JankaM Ještě tam mají irské jelení psy?
Kytičky aneb zelené prsty...
Sweet Potato asi jo, nějaký obří psi tam byli, chodili jsme jen kolem.
Já už si nevím rady s tím, co nám žere cukety. Každé ráno vyhazuji minumálně dvě malé cuketky, ve kterých je vyžraný tunel. Vždy v místě, kde odpadá květ. Ta díra je zezačátku malá, takže slimáci nepřichází v úvahu. Můžou to být mravenci?

monis A listy jsou v pohodě? Žádné skvrny, kroucení a tak? Vyzkoušej postřik z jedlé sody, svaříš litr vody a jednu lžičku jedlé sody, po vychladnutí rozprašovačem postříkaš celou rostlinu. Opakuješ 1× za tři týdny.
Kan celá rostlina je zdrava a plodi jednu cuketku za druhou, akorat pres noc je nahnily konec a uvnitr dira
mame blizko mraveniste, tak me napadaji jenom oni...
Takže plíseň rajčat :-( ani pražskou úrodu jsem nezachránila, přitom na listech není nic vidět, projevuje se jen na těch dozrávajících plodech. Všechny tři keře těch velkých rajčat, malá a datlová jsou zatím v pohodě.
monis to mi dělají patizonky, nahnívají od květu, vyhazuju tak polovinu. A dýně, máme spoustu květů, dýničky se tvoří a když jsou cca 5 cm veliké, zahnijou. Ty teda ne od květu ale tak, v těle. Postřik proti plísním jsem dávala.
monis Tak Antraknóza to nebude, tam je právě hnědnutí listů a uhnívajicí plod od špičky.
andulka01 no a není to u těch rajčat spíš ten nedostatek vápníku? Plíseň se vždycky projeví na listech, pak na stoncích a pak teprve na plodech.
Pinot Noir ahaha, to by mohlo být ono - dá se s tím něco dělat aktuálně? Jakože jestli se dá zachránit část úrody?
andulka01 jestli jsou ty černé špičky, tak je to vápník. Plody, které to už mají, nezachráníš (ale my teda, pokud od toho nehnijí, tak to černé odkrojíme a třeba do salátů klidně dáme). Ale pokud na rostlině jsou ještě i zdravé plody, tak co nejrychleji dodat vapník - za mě je nejlepší Kristalon "Zdravé rajče a paprika", letos jsme se se Sweet Potato vyzbrojily i postřikem na listy a plody (z obrázku).
Někdo stříká roztokem mléka a vody.
Každý rok se u nás najde rostlina, která na to přes všechnu snahu trpí. Ale před tím, než jsem si objevila ten Kristalon, skončily s tím obvykle úplně všechny.

Pinot Noir děkuji moc! Našla v Hornbachu, zaúkolovala M. a večer jdem na to v Praze, ve čtvrtek na chalupě. Stříkala jsem fungicidem v doměmí, že jde jen o plíseň (na chalupě nejspíš taky), v Praze to vypadá fakt jen na ten vápník.
Tak jak jsem říkala, že zahrádku dělám až od 40, tak za poslední čtyři dny tak 6 hodin práce:D. Ach jo:D
andulka01 Rychleji prý účinkuje ten postřik na list (taky jsme letos poprvé stříkali, toto nám poradili v zahrádkářských potřebách). To mléko s vodou (četla jsem různé poměry od 1:3 po 3:1, nejčastěji asi 1:1, vyzkoušeno nemám) je jako prevence proto plísni, nebo prý se to tím dá zastavit v úplném začátku.
Myrtila moc děkuji, budem stříkat i kristalonovat
andulka01já na nedostatek vápníku doporučuji wuxal kalcium, postřik na list. Ale to asi bude podobné jako doporučuje Pinot.
Tiež doporucim kristalon.
U nas dnes krátky súboj s brečtanom a pavinicom.
Nie že by sa mi nepáčil obrasteny domček, ale trochu sme to opomenuli a už sa tlačil cez okná a dvere dnu. Tak dostali zostrih.

@Člověk neni den doma a povíjnice zatím zešílí.

Sweet Potato páni, to teda je
Janulik03 mně se ty zarostlé objekty taky líbí, zároveň vím, jaké to umí napáchat zlo. Domek prokoukl. A brzo zase zaroste. ![]()
Sweet Potato krásné ![]()
Já ty potvory málokdy zastihnu rozkvetlé. Stejná pakáž jako gazánie. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my