Myrtila To mohlo být ono, bylo velmi jasno, teplo tak 21 a poměrně vetrno
Kytičky aneb zelené prsty...
Nebyli jste někdo ted po víkendu na karlaku na skalnickach? Nebude to tam uz vybrané?
Muslik Bude.
Ale třeba budou něco vyprodávat.
Vykvetla mi darovana drevita pivonka, sice je zatim mala, ale to dozene
Liesel tie drevite pivonky sú fakt krásne
Zuzuli snad mi pujde dát odkaz, ale na fb na mě vyskočil příspěvek takové předzahrádky, co by mohl splnovat horký roh u popelnic:-)
https://www.facebook.com/photo?fbid=1593071476160277&set=pcb.1593071542826937
kdyžtak text kopíruji. Když se tam proklikáš, tak občas v komentářích je nějaký další postřeh užitečný
Naše (téměř) nezničitelná a nízkoúdržbová předzahrádka. Sortiment volený tak, aby ustál sucho, suť místo půdy, psí čurání a kola dětských odrážedel. A funguje to. 
Zadní pás tvoří keře, které nechávám dorůstat maximálně metr (chci, aby byl pořád pěkně viditelný náš stoletý plot). Jde o tavolník japonský a třezalku kalíškatou.
Keře jsem si namnožila sama dělením trsů (brutálně sekerou). Pás okolo zahrady bude mít dobrých 30 metrů a kupovat rostliny se mi fakt nechtělo.
Jihozápadní orientace si říkala o nějaký sluncemilný podrost. Zvolila jsem to, co se dobře množí (opět jsem nic nechtěla ve velkém množství kupovat) - thymus longicalis var. odoratus (vyfotila jsem cetlík, najdete ho na fotkách)
Podrost si množím opět sama, thymus při kontaktu s půdou zakořeňuje, pak stačí snítku ustřihnout a zasadit na nové místo.
Na ploše pracuju postupně dva roky (abych se nestrhla + čekám, až mi dorostou rostliny).
Tam, kde nic neroste, je mulč, v tomto případě nadrcená ozdobnice čínská. Nakonec vše pokryje thymus, mulč nebude vidět. Mulč je totiž pomocný materiál, ne dekorace.
Údržba: na jaře sestříhnu keře, vypleju, dosypu mulč. V sezóně občas seberu nějakou tu jízdenku, co lidem odletí z kapsy (jsme u cesty na nádraží). Za mě spokojenost.
Spokojení jsou i hmyzáci, milují thymus i kvetoucí keře.
Karja ta třezalka kalíškatá ovšem brzo proroste úplně všechno a bude po záhonu. Resp. bude to záhon třezalky kalíškaté.
Karja Zuzuli u paní z Prvorepublikové zahrady jsme byli před rokem na Víkendu otevřených zahrad. Její pokyny a postupy můžu doporučit!
A bude mít komentované prohlídky své zahrady i letos. Jenom je to v Janovicích nad Úhlavou... Prvorepubliková zahrada
Ráno som vybehla a nafotila trochu radosti. Susedova kalina je ako každý rok krásna, len tie vošky mi bránia v Tom si urobiť kyticu domov
Drevita pivonka sa snaží

Pinot Noir No a proto to sem dávám, ted si to tady rozebereme kus po kusu;). Já to moc nezkoumala, jenom jsem si přečetla horko, předzahrádka, chcanky a připomněla se mi Zuzuli.Tu třezalku kalíškatou jsem si také dala, ale já mám záhon takový jakoby velmi uzký a dlouhý, tak snad jí budu krotit jen na tu jednu stranu....Ale myslím, že jsem si přitáhla od kamaráda jiný danajský dar, co mi všechno pohltí a to kouhoutek věncový..on to má za dva roky uplně všude, já si to spletla s jinou květinou a dala to kousek tam a kousek vedle...
Apropo, co bys dala na uplné okraje záhonku? Víš potřebuji něco, aby tam prostě sambo projel sekačkou a nedělalo mi to tam co 14 dní ty ohlody vysoké trávy. vy máte tu robotickou tak možná to sekání okraju vypadá jinak (muž o ní taky uvažuje, tak uvidíme), ale myslela jsem něco víš co udělá takový lehký přechod do trávníku a nebude mi vadit, že je to přesekané, přejeté...atd.
Janulik03 Máš to krásné. Stříháš, řežeš dřevitou pivoňku? Máma do nikdy nedělala a já mám zatím jen maličké, tak nevím.
Lieselnestíham, iba vylamujem odkvitnute kvety a suché konáre, ale ak bude takto pokračovať, asi tie nožnice vezmem.
Janulik03 zrovna mám kytku z kaliny, ale je tak plná mšic, že musí být venku. Ty kaliny jsou pro mšice jak magnet!

Karja bohužel neporadím. Ohlody projedu nahrubo vyžínačem a dvakrát do roka zarovnám okraje lemovačem. Teď máme novou robotickou sekačku, u které se dá nastavit, jak daleko může zajet za drát, zdá se to zatím super a ty okraje zvládá líp, než ta stará. A jinak máme spoustu míst, do kterých sekačka naráží (bazén, gril, ohnistě, lavička, vyvýšené záhony, ohrádky kolem stromů), tak tam to taky nevyseká až k danému objektu, takže tam to stříhám aku zastřihávačem trávníků. Ten je můj věrný kámoš, s tím vyrážím na zahradu často.
Pinot Noir A vy máte tu drátovou jo? Já jsem měla za to, že máte tu chytřejší, to jsem ho mystifikovala teda, já jsem říkala, že jste spokojeni, ale že máte určitě tu bez drátu:D:D:D A že ta s nám nebude stačit.
Jasně, děkuji, mě ten ruční vyžínač právě moc nebaví, ale mám ho na kabel, takže to je ta přítěž;)
Pinot Noir
kyticu som obdivovala . Sused mi každoročne natrha obrovskú kyticu ![]()
Karja jj, drátovou, dřív jiné nebyly. A ten drát dokáže využít každá, i od jiné značky, takže když už ho máme položený, tak jsme vzali zase drátovou, bezdrátová stojí dvojnásobek.
Prosím, potřebuju radu :-). Po letech letech likvidujeme nadzemní bazén u mámy na zahradě a dopředu se děsím toho, co bude pod ním. Co máme dělat, aby ten prostor co nejdřív vypadal dobře? Vyroste tam tráva? Nebo nasázet kytky a bude to vypadat líp? Koupit takovou tu pokládací trávu (ne umělou)? Samé otázky :-). Díky
Pinot Noir Myslíš něco takového ?
Tak Betty mám bez těch kol a rukojeti.

Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje