Co jste dnes zkoušeli/y za nikovky/exkluzivky?

09. srpna 2014 17:03
Offline Mitzi admin
1483 příspěvků moje polička 24. zaří 2025 20:23

Incense Perfumum Balenciaga

Těžko říct, která z deseti novinek od Balenciagy nakonec bude moje favoritka, ale už teď vím, že ani jedna není hloupá, zbytečná, odfláknutá. Bála jsem se, že to bude další trapný pokus, protože módní značky, které přicházejí s tolika vůněmi naráz (navíc nepodepsanými věhlasným nosem) obvykle nepřinesou nic, z čeho by si zmlsaný parfumaniak sedl na zadek.

Ale u Balenciagy se návrat na parfémový trh povedl! Opravdu pocitově navazují na klasiku. Flakóny odrážejí estetiku konce 19. století, patinované viněty a fonty jsou naprosto k sežrání. A ty složky a kompozice, to je paráda. Od minimalistických až po komplexnější, jedna hezčí než druhá. Postupně je popíšu všechny, dneska jen první vlaštovka.

Jak zaslechnu "kadidlo", jde ostatní testování hned stranou. Jako když si kočka má vybrat mezi granulemi a čerstvým masem, které navíc ještě trochu běhá.

Jednoduše bych řekla, že tohle je "kostelní kadidlo". Jsem upřímně nadšená, že je tam znát jak surová nezapálená pryskyřice, tak i trochu zakouřená, ale hlavně to je prostě takové posvátné a přitom jednoduché. Řekla bych, že mi tam probleskuje i kosatec, jenže to bohužel může být z nějakého jiného testu, tak pro dnešek jen chválím a ke košatějším postřehům se dostanu později.

Koncentrace PARFUM mě překvapuje, nečekala bych to. Všech 10 má hodně intimní vyznění, hodně se drží u těla, ale opravdu je v popisku "parfum", tak jsem zvědavá na výdrž. Zkouším potřetí a co bych doplnila, že nepracuje v čase, je stabilní. Jak se rozvoní, v té podobě mi na kůži i zůstává.

Chválím cenovou politiku, jestli to fakt jsou koncentrované parfémy (!?) a lze koupit 200 ml náplně levněji než 100 ml flakóny, tak to vymysleli moc pěkně. A vychází podstatně levněji než jiné renomované exkluzivky tohoto typu. Já jsem sice flakónková, ale hned mě napadlo, že na porcování to je ideální stav ;-)

Online Korsičanka blogger
13410 příspěvků moje polička 24. zaří 2025 20:32

Mitzi Mám štěstí, že mi kamarádka Martula půjčila vzorky novinek Balenciagy k otestování. Dávám ti za paravdu, že vůně jsou dělané poctivě a většina parfumaniaček by si mezi tou desítkou nějakou "svoji" našla. Nevím, jaká bude siláž a výdrž z nástřiku, pro někoho možná slabá. Mně se moc líbí 4 a další 3 bych jako dárky klidně uvítala

Offline Mitzi admin
1483 příspěvků moje polička 24. zaří 2025 20:41

Korsičanka Dlouho se mi nestalo, že bych o nějaké novince neměla ani tušení, přišla do obchodu a byla doslova uhranutá. Ani tak mě nepřekvapuje, že zavedená značka vyprodukuje něco hezkého. Ale fascinuje mě, že opravdu ani jedna z 10 není blbá. Přitom podle složení je to "víceméně" samá syntetika. Jasně, to zásadní se schová pod slůvko "parfum", to si značka střeží a nenapíše detaily na krabičku, ale to ostatní jsou molekuly běžně používané v jakémkoli mainstreamu. Tak si laik potom říká, čím to je, že někdo to umíchá takhle skvěle a jiný vytvoří opravdu protivné divnoty. 

13410 příspěvků moje polička 24. zaří 2025 20:45

Mitzi Tak si laik potom říká, čím to je, že někdo to umíchá takhle skvěle a jiný vytvoří opravdu protivné divnoty. 

Vidíš, já netuším a nepátrala jsem, zda je složení syntetické, ale parfu-kamarádkám jsem je popsala jako kvalitní moderní mainstreamovou klasiku:)

Offline jerry
11033 příspěvků moje polička 24. zaří 2025 20:47
Reakce na Mitzi:

Jak zaslechnu "kadidlo", jde ostatní testování hned stranou.

​Mít erb, tak tohle by bylo moje erbovní heslo - ještě bych tedy ke kadidlu přidala kosatec.

Ale z "mrtvýchvstání" parfémové Balenciagy na úrovni mám radost - když pominu ty poslední Flora- a Rosabotanicy, tak jejich starší vůně se mi moc líbily. 

Offline Mitzi admin
1483 příspěvků moje polička 24. zaří 2025 20:49

Korsičanka přesně! Moderní, ale vycházející z estetiky 40. let. Jako by tam byla nějaká ta DNA. Guerlinade... Chaneliade... Balenciade

13410 příspěvků moje polička 24. zaří 2025 20:52

Mitzi Caroniade...

Offline Woody
příspěvků moje polička 25. zaří 2025 07:53

To je milé parfémové balenciagové ráno dámy

Tak náhodou jsem se včera dostal na stránky Balenciagya přiklánìm se k pozitivnìm vibracìm. Cena za refil mě také potěšila a porcovánì kadidlovky bych se vůbec nebránil. 

Dá se v Praze celá řada vyzkoušet? 

13410 příspěvků moje polička 25. zaří 2025 10:52

Woody Neobjevila jsem, ale parfémové "šmejdířky" budou vědět líp

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 25. zaří 2025 12:54

Mitzi 

...tak to zní slibně

Offline Mitzi admin
1483 příspěvků moje polička 25. zaří 2025 13:39
Reakce na Woody:

To je milé parfémové balenciagové ráno dámy

Tak náhodou jsem se včera dostal na stránky Balenciagya přiklánìm se k pozitivnìm vibracìm. Cena za refil mě také potěšila a porcovánì kadidlovky bych se vůbec nebránil. 

Dá se v Praze celá řada vyzkoušet? 

​Na stránkách píšou, že si zatím drží exkluzivitu jen pro jejich butiky, ale v pražském jsem nebyla. Pochopitelně by to tam mít měli.

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 25. zaří 2025 13:54

Oud Voyager Tom Ford

...originální, právě rozbalený flakon voní už u rozprašovače.

A voní pivoňkou, tmavě červenou, delikátně naovocněle pikantní, hladce klouzavou a současně nenásilně ale příjemně "pichlavou"/ultrajemně svěží či průraznou.

Vlastně si uvědomuji, jak opakovaně přičichávám ke kovovému minizařízení flakonu, že cítím, evokuje mi to chuti plnou, tlumeně šťavnatou růži s ovocnými podtóny...

...hra smyslů.

První stříknutí a

slaďoučký šafrán osvěžený mohérovým pepřem s podprahovými mikromydlinkami a

velmi tmavá, temně rudá růže

(opět to šálení smyslů, ve složení růžový květ uváděný není. No a nebo tam je, inkognito...),

aby ve chvíli a na chvíli nepozorovaně zmizela jak za sametovou oponou a nečekaně se opět zjevila...

...ano, vůně v sobě má jistou temnotu.

Temnotu ne děsivou, nýbrž přitažlivou, nutí vás neustále v ní něco hledat, čekat,

aniž by jste tušili proč..?.

Tmavorudočernofialově klouže,

pomalu, líně, tiše provokativně.

Uvědomuji i určité jiskření, neviditelné nepatrné blýskání

absolutně hladké a do absolutního lesku vyleštěné tavené, husté hmoty pozbývající gravitaci...

Celá směs působí lahodně, vláčně hebce, svojí vlastní vůní si elegantně mlčky sálá z kůže a

říká:"...nejsem a jsem růže..."

