozdělala:D
@andulka01 Je to kříž, když se má hnojit zálivkou a tři tejdny chcalo! Taky jsem hnojila jestli dvakrát.
Ale do letničkovýho truhlíku jsem si dala sanvitálky a to je paráda! Jedna ze tří teda uschla (jaksi v rozporu s tím výše), ale jsou to nádherný žlutý kvítky bez práce, moc se mi to líbí. Verbeny žerou mšice a s hydrangeama to nějak neumím, ale tohle je paráda.
Vzala jsem si na houby také nůžky

continuity
Nevím co jsi našla za houby, ale tohle je paráda!
Díky. Hlavně hromadu babek, já už jsem to ani nebrala, ale muž byl celý him z toho, že projednou něco našel. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje