Ne. Nevím, jestli to myslíte ironicky, ale rozhodně nejsem pro zbytečné operace u zvířat a ani u lidí.
Chlpáči a iné
kdyz ja mam pocit, ze fenky uznavaji jen chlapske panicky (nebo vyrazne preferuji), kdezto psi to tak nejak feroveji rozdeluji ![]()
Ty jo, to co člověk , to názor. Líbilo se mi- šeltie jsou boží X šeltie jsou hysterky. ![]()
S fenama zkušenost nemáme.
šeltie jsou boží hysterky :-D
no jo, kdyz clovek vychazi jen ze svych osobnich zkusenosti
Já myslím, že Viktorka má kočky, tak to brala podle nich.
viktorka_od splavu Nebylo. Pes je smečkové zvíře a kastrace ho hodí na konec hierarchie, pro psa samce je to dost pohroma. Psi se aspoň v našich končinách kastrují teda hlavně ze zdravotních důvodů, třeba když nesestoupí varlata a hrozí, že by mohly v břišní dutině dělat rotyku, i tam, kde je to třeba jen jedno, to dost lidí zvažuje. Další důvody jsou, že se tím tlumí silná agrese, ale ne vždy to pomůže.
U fen je to trochu jinak, tam je někdo pro a někdo proti, dá se s tím tématem vyvolat slušný flame :-).
mně přijde, že psi jsou takoví přímočařejší, i když chytří, tak jednodušší a fakt s nima cloumaj ty pudy, hrozná je taky ta touha počůrat celou zeměkouli, někde i dvakrát, machrovat na další psy
... feny jsou takový jemnější, ale mazanější, zato taky empatičtější a citlivější :-D jako samozřejmě se to může lišit kus od kusu, ale feny bych se vůbec nebála :-D
a našla jsem dvě vtipný koupací fotky Čendy, jedna u Řípu, už chci jaro!!!

Mně ten nápad s fenou zlaťáka přijde dobrej, + mohla byste vybrat i nějakou menší matku a pak doufat, že bude i potomek drobnjěší. Feny jsou určitě ovladatelnější a menší a nemusí celý život vyhlížet protějšek, protože ví, kdy nastane jejich chvíle, jen jsou trochu náladovější, ale to je jak u lidí :-).
ne, nemyslela jsem to ironicky. pokud to zvíře nemám na chov, takže prakticky ten svůj sexuální pud nemá vůbec kde uplatnit, připadá mi to víc jako trápení než ta kastrace. mám teda zkušenost s kočkama a koňma, a z pohledu koňáka teda povahově rozhodně dám přednost valachovi páč kobyly jsou hrozný mrchy;-)) a feny předpokládám taky:P o psech a té hierarchii jak píše Zina jsem nevěděla. psy v rodině máme jen nekastrovaný.
ještě se zeptám, kdybych chovala psa s tím že bude jen jeden a neplánovala s ním nějaký skupinový aktivity, čemu by vadila ta kastrace? když jeho smečka by byla složená akorát z lidí?
Potvrzuji. Feny jsou na pány a psi na paničky.
Když budeme mít dalšího psa, až jednou, manžel chce jedině fenku. dělá mu to zbožňování moc dobře ;-)
Já ale taky raději fenu, jsou ovladatelnější, poslušnější a normálně se vyčurají najednou, žádné občůrávání na každém rohu.
Fenu bych dala vykastrovat určitě, aby jednou nedostala zase zánět dělohy. U psa si nejsem jistá. Asi až v případě, kdy by nastaly nějaké problémy.
U nás teda fena má o něco raději mě, ale jen úplně malinkato.
Ty jo, to co člověk , to názor. Líbilo se mi- šeltie jsou boží X šeltie jsou hysterky. ![]()
S fenama zkušenost nemáme.
