Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline tv
4193 příspěvků moje polička 08. června 2024 22:10

barbucha ty rajčata do truhlíků silně nedoporučuji, taky mám tu zkušenost. Loni jsem zkoušela ještě kerikove do nádob, to taky nedoporucuju, rajčat málo a plíseň. Měla jsem i dvě tyčkove a bylo to super. Ale pěstují jen malé odrůdy pro děti na zobání. Letos už jen tyčkove, ale tyče nahoře přivazuju k prádelní šňůře. Teď jsem to šla zalivat a roste to doslova před očima. Zkouším několik odrůd a na příští rok vyberu tu, která bude nejchutnější. Samozřejmě se to finančně nevyplatí, ale já mám prostě úchylku na rajčata, když jsem žila v domě, měla jsem třeba 40 rostlin.

Offline Makara
3612 příspěvků moje polička 08. června 2024 22:42

tak jsem zvědavá, jak to bude ráno v zahradě vypadat.

Květy z truhlíku na balkoně jsou vesměs na dlažbě před domem.

Offline RoSa
10094 příspěvků moje polička 08. června 2024 22:45

Makara žišmarjá, kde to proběhlo?

Offline continuity
42706 příspěvků moje polička 08. června 2024 22:51

tv no růst to poroste, to problém nebyl ani u nás, akorát to dozralo tak všelijak, barva ušla, ale chuť strašná. 

Máma to má v takových obřích nádobách 50x50x80cm vždy dvě rostliny. Mě se to na balkon ani nevejde. No však uvidíš, držím palce. 

Offline Makara
3612 příspěvků moje polička 08. června 2024 22:52

RoSa

Prostějov

Offline continuity
42706 příspěvků moje polička 08. června 2024 22:54

Makara a jeje, no nás teď bouřka minula. 

Offline milacka
5881 příspěvků moje polička 09. června 2024 08:58

Idem si po radu, obnažili sme kmeň cédra, borovičky sú vyschnuté, boli pod stromom už skoro skryté. Čím vysadiť túto plochu? Určite tam chcem hortenziu Annabelle strong, strana naľavo je viac slnečná.

Online Zuzuli
3731 příspěvků moje polička 09. června 2024 09:23

Ounz ja jsem na pokojovky podle zdejsi diskuze asi zla, ale ja letnim skoro vsechno. A behem roku je porad otacim a presouvam i po byte. Do stinu na balkon davam i epipremnum a filodendrony. Uz mesic jsou venku fikusy, kavovniky, pilea a peprince, ted vyndavam ven ostatni. Drzim se toho, ze i venku ve stinu je vic svetla, nez uvnitr a kytkam to dost vyhovuje. A u zminovanych skudcu nevidim rozdil mezi pozici pred a nebo za otevrenym oknem.

barbucha cim vic svetla monstera ma, tim vetsi a fenestrovanejsi listy ma. Kratsi repiky, nevytahuje se, dela to hezky kompaktni silnou rostlinu. Ona nema ve stinu moc nutnost ty listy zvetsovat a derovat, kdyz to v prirode slouzi k tomu, aby se prave slunecni svetlo dostalo i ke spodnim listum a ty velke horni jim nestinili. 

Offline moora
8667 příspěvků moje polička 09. června 2024 09:24

barbucha vnoucek. Ale uz je mu rok :))

Offline Janulik03
20155 příspěvků moje polička 09. června 2024 10:08

moora teda ten čas tak letí 

Offline continuity
42706 příspěvků moje polička 09. června 2024 10:25

Zuzuli

Já bych to uzavrela, ať si každý s kytkama dělá, co uzná za vhodné. Jen malou poznámku: každoročně mám na balkoně savé škůdce (mšice vždy, slivušky většinou, když neměly kytky během dovolené dostatečnou zálivku), dva předešlé roky teď i molice na bylinkach, některé rostliny jsem měla deset let. Skončilo to úplnou likvidaci toho truhlíku, protože to fakt nešlo. 

Letos zatím mšice jen na břečťanu a první pokusy na tymiánu a to velmi intenzivně bojují proti mravencům, které je tam nanosí. Dovnitř se mi nenastěhovaly nikdy a ťukám u toho mocně na dřevo. 

Online Pinot Noir
29766 příspěvků moje polička 09. června 2024 10:34

Zuzuli taky letním všechno, na kytky to má jednoznačně pozitivní vliv, ale s těmi škůdci mám stejnou zkušenost jako continuity - dokud jsem neletnila, kytky sice nevypadaly stopro fit, ale škůdce jsem nikdy neřešila žádné. Co je dávám ven, tak zimní období je u nás ve znamení likvidace havěti v květináčích. 

Online Ounz
20474 příspěvků moje polička 09. června 2024 11:26

barbucha no já mám taky dvě, jednu dál od okna a druhou u okna (ta větší), letním jen (dosud) tlustice, těm to fakt prospívá a pak takovou tu trnovou věc. Chtěla jsem jí udělat bene, nic víc, ale vím, že třeba fikus by byl nerad, tak jsem se tu zeptala na zkušenosti...no nedam jí tam, necham to bejt.

Online Ounz
20474 příspěvků moje polička 09. června 2024 11:30

Zuzuli no já je otáčim, ale stěhuju je spíš míň - hlavné na zimu, pač když vracim tlustice z venku domu, tak se mi to tam nejak nechce vejít , letním právě zatim jen tlustice a pichlavku. Akorát že na tom balkoně dokáže ráno bejt slušný vedro a parapety doslova hoří, tak si nejsem jistá jestli by se to kytkám líbilo...no nakonec je asi necham doma. 

edit: cpu je tam, jen když leje

Online Zuzuli
3731 příspěvků moje polička 09. června 2024 11:46

continuity Pinot Noir ja ale nerikam, ze nemuzou chytit nejake skudce. Ale ze ty benefoty letneni prevladaji. Treba svilusky nebo trasnenky nejsou nic fatalniho, kdyz se o kytky pravidelne staras a vitalni rostlina je snaz prezije bez nejake vetsi ujmy. Msice se mi drzi na jahodach a ruzich, pokojovky je nejak neberou. Staci kytky kontrolovat a pripadne odsprchovat, umyt listy mydlem a nebo ty poskozene ustrihnout. Jasne, ze domu je pak vracim az po kontrole a sprse. Treba ty svilusky nebo trasnenky jsem mivala ve starem byte i doma, proste priletely oknem. Treba kdyz se kolem domu sece trava, je to temer jistota. A trasnenky se daji prinest i z obchodu na zelenine. Na prevenci pouzivam neemove slupky, letos zkousim svlecky. Mam v ted v byte mezi obyvakem a balkonem tri metry siroke francouzke okno, ted v teple je otevrene dokoran, my porad prechazime sem a tam. To pak fakt neni rozdil, jestli jsou pred nim a nebo za nim,co se tyce rizika skudcu. 

Ounz ono fakt nejvic zalezi na podminkach konkretniho bytu. Jasne, kdyz by se tam upekly, nema to smysl. 

Online Pinot Noir
29766 příspěvků moje polička 09. června 2024 12:04

Zuzuli nevím, no, my to máme stejně, celou sezónu otevřené francouzské okno na terasu, v podstatě tam žijeme. Ale dokud jsem pokojovky na tu terasu nedávala, tak jsem žádné škůdce neřešila. Nechci se hádat, píšu jen svou zkušenost a ta prostě ty obavy ze škůdců, co měla myslím barbucha , potvrzuje. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 09. června 2024 12:46

Zuzuli tyjo kdybych mela kazdou kytku myt list po listu....ja teda letos vyhodila tri ibisky, msicw kazdy rok opakovane, to neslo. A par kytek zahubili cervci. Toho taky neslo se zbavit. Ja nejsem nejak extra uspesny pestitel, ale mam treba nevim 40 kytek urcite, no spis 50, kdzy vezmu i male. Jenom castecne presazovani je horor. Kazdy rok nadavam, ze se na ty kytky uz vykaslu. Letos letnim asi jenom klivie, nechce se mi je stehovat. Ale kliviim to slusi venku. Nicmwne mi mrchy nekvetou. Nasi maji vwlkou zimni zahradu a jsou kazdorocne upne obsypane. To teda zavidim hodne. 

Online Zuzuli
3731 příspěvků moje polička 09. června 2024 13:35

Jos ja to ted spocitala a mam pokojovek 46, pocitam kvetinace. Hodne jsem ted redukovala pri stehovani. Tretina je uz na leto na balkone. Presazovani je pro me relax, beru to vzdycky podle nalady po par kusech. Asi polovinu poctu mam v semihydroponii, to nedela pri presazovani neporadek, tak si to klidne vytahnu i vecer k televizi. Pri sprchovani nemeju kazdy list zvlast, proste je jen ve vane poradne proplachnu sprchou a necham tam okapat. List po listu mydlim jen v pripade, ze se na necem skudci objevi. Naposled to byla nova alokacie frydek prinesena ze zahradnictvi se sviluskami. 

Offline baltik
4964 příspěvků moje polička 09. června 2024 14:38

My letnime ty velke - palmu a benjamina. Ted jsem ale palmy v hline objevila mravence, to teda nevim, co s tim na podzim delat, mate nejaky osvedceny navod? Presazovat se mi ji teda nechce, je obri.

Offline Janulik03
20155 příspěvků moje polička 09. června 2024 18:42

Take ohliadnutie za zaciatkami v záhrade 

Rastliny rastú.