Jo, bruslit jsme chodívali na Štvanici... a lyžovali jsme i v Riegráku! Normálně když napad sníh (ano, to se tehdy dělo v zimě docela běžně
) tak jsme sjížděli dvojkopec jak vzteklý, menší haranti tam sáňkovali a bobovali... bejval tam docela hukot! A spousta malých závodníků končívala až na silnici v Italský
ale samozřejmě tehdy nebyl takovej provoz, i když rodiče, byli-li tam, vřískali dost ![]()
Co Vám dnes udělalo radost.?.
andulka01 do krusnych se chystam, ty jsou od nas taky dobre dostupne. Mas prosim nejakou oblibenou trasu?
barbucha Já jednou jela na lyžích do školy, z Ruzyně do Hellichovky - přes Hvězdu, Ladronku a Petřínské sady. To byl celkem mazec teda.
Gatita Jezdíme na okruh u nádrže Fláje, na Dlouhé louce je obrparkoviště (pozor - placené 200 Kč pouze v mincích, je dobré být připraven) a pak většinou dobře upravené stopy, kopce velmi mírné, fakt pohoda. A v sobotu pojedem asi na Boží Dar, tam je to horší s parkováním, ale fantasticky upravené trasy i pro bruslení.
My jsme bruslit byly s dětma dneska. A jako moje dcera se jediná za ten kurz nenaučila, ale tak ona asi tak od třetí lekce neposlouchá trenéra a furt někde něco honí, nejčastěji na lavicce. Jakoze jasně je to lepší než kdyz na tom stala poprvé, ale příští rok si myslím bude úplně jedno, jestli se letos učila nebo ne. Některé děti, třeba čerstve čtyřleté se to naucily úplně za pár hodin!
Tabea lyžáky v sedmé třídě a v druháku jsou pořád.
to nerozporuju. Jen že třeba už brzo nebudou, protože nebude na čem jezdit.
Tabea asi jo, ale zatím ten sníh je každý rok i v Čechách. My teda na lyžáky jezdili do takové menšího alpského střediska, tak tam sníh vydrží.
andulka01 ségra takhle jeden rok taky jezdila, od nás přes Ladronku na Popelku, je to pár let. Ono to není ani tak dávno, co zamrzla, tuším, Berounka v Praze.
My na gymplu jeli na vodu v zari a na lyzak v listopadu, takze na vode jsme meli prizemni mraziky (spali jsme ve stanech) a na horach sice snih uz byl, ale nepustili vleky, takze jsme lyzak stravili slapanim do kopce na lyzich :-D.
dupali ajo! ještě bruslení, na to jsme taky chodili a chodí se stále.
Ok, uznávám, že moje bublina prostě tyhle sporty zná a od mala praktikuje. A jasně, lyžování není levné, ale to můžeme říci o mnoha a mnoha dalších věcech.
No ale přesně o tom byl ten původní post - je spousta podobnych aktivit, ale jen lyžování mají Češi takhle zažrané jako nezbytnou činnost. Je úplně běžné, že se lidi ptají, kam jedeš na lyže (mě se takhle někdo zeptá x-krát za zimu), jako kdyby to byla povinnost. Nikdo se neptá v létě v rámci small talku lidí, o jejichž koníčcích nic neví, kam jedeš na kolo, kam jedeš surfovat, kterou horu letos pokoříš. Ale kdo nelyžuje, není Čech. A i tady v diskuzi je vidět, že i ti, kteří po tom vlastně ani netouží, mají snad výčitky svědomí a uvažují, jestli nebudou mít děti bez této dovednosti zkažený život. To mi připadá na hlavu padlé.
Lyžovat umím, ale nebaví mě to. A že uměl lyžovat každý, není pravda, na lyžáku v sedmičce i na střední bylo vždycky několik lidí, kteří na tom stáli poprvé a ten týden i naposledy.
Proč se zrovna lyžování takhle prosadilo, včetně těch školních lyžáků, je mi záhadou. Podle mě by bylo lepší, kdyby se děti ve škole naučily správně běhat.
Pinot Noir Mně se nikdo nikdy nezeptal! Já asi vypadám jako klasickej antitalent! A to je pravda.
No ale přesně o tom byl ten původní post - je spousta podobnych aktivit, ale jen lyžování mají Češi takhle zažrané jako nezbytnou činnost. Je úplně běžné, že se lidi ptají, kam jedeš na lyže (mě se takhle někdo zeptá x-krát za zimu), jako kdyby to byla povinnost. Nikdo se neptá v létě v rámci small talku lidí, o jejichž koníčcích nic neví, kam jedeš na kolo, kam jedeš surfovat, kterou horu letos pokoříš. Ale kdo nelyžuje, není Čech.
