Fotím, fotíš, fotíme

09. srpna 2014 22:06
Offline wendulka admin
16642 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 13:18
Reakce na sisa.b:

Babička se ti povedla

Berta Ty kolíčky.

Offline viktorka_od splavu
49127 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 13:20
Reakce na Berta:

kdyz nad tim tak premyslim... mne osobne by to treba hodne vadilo. jenze co vse dnes mladez zverejnuje na FB a jinde... u tech hodne "intimnich" bych se tech lidi asi zkusila zeptat, nabidnout ze jim foto poslu nebo tak

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 13:24

mne se ty streetove fotky Berta  nelibi a to z duvodu, ktery ale vlastne s jejimi fotografickymi schopnostmi vubec nesouvisi - ti lidi jsou silene obleceni, hadraci, nema to vubec styl (a nejsou to fotky dokumentujici trpky zivot na ulici) Vlastne se mi hned vybavily clanky o modnim poulicnim pekle ze starych casu, kdy MP vedla jeste Ada. Uplne to uhodilo do oci v kontrastu s tou fotkou od domenica s damou v bilem.

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 13:26
Reakce na Berta:

pozornosti doporucuju hlavne par. 84 a nasl. NOZ. (zobrazovani podoby cloveka a jeji sireni)

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 13:41

Offline nellielovett
5488 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 13:52

Přidám pár analogových fotek.. Fotky jsem nijak neupravovala. Mám nový foťák a hrozně se mi líbí barvy. To jsem koupila jen fuji color 200, jsem zvědavá, až vyzkouším i nějakej pořádnej film.

Podzim na chatě

Marseille

Arles, Francie

Camargue, Francie

Karlův Most

Nedělní Kravák

Online brrr
12270 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 13:58
Reakce na nellielovett:

Krásné fotky, ale nejvíc ve mě vyvolávají pocit "hned bych někam jela".

Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 14:02
Reakce na Berta:

Paráda...ten balkon je skvělý... a tvůj názor na uveřejnění?

Díky. 

A k uvejňování... asi úplně obecně, snažím se spolehnout rozum a cit. Aby objekt, pokud na fotografii narazí (byť ta pravděpodobnost je minimální), nepociťoval újmu jakéhokoli typu. Většinou nejdu do velkých detailů, baví mě náznak. Páry jsou skvělé, ale vždycky mě u těhle fotek napadá... a co když je to kapitola z příběhu nevěry, co když ona nebo on měli být někde úplně jinde atd... což je samozřejmě zase to, co dodává fotkám náboj.

Offline nellielovett
5488 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 14:10
Reakce na brrr:

Děkuji. To mě na to analogu právě baví, jak fotím vždy jen pár snímků, tak pak když ty negativy dám vyvolat, tak se mi na jednom filmu sejde spousty zážitků i všedních obrázků.

Online brrr
12270 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 14:12
Reakce na nellielovett:

Mi u digitálu chybí ten moment očekávání a překvapení, když vytahuješ fotky z té obálky (nebo do čeho vyvolané u foťáku dávají).

Offline nellielovett
5488 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 14:18
Reakce na brrr:

Já si je nechávám skenovat (což mi připomíná, že budu muset koupit novej skener) a pak až vyvolávám podle toho, které se mi povedly. Ono to není úplně nejlevnější záležitost. Ale moment očekávání a překvapení je úplně stejný. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 15:33
Reakce na Berta:

Fotky super, reportáží se mi moc líbí i ty makra, fakt máš oko

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 15:41
Reakce na Berta:

Děkuji všem za názory a dovolím si napsat trochu delší příspěvek.

Street fotografie je pro mě úplnou novinkou,takže se to učím.  Trošu jsem se při focení cítila divně, přece jen  člověk tak trochu šmíruje, je to nezvyk, ale na to se dá učitě zvyknout. Včera jsem to na jedné akci konzultovala s jedním profi fotografem a údajně je to tak, že pokud člověk není novinář,tak by neměl zveřejňovat fotky, kde jsou lidé poznat, je jim vidět do obličeje a tak. Novinář může,ale fotky by neměly být dehonestující (haha Blesk  a podobné..)

Na druhu stranu, kde "prý není žalobce, není soudce" a fotek lidí je plný internet. 

(Tak že bych sekla s medicínou a dala se na  svoji kdysi vysněnou novinařinu na stará kolena?)

Sama nevím, jak se k tomu  postavit. Sem si myslím, že by to nemusel být problém, je zde opravdu  omezená skupina lidí ..jak psala barbucha . A pokud by to  nějak zásadně vadilo, můžu je  třeba i po nějaké době vymazat,ať tady nevisí věčně.

