Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Mha
příspěvků moje polička 06. ledna 2024 19:40

Prosím o radu všechny Brňačky. 

Kde je nějaký Green swap nebo jak se tomu v hantecu říká?

Prosím o tipy na stránky i na konkrétní místa, kde může člověk přijít k hezkým pokojovkam.

Tipuji, že sem viktorka_od splavu kvůli kočkám nechodí, radši ji napíšu jménem

Offline Pinot Noir
29746 příspěvků moje polička 06. ledna 2024 19:40

letolet cibule nechat v hlíně, odkvetlý květ odstranit, listy nechat, na jaře přesadit do záhonu. A nebo dát do hlíny ještě teď, já bych to udělala, ale zítra už bude mrznout, tak to už nestihneš. 

Offline RoSa
10089 příspěvků moje polička 06. ledna 2024 19:51

letolet já když mi doma odkvete jakákoliv cibulovina kdykoliv během roku, tak ustřihnu všechno nad cibulkou a dám to na zahradu do země - děj se vůle boží... většinou vyrazej a kvetou

Offline Janulik03
20126 příspěvků moje polička 06. ledna 2024 20:01

letolet táto časť su všetko hyacinty vysadené po odkvete. V tomto počasí by som odstrihla kvet, listy ponechala a šupla do zeme a zakryla nastrihanymi vetvickami zo stromčeka.

Už tam nič viac nedávam,  boli by moc natesno.

Offline continuity
42660 příspěvků moje polička 06. ledna 2024 21:19

letoletjá jsem mám normálně na balkoně, na jaře jsem všechno odnesla tchýni a strčila do záhonu něco vykvetlo něco ne. Na vyhazování je času dost. 

Offline letolet
742 příspěvků moje polička 06. ledna 2024 22:40

Děkuji za rady. Tady zatím nemrzne, tak je možná stihnu ještě ráno přesadit. Jen tak vyhodit se mi je nechce, to by bylo příliš jednoduché. 

Offline letolet
742 příspěvků moje polička 06. ledna 2024 22:49

Janulik03 jestli je tohle všechno z povánočního odkvětu, tak to je pěkná sbírka :)

Offline Janulik03
20126 příspěvků moje polička 06. ledna 2024 23:02

letolet no za par rokov a nie po jednom kuse

Offline baltik
4963 příspěvků moje polička 07. ledna 2024 06:31

Mha ja jsem videla, ze to delali v kvetinarstvi Kviti z lesa, ale kdyz jsem se ted divala na jejich stranky, tak asi jen jednou???

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 07. ledna 2024 07:23

A dá se nějak zachránit cibule amarylis? Mám tu jednu cibuli od loňska co má pořád dva stejné listy. Letos jsem koupila jeden ve výprodeji, co krásně vykvetl a dokonce vyrašil i druhý květ...

Offline Janulik03
20126 příspěvků moje polička 07. ledna 2024 08:12

bublifuk to netuším Amarylis som nikdy nemala

Online SunEclipse
3464 příspěvků moje polička 07. ledna 2024 08:35

bublifuk hvezdnik potrebuje koncem leta vegetacni klid  - prestat zalevat a dat do chladna. 

Offline letolet
742 příspěvků moje polička 07. ledna 2024 09:19
Reakce na Mha:

Prosím o tipy na stránky i na konkrétní místa, kde může člověk přijít k hezkým pokojovkam.

Mha to by mě taky zajímalo. Já ti můžu dát jen adresu biokontejneru, ke kterému přebytky od jara nosím.

Offline Sweet Potato
40110 příspěvků moje polička 07. ledna 2024 09:34

bublifuk On to teda asi není amaryllis ale hyppeastrum, hvězdník, ale to je fuk. Já loňské nechala růst, listů hromada, v létě byly venku. Ty listy časem zavadnou (případně jim pomůžeš), přestaneš zalévat, šoupneš do chladu, klidně tmy. Po nějaké době (lidtopad/prosinec) zase exhumuješ, vytáhneš na světlo, postupně začneš zalévat a pozorovat, jestli se budí k životu. Mně z šessti loňských čtyři vyhnaly jen listy, dva i na květ. Do Vánoc to ale nestihly, teprve mám poupata.

Offline chimaera blogger
90 příspěvků moje polička 07. ledna 2024 10:20

bublifuk Určitě dá, jen, jak píše SunEclipse , potřebuje vegetační klid - cirka tři měsíce, sucho a sníženou teplotu, aby se vytvořily květní základy. Bez něj nevykvete - proto máš nejspíš u těch starších pořád jen listy. 

Po odkvětu jen odstřihni květní stvol/y, pěstuj ho normálně jako ty starší, (miluje letnění, jen pozor na vlhká místa nebo naopak suchý úpal), na konci léta nechej suchem zatáhnout a dej ho do chladna (pozor, v lednici, i dole, už je chladno moc). Aspoň ty tři měsíce, ale lze i o něco déle - záleží, kdy chceš, aby kvetl - kvete asi dva měsíce po dalším zasazení. Nikdy nesázet moc hluboko, asi třetina cibule by měla vyčnívat, do lehčí půdy a dát ho do tepla. 

Kdybys hledala další informace, hledej pod hvězdník nebo Hippeastrum - říká se mu sice lidově amarylis, ale to je jiný druh stejné čeledi.

Jo, a kdyby sis časem chtěla udělat sbírku, vyřazuj (a hlavně nekupuj) ty, které budou mít na listech nebo cibuli červené tečky a čárky - je to viróza, která v průběhu let dokáže rostliny úplně zničit. Jenže se tyhle rostliny berou jako "jednorázovky", a tak se to moc neřeší ani při produkci a na burzách.

Offline chimaera blogger
90 příspěvků moje polička 07. ledna 2024 10:27

Sweet Potato byla rychlejší, já píšu vždycky na etapy při kdečems jiném:)

Mha minulý rok byl swap tady https://www.em.muni.cz/udalosti/16248-milovnici-pokojovych-rostlin-si-na-fss-vymenovali-kytky , ale netuším, budou-li letos opakovat..

Offline Sweet Potato
40110 příspěvků moje polička 07. ledna 2024 10:44

chimaera Hlavně bylas mnohem přesnější a podrobnější. Děkuju moc za tip, jak rozpoznat virózy. 
Teď se mi začaly probouzet hvězdníky, které jsem si v listopadu dovezla z Madeiry, tak se moc těším.

Online SunEclipse
3464 příspěvků moje polička 07. ledna 2024 10:52

Sweet Potato a opravdu hvězdníky? Nejsou to pravé amarylisy? Aspoň na Azorech jsem potkávala amarylisy, hvězdník jsem tam neviděla

Offline Sweet Potato
40110 příspěvků moje polička 07. ledna 2024 11:32

SunEclipse Ježiš jasně, dík, jsem chytrá jak rádio a nakonec se sama nachytám. 

Offline Mha
příspěvků moje polička 07. ledna 2024 13:38

baltik chimaera

Děkuji za tipy, poptávka prý stále trvá, tak kdyby bylo něco nového, tak prosím napište :) 

letolet

A dělá to tak víc lidí? Jako jestli je to nějaký běžný zvyk, aby ty děti (zařizují si studentský byt) něco neodnesly ciziho

A jestli bydlíš v centru, tak klidně pošli název ulice s biokontejnerem.