Chlpáči a iné

09. srpna 2014 22:02
Offline Potrefenáhusa
38537 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 09:44

Mohučanka Mazanej je!!! Já jsem Goliášovi předevčírem otvírala v 5 ráno do ložnice, protože se začal dobejvat, jindy to fakt se zatnutejma zubama vydržim, protože jak jednou zjistěj, že něco funguje, je konec, ale byla jsem úplně mrtvá a strašně moc jsem ještě chvíli potřebovala spát, tak jsem mu preventivně otevřela rovnou i dveře do skříně ...

Offline Magráta
8098 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 09:59
@potrefenáhusa tohle je prostě nádherná fotka :-) (dala bych srdíčko, ale zmizely mi po upgradu smajlíci...)
Offline Friga
2045 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 10:13

prďola finstina je dost zvukomalebna, pry je to tim, ze ma temer stejny pocet souhlasek a samohlasek. Had zrzavej bych rekla Punakäärme, coz znamena i cerveny had, finstina nema vyraz pro zrzavy, pouzivaji slovo cerveny. A ä se finsky vyslovuje jako a s jazykem tesne za zuby, ne jako e. 

Offline prďola
4441 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 10:16

Friga moc díky!

Offline Friga
2045 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 10:22

Jiná Realita finstina je super. Jen smele do toho  Dobra je ta ucebnice pro samouky od Ledy. Jen v ni neni tolik cviceni. Kdybys ses fakt zacala ucit, tak se na me muzes obratit s pripadnymi dotazy. 

Offline Friga
2045 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 10:25

Kokoska ja mam pocit, ze chlupata tvar je ekvivalentem nasi neme tvare. Ale je to vtipny, to jo. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 11:49

Friga mě mrzí, že široko daleko není žádný kurz, nejbližší je v brně :( jinak začnu hned. se samoučením nemám dobré zkušenosti, jsem hrozně líná :D

Offline Friga
2045 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 13:13

Jiná Realita to chapu. Ja mam taky problemy se dokopat neco delat, i kdyz me to vlastne bavi. 

Offline Mohučanka
7337 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 13:24

dynda Potrefenáhusa vychcánek mazanej se ve svojí touze dostat se ven naučil vyskočit na kliku a stisknout

Offline Sweet Potato
39941 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 15:50

Zatracený samonavíjecí vodítka! Kdybych tu nejezdila krokem, přejela bych netopýrčina mikročivavího kámoše.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 17:25

Jiná Realita taky bych rada finstinu oprasila. Mam za sebou asi 4 semestry a tehdy jsem byla schopna se zakladne domluvit. Ted vim uz uplny kulovy a docela toho lituju. Stejne tak se mi zacina z hlavy vytracet nemcina :(

Offline Friga
2045 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 18:18

razorblade Jiná Realita ze bych pro vas usporadala on-line kurz?  Ja budu ted v sobotu delat statni zkousku z finstiny na uroven C1-C2, trochu se bojim psani, ale jinak jsem vicemene jista, ze aspon uroven C1 zvladam. 

Offline Friga
2045 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 18:29

Jinak se musim pochlubit, ze dneska se nam s Frigou podarilo projit kolem skupiny ctyr jelencu beloocasych, aniz by Friga zacala jancit. Ani voditko nenapinala, jen koukala. 

A jeste si opet uzivala snehu

Vzpomnela jsem si, ze ji rikame i Mörkö, coz znamena bubak :)

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 19:18

Friga co bych dala za c1! Tu mozna nemam uz ani v anglictine, jak ji nepouzivam. Za poslednich 10 let jsem desne zakrnela u finstiny je pitomy, ze bezne pouzivana mi prijde uplne jina, nez ta ofiko, ze ktery skladas zkousky. To v anglictine nebo nemcine neni.

Offline Friga
2045 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 20:00

razorblade Ja umim finsky lip nez anglicky. Ta mluvena finstina mi zpocatku taky prisla dost jina a dneska ji zcela bez problemu pouzivam, teda tu, ktera se pouziva tady v okoli. Vcetne vyrazu prejatych ze svedstiny. Ja myslim, ze v tom testu v poslechove casti asi nejaka bezne mluvena finstina bude. Ja hlavne doufam, ze to nejak nezkazim, neni to nejlevnejsi a potrebuju predlozit ten papir, pokud me vezmou na skolu, kam se hlasim. Bylo by blby, abych prosla prijmackama a pak nemohla nastoupit kvuli jazykovemu certifikatu. 

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 20:38

Friga budu drzet palce! Ty nareci ve finstine jsou taky peklo. Lektorka nam kdysi ukazovala srovnani hovorovy fin, kterou se mluvi v Helsinkach a hovorovy nekde z Karelie... tam byl stejnej jen zaklad slova, ale ty koncovky byly uplne jiny

Offline Ounz
20420 příspěvků moje polička 04. dubna 2019 20:56

Friga tyjo s úrovní c1-2 si dobrá! O víkendu samozřejmě přeju štěstí :)

Offline Friga
2045 příspěvků moje polička 05. dubna 2019 05:46

razorblade diky! Koncovky asi uplne jiny nebyly  ja finskym narecim rozumim, pokud ten clovek nepouziva nejaka narecni slova, jen se musim soustredit. Ono spis pridavaj do reci zvojeny souhlasky a nektery dlouhy vokaly nahrazujou dvouhlaskama. V Laponsku pak casto dlouhou samohlasku rozdeli na dve slabiky tim, ze tam nacpou h. Meni to rytmus reci, takze neni snadny rozumet. Tady se zase spis vynechava, treba d. 

Ounz taky diky! Ono jak tady bydlim uz pres sest let, tak jsem se naucila dobre, finsky mluvim vic nez cesky. U toho testu se trochu bojim psani, zas tolik nepisu a slohovani nebyla moje nejsilnejsi stranka ani v cestine. 

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 05. dubna 2019 08:01

Mohučanka 

Samoobsluha, tak už nemusíš kvůli němu v noci vstávat. Teď už mu nic nebrání, aby si vlezl, do které postele se mu zachce. Nejvyšší meta pokořena, teď už ti nepomůže nic, buď ráda, že tě nechá u sebe bydlet a hezky nakládej do misky

Offline coralline
2297 příspěvků moje polička 05. dubna 2019 09:08
Reakce na razorblade:

u finstiny je pitomy, ze bezne pouzivana mi prijde uplne jina, nez ta ofiko, ze ktery skladas zkousky. To v anglictine nebo nemcine neni.

​V Německu jak kde teda. Taková bavorština je regulérně jinej jazyk aspoň pro mě. Švýcarská němčina to samý.