Kytičky aneb zelené prsty...

01. února 2015 13:31
Offline Makara
3614 příspěvků moje polička 19. zaří 2024 09:12

Pinot Noir pravda, na jiřiny mi chybí kopaný sklep a na muškáty hůra. Máma mě "buzeruje", proč muškáty nepřezimuju, ale jeden pokus mi stačil. Sklep sice máme, ale suchý a tmavý, takže ty vybledlé chudáčky se mi k rozumnému růstu přimět nepodařilo. Takže bohužel, na podzim letí vše na kompost.

Offline continuity
42716 příspěvků moje polička 19. zaří 2024 11:03

Makarajá ty muškáty občas přezimuji a nějak úplně nevím... Nestojí to za to. 

Offline andulka01
12786 příspěvků moje polička 19. zaří 2024 14:51

continuity M. si muškáty vymazluje, loni dostal od sousedky řízky a hezky s námi jely v truhlíkách na přezimování do Prahy a zase zpět :-) ale má je fakt moc hezký

Offline Karja
44465 příspěvků moje polička 19. zaří 2024 15:06

andulka01 U nás v ulici má taky muškáty nejhezčí jeden chlap:-D A přezimoval si je a jako vypadají velice dobře, sám se tomu divil...

Offline Pinot Noir
29772 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 10:17

Tak už!

Offline Sweet Potato
40135 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 10:30

Pinot Noir Ať se dílo podaří!

Offline notna
9383 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 11:13

Pinot Noir Ať se daří a co nejmíň zásahů do výsadby! 

Offline barbucha blogger
35634 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 12:26

andulka01 Karja 

Letos se taky chystám na přezimování, je mi líto vyhodit zrovna pěkný barvy, který už příští rok nemusím sehnat. Když to nařízkuju a dám do květináčů na parapet do studený ložnice, tak by to mohlo vyjít, ne?

Offline Karja
44465 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 12:39

barbucha To ale podle mě není přeřizování, ale sázíš nové muškáty. To dělala máma většinou v unoru. A prostě dělala to tak rok za rokem, furt se stejným muškátem, nekupovala jiné. Přezimování je, že to trochu ostříháš a shováš někam do chladna, ale můžeš to tak udělat jen jednou, jakože jeden muškát na dva roky. 

Ale vim to jen, co jsem okoukala od mámy, jak vypadá její zahradnický rok:-D. Já jsem uplně levá, teorie dobrý, prakticky, jak na to šáhnu, ono to umře! Ted jsem byla u kamaráda, jestli nemá nějakou kytku, on furt rozesazuje, množí, jemu se tak daří... a on mi říká "ani se mi ti to nechce dávat".

Offline barbucha blogger
35634 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 12:42

Karja 

Tak samozřejmě bych nechala i ty původní - ty řízky bych udělala z toho co z nich ostříhám

Offline Karja
44465 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 12:43

barbucha Takže ty budeš takhle množit! Hele tak to je dobrý, kdyby ty starý byly hnusný, budeš mít i v zásobě nový. 

Offline barbucha blogger
35634 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 12:50

Karja 

Tak když ty starý obrostou, hnusný nebudou

Kurnik a teď potřebuju jiřiny (do vázy) a v žádným květinářství je nemaj!

Offline notna
9383 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 13:00

Makara continuity Muškáty přezimuju, ale musí na to být chladný světlý místo. Mám je na půdě pod střešním oknem, takže světlo a teplota je tam tak 5-15st max. Už jsem si myslela, jak to mám vychytaný, ale ta letošní zima byla teplá, braly si víc vody a většina jich uschla. Chodila jsem na půdu tak jednou měsíčně jako obvykle, ale nestačilo to.

Přezimování se mi vyplatí, mám jich cca 30. Práce s tím není. Jen to ostříhám a na půdu vynosí muž. Nejhorší je to vzpomenout si na ně a jít je zalít. To jsem první rok úplně zapomněla. Na jaře jen přesadím do nové hlíny, což bych s koupenými dělala taky.

barbucha Já je jen ostříhám, nechávám tak 3-4listy. Ale nevím, jestli jim v ložnici nebude teplo. Když je budeš schovávat z venku, asi pořád bude v té ložnici víc stupňů, aby nezačlaly růst.

Offline Pinot Noir
29772 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 13:32
Reakce na Karja:

barbucha Přezimování je, že to trochu ostříháš a shováš někam do chladna, ale můžeš to tak udělat jen jednou, jakože jeden muškát na dva roky. 

​Né, klidně to můžeš dělat X zim znovu. Někdo má muškáty třeba deset let stále tytéž. Někdy pak méně kvetou, ale viděla jsem i nádherně kvetoucí staré muškáty.

Offline Karja
44465 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 13:39

Pinot Noir No jako fakt jo? hustý, ale jak to ty lidi dělají....možná to nějak přihnoji? Mně přijde, že pak vždycky hrozně zdřevnatěl ten stonek, ale možná záleží na druhu....

Offline Sweet Potato
40135 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 13:48

barbucha Ty řízky udělej až koncem zimy.

Offline continuity
42716 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 13:57

notna Pinot Noir bude problém v tom, že já je po zimě nemám moc jak přesadit. Mám to v samozavlažovací truhlíkach a je to po roce samy kořen, musela bych jim tak 2/3 vzít, aby to mělo vubec cenu. 

Karjamuškát je vytrvalá rostlina, někde na jihu jsem viděla v podstatě stromky, ale měly obří květináč. 

Offline barbucha blogger
35634 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 14:00

notna 

V ložnici je zima, a na parapetu hned u (studenýho) skla tím spíš.

Sweet Potato 

Oukej, třeba koncem února?

Offline Sweet Potato
40135 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 14:21

barbucha Asi tak.

Offline Pinot Noir
29772 příspěvků moje polička 20. zaří 2024 14:36

continuity já na to kašlu, my žádnou chladnou místnost nemáme, nic nepřezimuju. Kupuju na jaře muškáty, fuchsie a petúnie jako takové ty mini sazenice, jak jsou po deseti v sadbovačích. Ty stojí pár korun. Jako jasně, ekologie úpí, ale mně opravdu doma nepřežijí.