Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Ginger
1216 příspěvků moje polička 16. listopadu 2022 08:03
Reakce na Sweet Potato:

odjela jsem na víkdnd...

​jak to delas, ze ti kvete? Ta moje ma po lonskem kveteni porad listy, vubec nezatahla a kvest asi nebude.

Offline Sweet Potato
40107 příspěvků moje polička 16. listopadu 2022 10:50

Ginger Štěstí začátečníka asi. Když v září prodávali v Lidlu ty levné cibule, kromě hromady tulipánů a spol jsem vzala za stovku jednu tuhle obří. Muž ji uklidil s ostatní zeleninou do ledničky!
A byla vzorná, postupně vytvořila čtyři nádherně kvetoucí stvoly (jsou to stvoly?). Teď už bude mít asi jen listy. A co dál s ní, to se uvidí. Spíš nic moc nečekám.
Povzbuzena tímhle úspěchem, koupila jsem minulý v Lidlu pět dalších. Každý v papírové krabičce (), s květináčem a podmiskou, dvěma pytlíčky rašeliny, to celé o dvacet korun levnější než tamta. Jsou ale o něco menší, žádný pěstitelský zázrak nečekám. Z pěti se tři hezky zelenají, dvě ani ťuk.

Offline Ginger
1216 příspěvků moje polička 16. listopadu 2022 15:03

Sweet Potato tak drzim palce at vykvetou. 

Offline monis
1608 příspěvků moje polička 18. listopadu 2022 16:20

Upřímně nevím, co s touhle monsterou. Na jaře ji budu muset přesadit, jsou to dvě rostliny a už skoro nemají hlínu. Hrozně se táhne nahoru, ale já už jednak nemám moc místo a druhak se mi líbí menší a hustší. Navíc jak nemá místo, tak má listy jenom na jednu stranu. Usměrňoval jste někdo monsteru na pokojovou velikost?

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 18. listopadu 2022 16:37

monis Nařízkovat a až pustí kořeny, tak sesadit. Šmikla bych to 2x teda. Na jaře až. Já řízkuju jak o dušu, sedím,koukám,říkám si, ty seš nějaká křivědivná, ty půjdeš.. no a potom ty swapy, že. :D

Offline monis
1608 příspěvků moje polička 18. listopadu 2022 16:53

Kan a ten pahýl, co zůstane po ustřižení už nijak neroste, že? Je to moje první monstera, tak nevím... Pokud nechám ty původní kmínky v květináči a budu chtít dosadit řízky, tak mám nějak zredukovat kořeny nebo nechat a dát do cca 10 cm většího květináče? Tohle je 21 cm květináč a je totál prokořeněný

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 18. listopadu 2022 17:00

monis Pahýl se zatáhne a časem hodí bokem další list. Já bych počkala, až mi ty řízky ve vodě pustí kořeny a tu původní rostlinu přesadila do většího s těma řízkama a novou hlínou. Rostlina vypadá, že je ve skvělé kondici, nebála bych se, s redukcí kořenů nemám zkušenost, já nechávám i vzdušné.

Offline Mrs.Robinson
591 příspěvků moje polička 18. listopadu 2022 18:07

monis Já myslím, že ty listy na jednu stranu nejsou kvůli místu, ale kvůli světlu. Jinak mi ta monstera přijde moc pěkná. Já jsem na jaře rozřezávala jednu na tři kusy, bylo to ale hlvně kvůli tomu, že jí opadaly spodní listy a vznikl holý klacek. Vše pustilo kořeny i vyhodilo další listy, bohužel zatím nevykrojené

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 18. listopadu 2022 19:04

Jak jste tady řešily ten vánoční kaktus, tak jsem v klubu. Teda v klubu těch, co jim opadal Ale přinesla jsem ho z obchodu, novej, a obsypanej poupatama... no druhej den to z něj začlo padat a zůstalo jich jen pár. To se lehko řekne, nehejbat s ním - to bych ho nesměla vůbec koupit 

A prosim pěkně jak zimujete muškáty? Letos bych si je chtěla nechat na příští rok, takový pěkný byly... dám je do ložnice kde se netopí, ale mám je nějak ostříhat nebo co s nima?

Offline Sweet Potato
40107 příspěvků moje polička 18. listopadu 2022 19:19

barbucha Lehkým ostříháním teď si zmenšíš bordel. A na jaře tak na 1/3.

Offline monis
1608 příspěvků moje polička 18. listopadu 2022 19:25

Mrs.Robinson to s tím světlem bude pravda, ja jí mám asi i na blbym místě takhle u zdi. Jak má velké listy, tak s ní nemůžu ani otočit, aby se trochu srovnala. Ale je to vděčná kytka, narozdíl od jinejch princezen co mám doma, který jsou permanentně na půl cesty na kompost.

Offline monis
1608 příspěvků moje polička 18. listopadu 2022 19:34

Kan dekuji za rady, na jare neco vymyslim. Jen teda nevim, kde sezenu tak velky hezky kvetinac. Terakotu mit nemuzu, v tom vsechno ususim...

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 19. listopadu 2022 09:44

Sweet Potato 

Dík. Ale včera jsem to nestihla a koukám že do rána kapku namrzly Myslíš že to ještě zachráním?

Offline Sweet Potato
40107 příspěvků moje polička 19. listopadu 2022 09:50

barbucha Snad jo. Nemrzlo snad moc. Držím palce.

Offline Garfie
28419 příspěvků moje polička 19. listopadu 2022 09:52

Byla jsem na výstavě chryzantém, tak něco pro vás. :-)

Offline Garfie
28419 příspěvků moje polička 19. listopadu 2022 09:55

Offline Garfie
28419 příspěvků moje polička 19. listopadu 2022 09:58

Offline barbucha blogger
35599 příspěvků moje polička 19. listopadu 2022 10:06

Sweet Potato 

Uvidíme... mrzelo by mě, kdyby bylo po nich, zrovna jsem letos koupila fakt pěkný, navíc kupovat každej rok nový kytky už mě nebaví, přišla bych na buben

Garfie 

Chryzantémy pěkný. Já teda s nima mám spojený nejvíc dušičky, pohřby a tak podobně, pro mě je to smutná kytka... na rozdíl od Japonců.

Offline Kokoska
34634 příspěvků moje polička 19. listopadu 2022 10:19

Garfie ty bonsaje jsou uzasny!

Offline Kokoska
34634 příspěvků moje polička 19. listopadu 2022 10:20

A dotaz - mela jsem chryzantemy ve vaze, takove ty s mensimi kvety, a jedna pustila korinky. Co s tim, dat normalne do kvetinace a ted pres zimu to nechat doma? Nejak sestrihnout nebo jak?