domenica jinak kdyby to syna zajímalo, ta skupina se jmenuje Streetphoto není jen cvak z ulice.. Je uzavřená, ale není problém, si zažádat o přijetí a vezmou ho tam. Bude tam mít nezávislou zpětnou vazbu , pokud o ni stojí a jsou tam fakt dobří fotografové.... akorát je potřeba se srovnat s kritikou, která je někdy tvrdá,ale racionální a myslím, že člověka dokáže posouvat dál.
Fotím, fotíš, fotíme
Hele, to je úplně v pohodě, že se to snažíš vysvětlit. Já jsem zase chvíli přemýšlela,jestli sem tu kritiku napsat mezi ty pochvaly..aby to nevyznělo jako kyselé hrozny :-)
To mě opravdu nenapadlo. ![]()
Jak jsem v té skupině na FB o streetphoto, tak tam píší, že fotka by měla mluvit sama za sebe, ani moc nechtějí , aby se k ní psal nějaký komentář, ať si divák udělá názor sám .
Naprosto s nimi souhlasím.
Já jako divák třeba nepoznám, že je to La Défense, proto se na tu fotku dívám úplně jinak. Ti dva chlapíci jsou skvělí, ale mně tam prostě to, že jsou uřízlí tu fotku ruší.. aspoň obě hlavy, kdyby byly celé..záda už bych pochopila. Kdyby vcházeli do obrázku těsně u kraje, aby nebyli odřízlí, bylo by to podle mě lepší.
Hlavy, záda, půl, celé... mě právě baví, že tu jednolitost, pravidelnost co je kolem nich, ruší. A možná právě tím, jak tam jsou, jen částečně, ji ruší přímo na druhou. Rušili by ji tím, kdyby tam byli celí, o krok napřed. Takhle ji ruší o něco víc. Právě to je to, co z obyčejně fotky zajímavého místa dělá (možná) zajímavou (street) fotku. Která trochu vzrušuje, která není uhlazená, nudná.
vůbec to neber jako kritiku, jen jako diskuzi.
Přesně tak to beru a baví me to.
Protože se snažím do tohoto žánru sama nahlédnout, snažím se učit a nasávat jako houba a hodně se na tom FB učím i kritikou fotek jiných...a naprostá většina má tendenci tu svoji "pravdu" prostě obhajovat.
Tak to je asi přirozené. Taky nahlížíme.
Nejen do FB skupin.
Ale co tam tak čtu a sleduji, tak mámpocit, že ta ořízlá záda bybyla jednou z prvních věcí, kterou by vytkli.
To si nemyslím.
Ale, možné to je. Nevím, kdo přesně tvoří komunitu této konkrétní skupiny. V kontaktu s nějakými lidmi, kteří se věnují fotografii, jsme (je), takže o podněty a kritiku nouze není.
A hlavně je samozřejmě ode mě velmi jednoduché kritizovat necelé postavy, ale kdyby to vyfotil o vteřinu později, už by zase nemusel ten jeden mít tu ruku s cigaretou u úst,nebo by do záběru vlezl někdo jiný..takže chápu, že jako nejlepší syn vybral tuto.
Já jsem skoro přesvědčená o tom, že by šanci na postup měla ta fotka (tak jak je ořízlá) i bez cigaret.
Někdy to chce prostě i trochu štěstí, aby ta fotka mohla být ještě lepší...
To asi vždycky.![]()
domenica jinak kdyby to syna zajímalo, ta skupina se jmenuje Streetphoto není jen cvak z ulice.. Je uzavřená, ale není problém, si zažádat o přijetí a vezmou ho tam. Bude tam mít nezávislou zpětnou vazbu , pokud o ni stojí a jsou tam fakt dobří fotografové.... akorát je potřeba se srovnat s kritikou, která je někdy tvrdá,ale racionální a myslím, že člověka dokáže posouvat dál.
Díky za tip. Nějaká zpětná vazba dobrých fotografů už je (Instagram, FB, FAMU
), ale nikdy jí není dost. Kritika (i tvrdá) je vítaná. Jen je potřeba si občas uvědomit, že ne každá kritika (tvrdá nebo měkká) musí být nutně racionální. Občas je to vnímání (třeba fotek) prostě věc prachobyčenýho vkusu a citu. ![]()