Yes, cestujete,

neustále se snažíte vystopovat kroky Oud Voyager, kam vedou, co skrývají, nebo co se vám pokouší vnutit, aby jste cítili, aby jste si představovali...

Oud.?.

Mega luxusně citlivé zpracování oudu,

kdy celé kompozici dodává stabilitu, možná i onu temnotu, ukotvenost ve své vlastní existenci

(= není zde typický oudový tón, který je pro hodně lidí nepříjemný, těžko nositelný, nebo jakkoliv rušivý)

Vlastně na první dobrou, po usazení se vůně ve svém základu, bych řekla, že je to krásná orientální růže.

Snadno nositelná,

samozřejmá,

ojedinělá,

lákavá,

sofistikovaně

temná...

Jakoby jste utkali pryskyřice do efemérní pěny,

extrémně opatrně do ní pak vmíchali pěnu vyšlehanou z nechutně drahého chlastu/rum či cognac a touto pěnovou mastí, i s prachem nadrceným ze vzácného koření,

natírali květy růží.

A ty, ty květy růží, jak do sebe natahují, nasakují epikurejskou medicínu, tak se jejich žilkování stává ohnivě zářivým, aby po určité, nedlouhé době, se tím paradoxně celá královská květina zpevnila, ztmavila, ztišila.

...oheň uhasnul, světlo zmizelo a zůstalo "jen"

trochu tajemství...

...jestli

máš mě

mít,

tak

se

snaž!..

...chci

celé

království

a

jestli

ne -

zůstaň

si

klidně

v pekle

a

tam

se

smaž...

((určitě OUD VOYAGER za vyzkoušení stojí. A obavy nejsou na místě. Není nebezpečný. Je "pouze" velmi pěkný, krásný))

(((Po další době velmi tichý, jemný. Jemný jak vzpomínky...)))

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 25. zaří 2025 14:10

Melodie d´Altai Ella K Parfums

...slaďoučké

(naskočila mi vůně Cuir Beluga)

...velmi příjemné, 

lahodné

Pačuli v namedověle šafránové zlatisté, ještě neztvrdlé, ale vláčné glazuře,

delikátní, vymazelná, podprahová kouřovost z vetiveru,

též chráněná tenkou nagurmánštělou vrstvou,

vláčně prachová hebkost/pocitově mohérová kompozice, 

chvílemi zachytitelné i načokoládovělé tóny zkombinované s tmavým, několikaletým rumem.

Kožešina.?

Ano, proč ne.

Kvalita za nehorázný peníz,

objímací a svým neokázale luxusním živočišným teplem hřejivá,

jemně proměnlivá -

kdy se střídá rovina nagurmánštělá s rovinou,

ve které se o něco víc projeví spíše zelenější styrax a nasládlost pryskyřice se nepatrně upozadí.

Vlastně ona styraxová pryskyřice svojí variabilitou dodává vůni na zajímavost, přitažlivosti, dá se sledovat, opakovaně zkoumat, 

nenudí ale přitahuje...

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 25. zaří 2025 15:14

Oceano Viola Filippo Sorcinelli

...kosatec ve zpěněné mořské tříšti

...chladivost jemně naslanělých vod

...vlhkost ovzduší nad nedozírnou hladinou

...ano, i mikrostopy fialkových lístků

...nasládlá, kdysi zelenost, nyní khaki notně naměkčených vyplavených dřev

...mineralita/bublinky příbojových vln

...asi ano, asi i značně mokré, extrémně vlhké mechy rašící na torzech stromů vyvržených na pobřeží

...vůně/chuť šedavých kamenů, kamínků, písečných zrnek zvonících v pohybu vln

Mořská vůně.

U moře se absolutně dobře relaxuje,

vydržím hodiny sedět na slunci,

pozorovat modravé odstíny vodní plochy bez hranic,

poslouchat zvuky jejích nepravidelně pravidelných pohybů,

a vlastně snadno se tak neustále držet v právě přítomném okamžiku...

