Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline moora
8668 příspěvků moje polička 13. února 2022 17:56

Pinot Noir je pichlavy

aha upal, tak hortenzii ne. Tavolniky kvetou nadherne na jare, ale pak je to takovy rosti... totez kerie

Offline brrr
12386 příspěvků moje polička 13. února 2022 18:03

Pinot Noir My tavolník máme, resp. máme z nich živý plot (původně odděloval zahradu od slepic). Když kvete, je krásný, vydrží v pohodě přímé jižní slunce, ale asi najdeš zajímavější keř.

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 13. února 2022 18:09

Pinot Noir Není třeba děkovat:-) Hm, to není úplně lehká pozice. A co růže? Existují i kultivary s mála trny, jen jsem jukla rychle na nabídku od Austina - odkaz dole

Pokud je to takovéto místo, pak bych to osobně pojala jinak - vysoká tráva, záplevák... ale pokud je to úpal, tak tam dobře půjdou jiřiny, ale to není keř, no :-)

https://eu.davidaustinroses.com/collections/ideal-for-thornless

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 13. února 2022 18:42

Pinot Noir A co vajgélie? Mám tmavě červenou a pokud ji drasticky neseříznu, tak kvete hodně a celé léto.

Offline Pinot Noir
30020 příspěvků moje polička 13. února 2022 18:49

Victoria ha, vysoká tráva! Ta mě nenapadla. To promyslím.

Že je tavolník (nebo i cokoliv jiného) po většinu roku nezajímavý, to by až tak nevadilo. Není to místo, na které bychom koukali z terasy, s návštěvou atd. Ale chodí se tam zas denně, je kompostu, pro nářadí, trhat ovoce. Chci zároveň něco, co nebude trpět, když to pořádně seříznu, např. kdyby to lezlo moc do toho kompostu, do dveří zahradního domku. Z toho mi právě dobře vycházela ta komule...

Offline Mha
příspěvků moje polička 13. února 2022 18:51

Pinot Noir

A co zákula japonská? Bez trnů a dlouho hezká. Slunko snáší velmi dobře. 

Offline Pinot Noir
30020 příspěvků moje polička 13. února 2022 18:55

Mha vidíš, zákulu má ségra, o té jsem uvažovala, kam ji píchnout. Pravdu díš!

Kan to by taky šlo,  neroste moc do šířky? Mám jen nějaký miniaturní kultivar.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 13. února 2022 18:58

Pinot Noir Do šířky mi moc nejde, mám u plotu, spíš do výšky, ale kočíruju to řezem.

Offline Isca
4894 příspěvků moje polička 13. února 2022 20:50

Victoria nevím, jestli je to přesně ona, ale podobnou hortenzii máme na chalupě, slunce snáší dobře, ale při silným dešti a zároveň plně rozvinutých květech ráda polehává, a to je tam chudá půda a nijak ji nehnojíme.  Jinak je samozřejmě nádherná. 

Offline Janulik03
20377 příspěvků moje polička 14. února 2022 07:39

Pinot Noir keria (zakula) je krasna, tavolniky su fakt krasne iba v case kvetu, co je hodne kratko. Vysoke travy by asi fakt mohli byt super a k tomu napriklad tie echynacey. 

Ale ani tie horte zie by nemuseli dopadnut zle, anabely mam na slnku a su v pohode. 

Takto vyzera tavolnik v case kvetu v april_maj

A hortenzie anabely o nieco neskor a susene kvety maju az do jari. To nizsie vysoke je budleja . Ta je krasna dlho a da sa rezom korigovat, co ty samozrejme vies. 

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 14. února 2022 08:14

Isca Jo, tahle hortenzie je nenáročná a snese i ten úpal a chudší půdu, nenapsala jsem to úplně dobře. Úpal snese, ale opravdu hodně se tím zkracuje doba kvetení, takže pokud je v polostínu, je to z hlediska kvetení lepší. No a silný déšť nesvědčí skoro žádným květům v plném květenství. Pinot chtěla radu a psala vysloveně "měkký" keř, tak jsem jí doporučila měkký keř:-)

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 14. února 2022 08:16

Pinot Noir kerie je ještě větší roští než tavolník a je dost rozložitá. ty trávy se mi zdají fajn

Offline Pinot Noir
30020 příspěvků moje polička 14. února 2022 08:22

moora mně se ta tráva taky zalíbila, u toho domku je navíc už popínavý zimolez a červená růže, myslím, že by vedle trav klidně mohli dál existovat, zatímco keř by je asi brzo pohltil. 