Spíše jsem je chtěla dát na instagram... a to je to, co mě mrzí. Protože musím (vím, že neskromě) říct, že se mně ty fotky dost líbí. Třeba ty zamilované páry jsou pro mě velmi  něžné a emotivní a přijde mně škoda že (zatím) skončí jen v mém PC ve složce streetphoto.   Ještě to někde prokonzultuji. Tak možná dám prozatím na insta jen fotky, kde není lidem vidět úplně do tváře......nebo které nemají ten intimní náboj, že by to nemuselo vadit... nebo jsou to týpci, kteří to dle mého subjektivního názoru řešit nebudou....  No a uvidím...... doufám, že žalobu na mě nikdo nepodá, asi by jen napsal, ať to smažu, což bych samozřejmě udělala. Ale vzhledem k tomu, kolik lidí chodí na můj instagram, nemyslím, že by se tam někdo našel. A hlavně se tam nesnažím nikoho nějak zesměšňovat.

Určitě bych se optala i jinde, možná by nebyl od věci vyloženě nějaký kurz street fotografie, tam určitě budou vědět. Vždyť street dělá i třeba Šibík, který sice pracuje/pracoval pro časopisy, ale fotí i no-name lidi v běžných místech.... V mé olympusí skupině na FB jeden fotograf taky zveřejňuje street foto.

Pokud přidám svůj pohled, pokud bych se na takové fotce našla a byla lichotivá jako všechny co sem dáváš, tak bych Tě asi spíše požádala o plný formát, líbí se mi, jak mají ti lidé přirozené výrazy a sama vím, že sama nejlíp vypadám právě ve chvílích kdy nevím, že mě někdo fotí

Každopádně mají fakt super atmosféru, líbí se mi ty dvojice, tam jsou z toho ty pocity hodně dobře čitelné

Edit: Na druhou stranu můj manžel nedovolil nidke vyvěsit ani fotky z naší svatby, kde by byl rozpoznatelný. prostě nechce viset na internetu a já se to snažím respektovat, snažíms e k tomu přimět i své přátelé a u těch svatebních fotek jsme to měli vyloženě i ve smlouva (že fotograf může k propagaci a komerčním účelům využít jen fotky, kde není ženich rozpoznatelnmý - zase musím říct, že to dle mého zvýšilo rkeativitu fotografa ). takže jo, je to těžké...

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 16:05
Reakce na Berta:

Syn má za úkol na pondělí zrovna tenhle typ fotografií. Jsem na to zvědavá, protože jsou z toho na nery, že mají fotit lidí na ulici. Zatím má jen jednu. Neptala jsem se, jestli to má nějaké podmínky a nebo co v případě uveřejnění na nějaké foto soutěži. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 16:16
Reakce na Renusatko:

Syn má za úkol na pondělí zrovna tenhle typ fotografií. Jsem na to zvědavá, protože jsou z toho na nery, že mají fotit lidí na ulici. Zatím má jen jednu. Neptala jsem se, jestli to má nějaké podmínky a nebo co v případě uveřejnění na nějaké foto soutěži. 

Ty jo, tak jestli to mají jako školní projekt na fotografické škole, tak tam by zrovna měli vědět, co a jak, ne? taky by mě zajímalo, zda dostali nějaké instrukce typu nesmí být rozpoznatelný obličej apod....

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 16:42
Reakce na A666:

Zeptám se ho. Včera mi to řekla jeho spolužačka, protože on je dost nesdílný a musí mít náladu, abych se něco dozvěděla. 

Tak akorát přišel. Říkal, že jim řekli, že vyfotit a pak se zeptat, říct na jaké účely to použijí. Lepší jsou fotografie, kde není přímo obličej. Prý se někomu podařilo vyfotit manželku s milencem a na výstavě to viděl manžel. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 16:44
Reakce na domenica:

Všechny tvoje fotografie jí úžasnou atmosféru. Moc se mi líbí.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 16:44
Reakce na Renusatko:

Zeptám se ho. Včera mi to řekla jeho spolužačka, protože on je dost nesdílný a musí mít náladu, abych se něco dozvěděla. 

Tak akorát přišel. Říkal, že jim řekli, že vyfotit a pak se zeptat, říct na jaké účely to použijí. Lepší jsou fotografie, kde není přímo obličej. Prý se někomu podařilo vyfotit manželku s milencem a na výstavě to viděl manžel. 

Díky za info

Offline Wanda von Dunajew
1145 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 16:48

Tak neviem, skoro mi príde, že si tie dva paragrafy trochu protirečia, ale samozrejme nie som odborník... 

§ 84

Zachytit jakýmkoli způsobem podobu člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost, je možné jen s jeho svolením.

§ 89

Podobizna nebo zvukový či obrazový záznam se mohou bez svolení člověka také pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též k vědeckému nebo uměleckému účelu a pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 16. listopadu 2017 16:54

Vysvětlení syna je ...že přiměřený způsob je třeba fotím na ulici sochu a v pozadí je skupina lidí, točím reportáž na ulici a lidi jdou okolo. Když se fotí konkrétní situace, jasný obličej a je to hlavní téma fotografie, tak jen se svolením. Jestli je to pravda, to netuším, ale prý se o tom bavili na praxi.