Pinot Noir Nebo na to existuje zvláštní entita - víla Zubnička odnáší zuby, Pratchettův skřítek Bradavičák nosí bradavice a nějaká zlovíla Mrchnička kolem sebe háže škůdce![]()
Kytičky aneb zelené prsty...
Mha Já dávám přebytky vedle popelnice na biodpad u nás v ulici a vždycky zmizí. Případně jsem věnovala přes stránky vsezaodvoz.cz.
Jestli se děti nebojí, tak aktuálně mohu věnovat šáchor, aloe, tchynin jazyk a potos. Domluvíme buď mrtvou schránku nebo předání z ručky do ručky.
Co mi to dělá moje schefflera. Opadava brutálně.

Jestě mi opadá zamiokulkas /ten prý vydrží všechno/ a fikus.
Tak Betty nepřelilas je?
Mi to přijde,že zima a moc vody.
Tak Betty jo, zamio taky vždycky zabiju vodou - a prej že je nezničitelnej...
RoSa kamaradce, ktere vzdycky vykvetla i sucha vetev, zamio taky nesel-mel moc svetla a moc pece. jemu prospiva zastrcit do tmavyho rohu a nevsimat si ho
No a já si říkám proč se té potvoře u nás nedaří! Má moc světla
⁸
Napíšu dětem a pak dám vědět do Sz, diky![]()
Mha Na Facebooku je skupina green swap Brno, je tam hodně aktivních členů a dá se přes ni ledaccos vyměnit, už jsem ji párkrát využila. Sem tam se tam taky objeví info, že je někde swap třeba někde v kavárně nebo nějakém obchodě, ale to je málokdy, tak nevím, jak moc se toho dá takto vyměnit.
Díky!
Pinot Noir Mám velkou prosbu! Chtěla bych se zeptat na mučenky:-) Pamatuji si správně, že ti dobře rostly a dokonce plodily, že ano. Chci to letos zkusit také, koukám na semena na semena.cz a tam píšou, že kvete nejčastěji druhým až třetím rokem po výsadbě. Máš stejnou zkušenost? A pokud ano, přezimovala dobře? Anebo to byla v tvém případě "akce" jednoho roku?
Budu vděčná, pokud se rozepíšeš. Tušíš, jaký jsi měla druh? Na tom webu se semeny mají několik druhů - edulus, mollissima, ligularis... zkusím jich určitě víc, o všech píšou to samé, že kvetou po dvou až třech letech. Anebo máš prostě tak moc zelené ruce, že tobě to prostě vyšlo hned! ![]()
Moc díky za sdílení zkušeností.
Victoria měla jsem mučenku modrou, caerulea. Loni v únoru jsem předpěstovala ze semen, po zmrzlých ven. Kvetla a plodila hned loni. Aby plodily, potrebuješ dvě, já měla tři rostliny pohromadě. Nebyly v dobrém stavu, nevěděla jsem, že je mám zastřihovat, takže mi vyrostly tří- čtyřmetrové šlahouny s listy až tak od výšky jednoho metru. Takže jsem je nechala zmrznout a letos se pokusím znovu a lépe. Přezimovat by prý neměl být takový problém, protože se dá prý v pohodě pěstovat jako pokojovka. Je ale obří, takže před přenosem domů se musí radikálně ostříhat, ale tak, aby zůstaly nějaké zelené listy. A to právě u těch mých šlahounů nešlo.
Jinak jsem je měla u východní stěny domu, příště je zkusím dát na slunečnější místo, protože dobře zvládaly sucho. Ani v nejvyšších vedrech nevypadaly nijak unaveně.
Pinot Noir Moc díky za rychlou odpověď. Určitě to zkusím, z těch informací na webu se semeny vyplývá, že je to opravdu relativně jednoduché, píšou tedy jarní řez anebo během zimy, v sezoně růstu řez nezmiňují. Jdu objednat semena:-)
Victoria tak ať se daří! Mám letos semena taky odtamtud, právě i ty různé jiné druhy. Tak pak můžeme nadávat spolu. ![]()
Pinot Noir Anebo si to chválit! Anebo vyměňovat ty právě vzešlé druhy ![]()
A díky! Také!
V úterý došel balík cibulek (krokusy, kosatce, řebčíky, hyacintovce) co mají ve slevě na Jahodárna Brozany (doporučuji - dobrém zabaleno, popsáno), tak dnes vše půjde do země. A právě mi ve schránce přistál katalog Lukon Bulbs... mám zálusk na jiřiny - zkoušela jsem je pěstovat 2x ale nepovedly se. Do třetice to snad vyjde. Jdu se kochat a vybírat.
berush takže ty cibule, co jsem nestihla dát do země v listopadu, můžu sázet kdykoliv v zimě? i teď?
Prosím o určení, název jsem zapomněla, než jsem si nebo
žáka donesla domů ze swapu. To se krásně rozdělilo, to nechám :)
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my