Victoria Janulik03 ta hortenzie je krásná, někam by se určitě vešla.

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 14. února 2022 08:37

Pinot Noir Je to fajn rostlina. Já jsem loni tu růžovou (Pink Annabelle) dala do velkého květináče a dokonce už kvetla. Pěstovat hortenzie v nádobách je celkem běžná věc, obzvlášť tehdy, když se blbě v zahradě hledá místo. Někde u domu se ten polostín najde líp.Tak možná by to šlo i tak :-)

Online Sweet Potato
40624 příspěvků moje polička 14. února 2022 09:09

Victoria Jaké hortenzie bys prosím do nádob doporučila? A jak je zimuješ?

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 14. února 2022 09:58

Sweet Potato Odpovím trochu zeširoka. Hortenzie v nádobách jsem začala pěstovat před mnoha lety a to konkrétně druh hydrangea macrophylla, tedy hortenzie velkolistá, to jsou ty hortenzie s velkými kulatými květy, které se i kupují v květinářství. Důvod byl ten, že v době, kdy jsem začala zahradničit, byly větší zimy a mě vždycky v zahradě omrzly a nekvetly. Tak jsem to zkusila v nádobě a fungovalo to, prostě kvetly a každý rok. Takže do nádoby doporučuji tento druh. A rozhodně ty zmíněné výše, tedy hydrangea arborescens, to je rozhodně pro nádoby ještě větší jistota. Tyhle hortenzie se pěstují snadno, jsou velmi efektní a kvetou vždycky!

Co se týče přezimování, je třeba sledovat průběh zimy. Když jsem s pěstováním začínala, jak píšu výše, tak jsem ty květináče schovávala. Máme takový zahradní domek, kde parkujeme zahradní traktor, nevytápí se, takže tam může mrznout, pokud by teploty spadly dlouhodobě nebo víc pod nulu. Proto jsem tam měla vždy nachystaný přímotop a na noc přitopila. Moje zkušenost je, že těm velkolistým hortenziím teploty pod minus pět a trvalý mráz vadí, prostě mi vždycky omrzly. Důležité ale je, ten zahradní domek má okna, takže rostliny mají světlo! Občas, ale opravdu zřídka, třeba třikrát za zimu, jsem je trochu zalila. V posledních letech nechávám květináče venku, není dlouhodobý mráz, to že v noci spadne teplota k minus pěti, ale přes den je nad nulou, to jim nevadí a neřeším to. Každopádně mám nachystané nějaké deky či textilii a přinejhorším jsem připravená je přemístit do toho zahradního domku. Co je důležité, když jsou venku, pokud je suchá zima, je třeba hlídat, občas juknout, aby nebyly úplně v suchu. 

V minulých letech pěstuji vše hodně s ohledem na řez květů do vázy a proto u mě teď vyhrávají hortenzie latnaté, hydrangea paniculata, těch je hodně kultivarů, ale to jsou většinou už větší keře. Do nádob by teoreticky také šly, ale nemá to takový efekt, je to prostě keř s celkem holými větvemi na koncích s listy a květy. Ale do vázy jsou skvělé.

Do googlu jsem na rychlo dala "growing hydrangeas in pots" a našlo to hodně informací i obrázků. Samozřejmě to pěstování v nádobách má své nevýhody, je nutno opravdu dobře hlídat zálivku a občas přihnojit, prostě víc se kolem nich běhá (i s tou kontrolou v zimě) než když rostou v zahradě v půdě.

Online Sweet Potato
40624 příspěvků moje polička 14. února 2022 10:54

Victoria Děkuju moc za podrobnou odpověď. Zahradní domek máme sice s oknem, ale parkovat se v něm dá maximálně sekačka, je na nejstudenějším místě zahrady a je samá škvíra, takže ten by nepomohl. Zkusím třeba dvě, nějak to dopadne. 

Offline Victoria
1427 příspěvků moje polička 14. února 2022 11:06

Sweet Potato Nebála bych se toho a zkusila to. Zimy jsou celkem teplé, obzvlášť v Praze, dlouhodobé arktické zimy nejspíš nehrozí. Lehký a dočasný mráz v noci nevadí, problém je dlouhodobý mráz, tedy i přes den.

Offline milacka
5891 příspěvků moje polička 16. února 2022 13:58

Valentínske ruže.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 16. února 2022 16:39