Šeltie jsou asi celkem kus od kusu, moje byla naprosto klidnej gaučák, štěkala v podstatě jenom v rámci hlídání (a asi občas i při hře) a zároveň zvládla s nadšením jakoukoliv aktivitu, další šeltie v rámci rodiny byla taky klidná a hodná. No a v naší ulici měli pohromadě dvě hyperaktivní a nonstop štěkající nervózy, takže těžko generalizovat :)
Nejsem psí etolog, takže to berte jen jako můj názor, ale další psy budete nejspíš stejně potkávat a ti psi budou na toho vašeho nějak reagovat, v lepším případě nebudou vědět, co i o něm myslet, v horším ho můžou nakrývat nebo si na něm nějak jinak ještě hůř vylepšovat ego. A troufám si tvrdit, že pes ke spokojenému životu nějaký kontakt s dalšími (samozřejmě (v)hodnými) psy potřebuje.
mně přijde, že psi jsou takoví přímočařejší, i když chytří, tak jednodušší a fakt s nima cloumaj ty pudy, hrozná je taky ta touha počůrat celou zeměkouli, někde i dvakrát, machrovat na další psy
... feny jsou takový jemnější, ale mazanější, zato taky empatičtější a citlivější :-D jako samozřejmě se to může lišit kus od kusu, ale feny bych se vůbec nebála :-D
Je fakt řeč jenom o psech? Co mi to jenom připomíná?
Díky za radu, dopadlo to dobře. Transport jsme zvládli v pohodě a asi hodinu po příjezdu už chtěla chodit. Sice při tom vypadá dost zbědovaně, ale dala si kapsičku a pak si sama došla na kočkolit. Jenom jsem jí pomohla do něj vlézt. Tak už to snad bude dobrý. Za 10 dnů jí budou vyndávat stehy.
To jsem ráda, že nejhorší má za sebou, beruška statečná
.
Držím jí palce, ať to stejně dobře zvládá i nadále.
Děkuju. Navíc v tom elastickým síťovaným návleku vypadá strašně hubená, chudáček malej...
Tak pár otázek- unesete ho? Je problém ho snést ze schodů? Ptám se s ohledem na naše zkušenosti se stářím našeho zlatoucha.
Máte ho doma? Mohli jste ho mít doma i jako štěně bez dozoru- u nás tak max.4 hodiny. Je nutné s ním chodit na cvičák?
Kolik hodin procházek tak denně potřebuje? V případě nouze- vystačí si se zahradou? Cestuje s vámi na dovolené?
Věnovali jste se intenzivně a důsledně výcviku? Ufffff. Tak snad zatím vše.
Tak konečně jsem dosedla po celodenním maratonu (dnes teda den na houby), tak jdu na to ![]()
Foxe unesu, i když ne snadno, protože má 26 kilo. To byl jeden z požadavků, protože jsme bydleli v bytě bez výtahu, tak jsem chtěla nějaké ještě "únosné" plemeno. Pokud neklade odpor, tak se to dá, navíc Fox je mezi tollery jeden z největších (delší nohy a mohutnější tělo, po otci), zase se mi ale nejvíc líbí. Fenky jsou výrazně menší.
Máme ho doma, dřív v bytě, teď v domě. Na zahradě je hlavně když jsme tam my, sám tam moc být nechce, obzvláště když my jsme doma, sedí na terase za dveřmi a tváří se nešťastně. Doma byl i jako štěně, chodila jsem i tehdy s miminem do práce a v pohodě to zvládal. Ze začátku občas něco rozkousal, ale nic převratného (boty, noční košili a přebalovací podložku, jinak nic). Na cvičák jsme chodili chvíli, bylo fajn, že se naučil rychle základní povely, ale já na to bohužel neměla čas. Byl ale šikovný a moc ho bavilo agility.
Procházky u mladého psa dlouhé, potřeboval vybehat, měla jsem mimino v šátku, tak jsme chodili aspoň na 2 hodiny odpoledne, ráno a večer venčení. V nouzi zahrada stačí, je fajn mu aspoň chvíli házet aport, aby se vyběhal tam, je to fakt přinášeč a miluje cokoli nosit. Na dovolené jezdí s námi, tedy v Čechách a nebo do kempu, do hotelu k moři ne, hlídají ho rodiče. Je v pohodě, když má svoje lidi.
Důsledná výchova nebyla, pořídila jsem si ho spolu s miminem, tak na to nebylo dost času a energie. Problémy s ním ale nikdy nebyly kromě toho, že nemá rád jiné psy (fenky ano) a jakmile se na něj některý křive podíval nebo zavrčel, skočil po něm. Neublížil nikdy, ale pouštěl hrůzu. Na lidi vycenil zuby jen jednou, když mě na večerní procházce slovně obtěžoval nějaký opilec a šla z nej hrůza, takže asi i hlídat by uměl.
Shrnuto - je zlatíčko a miláček a příště znovu tollera, ale volím fenku, Fox je hodně mužský.![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my