...a když se mi někam myšlenky zatoulají,

uvědomím si to a

opět se vrátím k vnímání

šumění vodní masy

(chybí mi zde, pro mě tak příjemná, vůně/odér/pach mušlí, který mám v Acqua di Sale Profumum Roma)

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 26. zaří 2025 06:26

Fleur Narcotique Ex Nihilo

...okamžitá ovocnost,

typicky rozeznatelný rukopis Quentina Bische - jeho jakási průraznost, momentální okupování veškerého vesmíru/vzdušnost/space...

Vůně nemá extra vývoj, vlastně se téměř ihned usadí v rovině, kdy vnímám - paradoxně prvotně květovou sladkost

(hebký, jemný jasmín v kombinaci s nenápadně aldehydovou pivoňkou),

osvěženou delikátním drhnutím sametových chloupků broskví a současně i zpomalený skluz bergamotových mikropilinek.

Dojem z kompozice -

jako když máte sladký hruškový kompot, ale zároveň si uvědomujete i tuhost a jistou trpkost hruškové slupky =

sladkost + drhnutí + prostorovost = příjemné, spíše ovocné(liči) než květinové, osvěžení

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 26. zaří 2025 06:46

Timber Library Collection Opus XVI Amouage

...lahodnost,

prvotně vám naskočí "pánská" vůně, ale hebká, měkká, poddajně osvěžující, čistá, teplá, uklidňující

(vnímám ji jako unisex, prostě pro kohokoliv).

Typově původní Lolita Lempicka Au Masculin

(ono, když kouknete i na složení...) -

čili

chuti plná větrovost - z jedlových pryskyřic a balzámů, pepře, jalovce,

ohlazenost - uklidňující, z levandule, bez průtahově bylinné aromatičnosti,

nasládlost - konejšivá, z kakaa, v kombinaci s hebkými aldehydovými tóny, jež se prolínají i s levandulí

A to je vlastně všechno.

Timber voní velmi pěkně,

lahodně tiše měkce nagurmánštěle, svěže.

Intenzita tragická.

Výdrž smutná...

(ale tak třeba budete mít na sílu((?)) vůně štěstí...)

Online Fleur blogger
6816 příspěvků moje polička 26. zaří 2025 10:48

Miru Tím Fordem Oud Voyager jsi mě nahlodala, protože z tvé recenze to vypadá, že je to vůně přesně pro mě. Oud v názvu mě původně spolehlivě zaplašil, ale geránium miluji!

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 26. zaří 2025 12:06

Fleur 

...tak určitě mě zajímá, co na ni budeš říkat, a i samozřejmě jerry ,

až vyzkoušíte...

Offline jerry
11033 příspěvků moje polička 26. zaří 2025 13:05

Fleur 

Oud v Rose Oud od Rochera tě  naštěstí taky nezaplašil

Offline Miru
16581 příspěvků moje polička 26. zaří 2025 13:09

Bleu Rubeus Milano

...citrusově bylinné tóny(pár vteřin svěží pánské kolínské)

a pak hned se celá vůně zakulatí, zaoblí, ohladí.

Sice podprahově je neustále vnímatelný osvěžující akcent, ale jinak cítím lahodně sofistikovaně živočišně teplou kompozici, hebkou, vláčně prachovou,

nasládlou onou něžnou, téměř efemérní, leč přítomnou, velmi příjemnou animálností.

Bleu se táhne jako vazký, ultra nadýchaný krém,

krém vytvořený z luxusní tenké, měkoučké kůže a aristokratického kosatcového pudru ulpělého na mohérově hebké pudřence,

krém vnitřně křehký, leč současně houževnatý, jak

vypreparovaná strunová šlacha z těla...

Opět vůně, ve které cítím jisté styčné body s vůní Au Masculine Lolita Lempicka, původní.

Krásné.

Cena neopodstatněná

(intenzita tristní)