domenica jen pro statistiku - mne se to libi tak jak to je, vnimala jsem to jako prvni krok tech chlapu pred tu barevnou plochu, jako takovi zachyceni narusitele :)
Nejvíc se mi od mladého pána líbí tato. Potom ty barevné čáry s pány. Vůbec mi nevadí, že jsou useknutí. No a stylizovaná fotka je taky hodně dobrá - Inception jsem poznala ještě před tím, než jsem si přečetla popisek
. Bezvadnej nápad.
No a Tvá fotka z pařížského obchodního domu je taky skvělá
.
Tak La Défense je dost parádní! Jak "táhne" oči, ve všech významech toho slova, vzhůru jako všechny ty mrakodrapy, expresivní rychlý barvy, točí se z nich hlava, je z nich lehce špatně, do toho vkračují nažehlení chlápci s cigaretou, kteří můžou třeba být docela fajn, ale možná se jim kouknu do očí a zamrkají v nich dolary a za nimi už nenajdu lautr nic... Právěže mi přijde lepší, že jsou useknutí, kdoví, odkud vychází, třeba nejsou ještě schramstnutí, třeba ani nevědí, kam šlapou, a třeba to vědí moc dobře, a vše, co mají nad hlavou, je nechává v klidu... :) A tak dále.
Tahle fotka a pár reakcí na ni přesně uhodily na moji strunu, protože obecně mě různé interpretační debaty a kritická pojednání zároveň baví a zároveň až k vzteku dráždí, čtu třeba nějakou kritiku a říkám si, co vy literární/výtvarní/filmoví teoretikové tam všechno nenajdete, konstruujete, co jak autor myslel, a ten to čte taky, a jen se diví, protože to třeba nemyslel vůbec nijak :) Tohle má umění „umět“, dát každému možnost najít si svůj význam, vzbuzovat diskuse, zvolit formu, která umožní různorodý obsah, a přesto furt dobře pasuje... podařilo se to synovi skvěle. Ať už chtěl, nebo nechtěl :-D
Haha, kdyby se chtěl syn pobavit, tak zde jsem vyštrachala fotky z Paříže z roku 2000, to mi bylo zrovna těch 18![]()
Technické možnosti jsem teda měla velmi omezené, zkrátím to, je to prostě hrůza, ale hrozně jsem si u toho zavzpomínala.![]()

Luna Mně nepřijdou vůbec špatné...
Zvlášť ta první se mi líbí. Jasně, je to jiná doba, jiná technologie, ale všechny vyprávějí příběh, což je to podstatné. Možná babička nemusela být na středu, ale jinak za mě dobré.
Panenka Babka, na to jak vypadá sešle, docela po těch schodech švihala.
Musela jsem ručně ostřit, tak to vždycky člověk nestihl. Dnes si to neumím představit, že tu výslednou kompozici vlastně člověk viděl až na papíře. ![]()
Luna Jo, dnes je fotit imho daleko jednodušší. Dřív s analogem se odhadovala expozice (nemívali jsme expozimetr), nebyl autofokus (jak píšeš), nemohl se člověk podívat, jak to vyšlo, film měl omezený počet snímků... Dneska ty digitály i když fotíš na manuál, tak tu expozici ti ukážou, hned si zkontroluješ, opravíš (není-li už objekt v trapu). Jj...
A přitom leckdy tomu analogu vůbec ty technický nedostatky neberou na kráse, často naopak.
A s tou babkou... jo, věřím.
Luna dobrá nostalgie...když si vzpomenu, jak jsem na vyvolání fotek čekala vždycky snad 3 týdny a pak se z těch 36 povedlo třeba 5...![]()
Luna Náhodou, ty pařížské fotky se mi právě moc líbí!!
Nechápu, že vydržely....

Fotky jsou skvělý! (jsme se shodli se synem
). Je tam taková příjemná "patina"... tu první fotku bych tipovala i na dřívější dobu, klidně sedmdesátky.
No a fotka "babka"... v ní je ukrytý takový jemný humor. Staví na hlavu očekávatelná klišé na téma: žena, Paříž, Pařížanka. To, že je babka na středu, mi s okolím a všemi diagonálami docela pěkně funguje.
Kouzelná fotka.
domenica Děkuju :-) Myslela jsem, že za těch pár dnů něco přibude, tak zase něco přihodím já, další zimní.

domenica Berta Stojím stoprocentně na straně mladého fotografa. Zatím se tady diskutovalo o oříznutí mužských postav, ale mě spíš zarazilo doporučení "srovnat čáry". To by přece ta fotka ztratila podstatnou část svého napětí...
A já bych v jeho případě publikování ve skupinách fotografů nedoporučovala. On má jednoznačně talent, výtvarné vidění, smysl pro detail... To jsou věci, které se nedají naučit, zbytečně by ho tam prudili.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje