Otázka pro zdejší kynology:
Dospělý pes
Panička
Nový přítel
Pes přítele vítá, hraje si s ním a tak, zdánlivě bez problémů. Ale když přenocuje, pes má potřebu ráno po odchodu lidí byt přeznačkovat.
Nějaké rady či nápady?
Otázka pro zdejší kynology:
Dospělý pes
Panička
Nový přítel
Pes přítele vítá, hraje si s ním a tak, zdánlivě bez problémů. Ale když přenocuje, pes má potřebu ráno po odchodu lidí byt přeznačkovat.
Nějaké rady či nápady?
U nás podobný, jen s tím rozdílem, že náš pes je mírné odrostlé štěně a přeznačkovává už cca po hodině přítomnosti přítele.
A jinak stejný - nadšeně vítá, mazlí se, je v pohodě.
Jenom to čůrání musíme včas odchytit, takže to řeším tak, že se jde večer vyvenčit víckrát (jen před barák a zpět).
Sweet Potato s přeznačkováváním nemám osobní zkušenost, ale co vím, tak použitelná opatření by měly směřovat k vyjasnění dominance, tj. sdělit pejskovi, že šéf není on... ono by mohlo stačit málo, protože pejsci jsou na vnímání smečkové hierarchie docela citliví - např. k žrádlu smí až na pokyn páníčka, při návratu z venčení do dveří vstupuje nejdřív páníček, atd. jsou to z lidského pohledu opravdu drobnosti, ale psi je neustále vyhodnocují, a v závislosti na jejich naturelu zpracovávají ![]()
Sweet Potato Osobní zkušenost taky nemám, tak spíš to budou takový úvahy... Nejpravděpodobnějc se mi jeví, že je pes z toho prostě vykolejenej, akorát si nemyslím, že to musí být hned dominance, ale klidně jen nervozita a nejistota a klidně to může samo odeznít, až si pes na přítomnost toho novýho člověka zvykne.
Některý psi jsou hodně nervní, i ty, který jsou považovaný za inteligentní a hravý, třeba bordery, takže t pak člověk hůř tu nervozitu zamaskovanou za hravost odhalí. Jestli je to tenhle typ, tak ho může to hraní s novým člověkem ještě víc rozjet, v tom případě bych ubrala z njakýho velkýho hraní, jestli se za účelem rychlejšího zvyknutí děje, a naopak do toho soubytí vnést trochu klidu.
Jestli má tendenci to udělat i v přítomnosti lidí a dá se uvažovat i o nějakým upevňování vlastní pozice, tak bych ho u toho zkusila nachytat a ve chvíli konání po něm něco hodit. Důležitý jsou dvě věci - aby ta oprava přišla v okamžiku, kdy se to děje, a druhak to vrhanej předmět by měl bejt důraznej a udělat kravál, ale měl by bejt úměrnej velikosti psa. Na svoje psy bych použila třeba lehkej řetízkovej obojek, na prcky svazek dvou tří klíčů, prostě něco co řinčí, ale neublíží. Nevím, jestli jsem to popsala dobře, ale cílem není psa nějak sejmout, ale prostě mu zamezit v tom to udělat, je to mnohem míň drastický než k němu přiskočit, nějak mu spílat, strkat mu do toho hlavu a hulákat fuj a nesmíš, co mají lidi obvykle tendenci dělat.
Zina Dělá to, až když zůstane doma sám. Předtím je samozřejmě vyvenčen, jako obvykle.
Děkuju všem za postřehy, postoupím je dál.
Zina jj, asi není slovo dominance úplně nejvýstižnější
spíš jde o to, že je pejsek má potřebu po nočním pobytu přítele zase přeznačkovat "to svoje" teritorium, takže jde o přetahovanou, čí to teritorium vlastně je. a v tom případě je třeba pejskovi sdělit, že on tomu nešéfuje, takže nemá si co kolíkovat území... takhle jsem to myslela ![]()
prďola Rozhodně souhlasím s tím, že jestli je to nějakej pejsek, co je natolik roztomilej, že se po něm nemůže chtít ani sedni, tak je čas s tím něco udělat :-D.
Sweet Potato V tom případě bych ho asi zkusila stejně nějak nachytat, třeba po fingovaným odchodu. Ale fakt hodmě záleží, co je to za psa a hlavně jak se chová obvykle, asi jiný důvody pro to přeznačkování bude mít brazilská fila a jiný třeba ta borderka
Zina Je to jack russell a asi na paničku dost fixovanej. Je mu osm. Osobně ho neznám.
prďola Rozhodně souhlasím s tím, že jestli je to nějakej pejsek, co je natolik roztomilej, že se po něm nemůže chtít ani sedni, tak je čas s tím něco udělat :-D
Ehm ![]()
Potrefenáhusa Děkuji
.
Magráta
díky.

tak se aida vyznamenala. objevila pytle se starými hadry, rozervala je lehla si do nich
. ani se za to nestyděla, hanbářka! zvláštní, že se do takových kratochvílí pouští pouze v případě, že jsem s ní sama doma.
prďola Rozhodně souhlasím s tím, že jestli je to nějakej pejsek, co je natolik roztomilej, že se po něm nemůže chtít ani sedni
Jo to znám. Poppy je droboučká, vypadá jako štěňátko... a kouká jak když neumí do pěti počítat... vůbec nemam na to ji nějak drezúrovat
Venku se ovšem roztomilé štěňátko mění ve vlkodlaka ![]()
"Sedni" jsem ji chtěla zrovna naučit (jakože začneme od lehčích, přejdeme k těžším a bude z ní ukázkově vzornej pes, prostě skvost!), ale ta potvora když chce piškot tak si sedne rovnou sama - tak jsem totálně bez šance ![]()

barbucha no a super to sedni bez práce, ne?!
barbucha a jak kouká tím vočičkem ![]()
Taky malinká a naše ![]()

ňuňu ![]()
Já původně koketovala s myšlenkou pořídit si taky většího psa - abych se o něj nemusela mezi těma okolníma věčně na volno hyenama bát. No, klaplo to, teď se všichni bojej Poppy ![]()
barbucha já včera uvažovala, ze Trnka je pro mě asi maximum, co jsem schopna fyzicky zvládnout. Má asi 23 kilo, do vlaku nebo u veterináře na stůl bych ji zvedla, ale tak tak. Když je držim s rufikem oba, je to občas slusnej kouř
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.