Janulik03 Jako na těch obrubnících to vypadá dobře...Ty to máš za tím obrubníkem vysázené a hotovo? Chceme si právě jednu stranu plotu osázet hodně ruznýma keřema, už tam něco máme, co dum a kdo dal a udělat z toho prostě takovej pás podél plotu.....no a sambo se hrozně brání tomu zasypávání kurou, hrozně se mu to nelíbí a koukam, že ty zatim břečtaněm taky nic nemáš, prostě taková džungle.
Kytičky aneb zelené prsty...
Karja mam tam nejake kry, ružu, ozdobnu travu , hortenziu. Ziadne male rastlinky a ten brectan ked idem okolo, vytrhnem jde nechcem aby isiel. Nechavam to take dosť divoké, . Vyššie su brunery, laliovky. Tie brunery sa dost roztiahli a na jar je tam kopa narcisov.
Karja koru som zo začiatku, ked rastliny neboli rozrastene. Pouzivam ajbpokosrnu travu k niektorym krikom a stromo v obmedzenom množstve.
A niekde si nechavam kusok miesta kde vysievam krasenky.

A ako obrubu ešte mám kakosty, prave sa chystaju kvitnúť

A skalnik

Pozemok mame hodne do kopca, takže tie terasy sú nutné
Karja na kůru kašli, akorát to rozhrabávají kosáci a schovávají se v tom slimáci. Lepší je ty keře podsadit rostlinami, které půdu pokryjí a nepustí tam plevel - kakosty, pupkovec, brunnery, hosty, dlužichy, rozchodníky...
Jinak živý plot z různých keřů chválím, to je nejhezčí.
Pinot Noir přesně to chceme, jenže tady to nikdo tak nedělá, neumí, jako někteří naši známí mají krásné zahrady, ale jedou ty moderní zahrady, neznají uplně všechno, nemáš se s kým poradit a jako nemůžu ležet v internetech ještě kvuli zahradě.....Ježiš, vy mi to tady uděláte! Jako na práci mám lidi, ale na hlavu ne, na hlavu ne. Ano taky se mi ten ruznorode osázený plot líbí nejvíce, my teda budeme mít vysoký dřevěný, takže nemusí to být uplně nepruhledné jako se dřív dělali ty ploty z tůjí.., je to jen o tom pocitu zeleně a prostě takovém tom zvětšení oddělení se od silnice.
A prosím tě, my pak na dvou stranách máme ovocné stromky, ty sloupcové a ruzné ovocné keře, taky je to tak nešivně zasázené, že se tam nebude dát uplně dočista sekat, to bys podsadila čím? To je stejné jako u těch okrasných? Skutečně kvuli udržbě by bylo nejlepší prostě vyrejpat tam pás kde jsou ty stromky a dát tam tu kuru, ale sambo se tomu brání hodně, já se zase bráním tomu, že tam bude občas v trsech vysoká tráva, co se jednou za čas vezme nějakou strunovkou.
Karja Nám řekl letos sadař, když nám tu byl stříhat stromky a ovocné keře, že když jsou mladé, máme kolem kmenů vytrhat trávu, protože jim sebere hodně vody. A že máme kolem nich mulčovat třeba posekanou trávou, kůra prý není ideální, že mění pH moc do kysela. Tak jsme se podle toho zařídili a uvidíme, jak porostou, teď jsou teda moc pěkné, máme je tu 1-2 roky. Pak nevím, možná je něčím podsadím, jahodama, nebo tak něčím.
Karja my měli ovocné stromy v trávníku, ale bylo náročné je ochránit před robotickou sekačkou, dávali jsme kolem různé ohrádky, bylo to na prd, tak jsem loni právě všechny ovocné stromy spojila takovým křivolakým záhonem, kam jsem nasázela, co mě napadlo a na podzim tam ještě přidala tulipány. Je potřeba počítat s tím, že tam občas postavíš k těm stromům žebřík, budou padat jabka, že by to nemělo být něco, co by kořeny konkurovalo těm stromům, že ty stromy budou časem dost stínit... Ale jsem spokojená, podle mě to vypadá dobře.

