Pinot Noir pravda, na jiřiny mi chybí kopaný sklep a na muškáty hůra. Máma mě "buzeruje", proč muškáty nepřezimuju, ale jeden pokus mi stačil. Sklep sice máme, ale suchý a tmavý, takže ty vybledlé chudáčky se mi k rozumnému růstu přimět nepodařilo. Takže bohužel, na podzim letí vše na kompost.
Kytičky aneb zelené prsty...
Makarajá ty muškáty občas přezimuji a nějak úplně nevím... Nestojí to za to.
continuity M. si muškáty vymazluje, loni dostal od sousedky řízky a hezky s námi jely v truhlíkách na přezimování do Prahy a zase zpět :-) ale má je fakt moc hezký ![]()
andulka01 U nás v ulici má taky muškáty nejhezčí jeden chlap:-D A přezimoval si je a jako vypadají velice dobře, sám se tomu divil...
Tak už!

Pinot Noir Ať se dílo podaří!
Pinot Noir Ať se daří a co nejmíň zásahů do výsadby!
barbucha To ale podle mě není přeřizování, ale sázíš nové muškáty. To dělala máma většinou v unoru. A prostě dělala to tak rok za rokem, furt se stejným muškátem, nekupovala jiné. Přezimování je, že to trochu ostříháš a shováš někam do chladna, ale můžeš to tak udělat jen jednou, jakože jeden muškát na dva roky.
Ale vim to jen, co jsem okoukala od mámy, jak vypadá její zahradnický rok:-D. Já jsem uplně levá, teorie dobrý, prakticky, jak na to šáhnu, ono to umře! Ted jsem byla u kamaráda, jestli nemá nějakou kytku, on furt rozesazuje, množí, jemu se tak daří... a on mi říká "ani se mi ti to nechce dávat".
Tak samozřejmě bych nechala i ty původní - ty řízky bych udělala z toho co z nich ostříhám ![]()
barbucha Takže ty budeš takhle množit! Hele tak to je dobrý, kdyby ty starý byly hnusný, budeš mít i v zásobě nový.
Tak když ty starý obrostou, hnusný nebudou ![]()
Kurnik a teď potřebuju jiřiny (do vázy) a v žádným květinářství je nemaj!
Makara continuity Muškáty přezimuju, ale musí na to být chladný světlý místo. Mám je na půdě pod střešním oknem, takže světlo a teplota je tam tak 5-15st max. Už jsem si myslela, jak to mám vychytaný, ale ta letošní zima byla teplá, braly si víc vody a většina jich uschla. Chodila jsem na půdu tak jednou měsíčně jako obvykle, ale nestačilo to.
Přezimování se mi vyplatí, mám jich cca 30. Práce s tím není. Jen to ostříhám a na půdu vynosí muž. Nejhorší je to vzpomenout si na ně a jít je zalít. To jsem první rok úplně zapomněla. Na jaře jen přesadím do nové hlíny, což bych s koupenými dělala taky.
barbucha Já je jen ostříhám, nechávám tak 3-4listy. Ale nevím, jestli jim v ložnici nebude teplo. Když je budeš schovávat z venku, asi pořád bude v té ložnici víc stupňů, aby nezačlaly růst.
barbucha Přezimování je, že to trochu ostříháš a shováš někam do chladna, ale můžeš to tak udělat jen jednou, jakože jeden muškát na dva roky.
Né, klidně to můžeš dělat X zim znovu. Někdo má muškáty třeba deset let stále tytéž. Někdy pak méně kvetou, ale viděla jsem i nádherně kvetoucí staré muškáty.
Pinot Noir No jako fakt jo? hustý, ale jak to ty lidi dělají....možná to nějak přihnoji? Mně přijde, že pak vždycky hrozně zdřevnatěl ten stonek, ale možná záleží na druhu....
barbucha Ty řízky udělej až koncem zimy.
notna Pinot Noir bude problém v tom, že já je po zimě nemám moc jak přesadit. Mám to v samozavlažovací truhlíkach a je to po roce samy kořen, musela bych jim tak 2/3 vzít, aby to mělo vubec cenu.
Karjamuškát je vytrvalá rostlina, někde na jihu jsem viděla v podstatě stromky, ale měly obří květináč.
V ložnici je zima, a na parapetu hned u (studenýho) skla tím spíš.
Oukej, třeba koncem února?
barbucha Asi tak.
continuity já na to kašlu, my žádnou chladnou místnost nemáme, nic nepřezimuju. Kupuju na jaře muškáty, fuchsie a petúnie jako takové ty mini sazenice, jak jsou po deseti v sadbovačích. Ty stojí pár korun. Jako jasně, ekologie úpí, ale mně opravdu doma nepřežijí.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my