Přesně! Mě se ptá někdo neustále! A aniž bych se ptala já sama, tak mi vnucuje úspěchy svých dítek a zážitky z hor a hází názvy všech možných středisek jakoby to měla být nějaká obecná znalost. Ať si každý lyžuje jak chce a kde chce, ale nelze si opravdu nevšimnout, jak je to ve společnosti "zažrané", mě to opravdu připadá jako posedlost. Diskusi o tom, zda by se to mělo umět ponechávám stranou. Až v rámci společenských small talků nahradí sjezdovky chlubení se tím, kdy mají dítka B2 z angličtiny, A2 z arabštiny a podobně, tak se mi velmi uleví.
Já se teda taky občas někoho zeptám jestli budou v zimě hory, ale vůbec tím nemyslím lyžování ![]()
Prostě žluté slunce, modrá obloha, bílá zem. Totální relax a procházky. Jela bych někam hned
Souhlasím.
Jsem pro to, aby se děti ve škole učily nizkoprahove sporty, bez drahé výbavy, protože jinak nebudou sportovat vůbec.
Tak já navážu na téma vlákna. Dneska jsme se sambem jeli do Jablonce a šli kousek po zamrzlém "moři" - brusle jsme neměli, jen po nohou, ale i takoví lidi se vyskytnou. Zima jak blázen, zubatý slunce, ale prostě jdeš po zamrzlý vodní hladině! Nádhera. Škoda, že na druhým konci tramvaje je přehrada vypuštěná ![]()
andulka01 chodilas na gympl do Hellichovky??
Pinot Noir No ale treba to bezkovani v nasi lokalite je fakt skoro must have. Ze si pripadam az nekdy vyloucena nebo jak to rict. To same v lete s kolem nebo s behanim. Ani jedno mi nic nerika, ale znami a kamaradi to tak proste maji. Pesky pomalu chodim asi jenom ja
. Lyze jsou stalou soucasti small talku, kde je stopa protazena, kolik bylo lidi apod. Deti znamych jsou vsichni v nejakem krouzku. A celkem me stve, ze se uz odmala tlaci na vykon, vcetne zavodu.
I kdyz chapu, ze cela debata je o sjezdovem lyzovani a to je trochu jine ve vsech ohledech. Bezky jsou proste skoro jako kolo, muzes jezdit skoro vsude..
Pinot Noir taky je mi to zahadou, proc zrovna ty lyze, coz je fakt draha zalezitost, jsou soucasti povinny skolni dochazky. Ja lyzuju rada, ale je to pro me prakticky uz nedostupnej sport, jak nemam vlastni lyze. Ted jsme byli s praci na lyzarskym vikendu, firma hradila ubytovani, my dopravu, skipasy atd. A tyjo 2 dny lyzovani vysly pujceni lyzi+skipas na 6 tisic...jako jasny, nemusela jsem platit to ubytovani(a nemusela jsem jezdit vubec), ale i tak to byl zarez do rozpoctu
Jos tak při bydlení v horách mi to lyžování přijde taky normální/běžnější umět. V létě vytáhnu kolo z garáže/sklepa a jedu se projet. V zimě odtamtud vytáhnu lyže nebo běžky a jedu. Pokud by dítě potřebovalo běžky na cestu do školy v zimě, tak ho to budu chtit naučit. Akorat on jezdí pořád na kole. U nás sníh není.
Tlačení na výkon je dnes bohužel všude.
711990 Neni to tim, ze driv mel kazdy podnik chatu na horach? My takhle jezdili do Herlikovic kazdy vikend, vlastni vlek, sjezdovka se slapala, kazda partaj mela sluzbu na uklid v nejakem sektoru...Stalo to par korun plus v ramci chaty byli instruktori s licenci a deti ucili podle pokrocilosti. To same mel tata z nemocnice v Krusnych horach. Akorat tam byla jen ta chata a kazdy se staral sam o sebe (vareni, lyzovani, uklid). Strasne rada na to vzpominam. Lyze z bazaru, umely hadry a perovka, co se hned nacucala. Kotvicku a pas si kazdy vozil v ledvince.. Ale bylo to uplne bozi
.
711990 drahý sport to je, dneska se každý vozí, naši vždycky vyprávěli, jak většinu lyžáku šlapali
Nejdražší mi nepřijde vybavení, dospělí lyžaři asi většinou mají lyže x let nebo si půjčují na celou sezónu. Což se teda vyplatí i u dětí, my platili za půjčení pro oba od listopadu do března snad dva tisíce. Ale ty skipasy stojí dost, zvlášť v Čechách mi přijde bídný ten poměr cena výkon.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my