Ta holá zem, tam jsou zaseté letničky, brzo se to zaplní.
Myrtila aha, aha, to je zásadní informace. A to je asi jedno v kterém ročním období se to udělá? ..No hele v jakém tak poloměru jsi to udělala od toho kmene? Než ho pošlu zrýt 80 metru:-D.
A takhle vypadá náš živý plot - mix keřů, ovocných stromků/keříků, růží a pod tím kytky. Letos jsem ty záhony rozšiřovala, tak je ještě vidět holá zem, ale to zaroste.

Pinot Noir To vypadá hodně dobře, ale myslím, že to vyžaduje hodně každoroční práce, že? I když tam dám trvalku, tak to možná bude hodně zarustat plevelem že...a jako plít kolem ovocnáku, jako to je moc na mě.-D
Edit: komentář je k ovocnákum, na tom živém plotu je vidět, že ty nízké trvalky moc plevelu nepustí
Karja Teď nevím přesně, tak cca 60-80 cm průměr? U stromků o kousek víc, u keřů míň. Kdyžtak potom, až se vzbudí dítě, můžu dojít odhrábnout ten mulč a zaměřit to ![]()
edit: a asi kdy tu trávu odstraníte, je jedno.
Myrtila hahaha, nemusíš, to v našem případě znamená, že prostě musí zrýt a vytrhat celý ten pás....takže to jako zryje, vytahá z toho drny ty trávy a pak tam bude mulčovat tou posekanou trávou?
Karja první rok je to potřeba plít často, druhý rok občas a pak se to zaplní. Ty záhony kolem stromů jsem dělala loni na jaře, některé rostliny jsou mladší než 1 rok, takže tam je ještě volný prostor. Ale nebude. ![]()
Pinot Noir Víš co, já to budu muset nějak vymyslet, já fakt plít nebudu, já na to nejsem vůbec, jako na hrubo to třeba nějak protrhnu, ale takovej kus, to bych v životě nezvládla
Myrtila No, ale zasadní je, vymyslet co pak s tim no:-D až se to mulčovat nebude:-D,
moora to je plazivka? Poznam len drien japonský, krik, uz pokukujem dlhšie, ale váham kam s ním.
Viem, že je to už starý príspevok, ale, prosím, vonia tento strom/krík?
Niečo veľmi podobné rastie na našej ulici, nikto mi nevie povedať čo to je, vonia to ako pajazmín, skôr večer a v noci, ale pajazmín to nie je (teda aspoň podľa tej appky...)
Karja No, akorát u toho rytí pozor na kořeny těch stromků. Myslím, že muž to spíš nějak vyškubal jenom za pomoci lopatky. A co tam dáme dál... třeba nám tu za pár let někdo poradí
Nebo... k nám do ulice se přistěhoval zahradník, akorát je to Francouz, tak třeba se do té doby naučí dobře česky a budu se ho moct zeptat ![]()
slniecko myslim ze nevonia, je to drien japonský.
A pajazminy su aj velkokvete tak by to mohol byt ten
Karja plof z krikoc je super napad a hlavne tam mozete dať takmer hocičo.
Zlaticu, pajazmin, vajgelie, bazu , ozdobne travy ako miscantus. Bud to urobíte ako píše Pinot Noir a mne sa ako podrast osvedčili aj mesačné jahody. Rychlo to zaplnia a ešte su aj chutné. Prvg rok budete trochu trhať burinu, potom to už bude len tak jemne
Janulik03 Ale myslíš, že je to unosný, když ten plot má asi 35 metru delku? Ted mluvím o tom okrasném, kde budou keře. Ty dvě strany s ovocnými stromky a keři si musím promyslet teda:-D
Karja máme tímto způsobem řešeno nejmíň 80 metrů.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my