Co Vám dnes udělalo radost.?.

11. srpna 2014 09:59
Offline Tabea
8094 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 12:21

U nás muž našim tykal hned, myslím, že ho vykáni nenapadlo, protože u nich si všichni tykají a taky česky vykat neuměl/neumí. Švagrové myslím nabídli tykání na svatbě. 
Ja už teď teda taky tykám každému, kdo mi sám tyká. Nevidím důvod, že když je jemu o 20 let víc, že by měl mít větší právo mi tykat, než já jemu. Myslím tím lidi, co jsem potkala v dospělosti, ne třeba rodiče spolužáků. 

Offline continuity
43027 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 12:26

Tabea to mně taky napadlo, naposled jsem zažila tohle nesymetrické vykání/tykani u rodičů mě mámy, kteří zetum tykaly. Ale babička se narodila před první válkou. 

Jak už teda rovnou nabízím tykání nebo alespoň oslovování křestním jménem i dcery spolužákům na střední, co se s nima vídám vic. Vykat se mi jim nechce, ale nevidím ani žádný důvod proč by mi měli říkat paní continuity. 

Offline Tabea
8094 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 12:34

continuity moji rodiče taky tchánům vykali/vykají, i když oni jim tykali/tykají. 
Kamarádi dětí mi tykají, oni totiž tykají i ve škole učitelkám a v družině vychovatelům. Frau Jung, ukaž mi prosím....

Musím se syna zeptat, jestli teď na tý pokračující škole už vykají.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. zaří 2025 12:43

continuity mně to přijde taky divné. Já nemám problém lidem nad 16 vykat, ale kdyby k nám nějaký kámoš dětí chodil často, tak nabídnu tykání. U nás v rodině navíc nastávají různé podivné situace, kdy moje máma vyká rodičům táty, oni jí týkají, ale mému muži bůhví proč vykají.

Offline andulka01
12836 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 12:48

Tabea mě to vůbec nenapadlo, že bych měla vykat, když mi tchán (bylo mi 32) okamžitě začal tykat. Byl v hrozným šoku, prý se přes to vůbec nemohl přenést a až pak jsem zjistila, že švagr mu vykal i po 15 letech. S tchyní jsme si začaly tykat asi při druhém setkání, po vzájemné domluvě.
Nojono, tyhlety patriarchální móresy, na to mě neužije :-)

Offline Zuzuli
3767 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 12:52
Reakce na Tabea:

U nás muž našim tykal hned, myslím, že ho vykáni nenapadlo, protože u nich si všichni tykají a taky česky vykat neuměl/neumí. Švagrové myslím nabídli tykání na svatbě. 
Ja už teď teda taky tykám každému, kdo mi sám tyká. Nevidím důvod, že když je jemu o 20 let víc, že by měl mít větší právo mi tykat, než já jemu. Myslím tím lidi, co jsem potkala v dospělosti, ne třeba rodiče spolužáků. 

​Mam to uplne stejne. Kdo mi tyka, tomu automaticky tykam taky, ani se neptam na svoleni. A s tchanovci si tykam uplne od zacatku, prave s touhle mou filozofii

Ale ja s timhle pristupem vratila po roce na univerzite v nemecku, kde mi prave bylo sympaticke, jak se s tim tykanim/vykanim moc nezaobiralo. Nebo spis se tam porad lektori kurzu divili, proc mi cesi porad vsem vykame. A jestli chceme, aby nam vykali taky.

Offline Karja
44649 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 12:59

Tabea Já v němčině taky neumim vykat, teoreticky umim, ale nejde mi to...když je někdo komu bych vykat měla, tak radši na něj nemluvim:D:D:D jak se to dneska bere vlastně? Jako když je někdo třeba stejně pracovně postavenej, tak to neřešim a tykám, to je mi nějak jedno:D.

Offline Blanka
příspěvků moje polička 23. zaří 2025 13:04

Ja som zo starej školy, sama od seba by som si svokrovcom tykať nedovolila . Ale na svadbe  nám tykanie tak nejako spontánne navrhli moji, aj mužovi rodičia a nikomu to nerobilo problémy . Pred svadbou sa zasa na obidvoch stranách rodičia toho prišelca spýtali, či nám môžu tykať, čo im bolo dovolené, ale my sme si to ešte netrúfli  . A keď naše deti začali maž partnerov, ktorých sme poznali, tiež sme vykali, ale keď nám sami povedali, že  im máme tykať, začali sme, ale naopak sme to nenavrhli , až teda u tých posledných, čo sme správne vytušili, že to už sú asi tí „ vyvolení “ 

Offline Tabea
8094 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 13:21

Karja hele, těžko říct. Firma, kde pracuju, patří už spoustu let americkým koncernům. V hlavním sídle si všichni roky tykali a ve výrobě o 60km dál si všichni se šéfem vykali. Byly tam většinou ženy, co tam pracovaly spoustu let. A když jsem tam jako třicetiletý pískle dojela a tykala všem a oni si vykali, tak to bylo dost divný. Pak se museli přestěhovat do centrály a už si všichni tykají.
Ale vím, že v jiných pobočkách téhož koncernu v rámci Německa si vykají. Ale my od nás tykáme všem. 
Obchodním partnerům vykám, s řemeslníkama některýma si tykám a některýma vykám. Asi kdo mi zvyknul, tak jsem to vrátila. Kromě jednoho jediného oslizy, který mi roky zkouší tykat a já důsledně vykám.

Offline 711990
18317 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 13:21

Tabea to podavani ruky jsem tu resila, stalo se mi to s novym kolegou. Jmenem i vzhledem Syran, ale realne tu zije celej svuj zivot a s nikym zenskyho pohlavi z tymu si nepodal ruku, jen s klukama...

Offline Karja
44649 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 13:39

711990 tak asi chtěl spíš pusu na tvář:D. 

Tabea Já myslím, že u tebe je to něco jiného, protože tam žiješ a jsi tam zaměstnaná, ale u mně je jasné, že jsem kolem němčiny asi jen šla a zakopla, tak to se asi více promíjí..ale beru v patrnost tedy, že to moc uvolněné není, jak jsem si myslela

Offline 711990
18317 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 13:59

Karja ja se na nej jakoby vrhla, kdyz prisel, snazila sem se pratelsky se s nim seznamit a on odstoupil o krok s rekl mi ze sorrybyla jsem docela urazena:D

Offline Blanka
příspěvků moje polička 23. zaří 2025 14:06

711990 - zaujíma ma, či  podanie ruky cudzem žene  majú  z náboženských dôvodov priamo zakázané  ?

Offline Karja
44649 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 14:06

711990 Taky bych byla, zvlášt kdyby se mi pak neomluvil pořádně, mu dám sorry. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. zaří 2025 14:10

andulka01 Zuzuli teď už bych to tak taky udělala a dělám. Ale tenkrát nám bylo 18 no.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 23. zaří 2025 14:10

711990 to je teda fakt divný 

Offline continuity
43027 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 14:13

Blankajj, mají zakázané se dotýkat cizích žen. 

Offline MP Marge
6872 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 14:25
Reakce na Tabea:

Kan jojo. To byla historka mojí kamarádky, když dělala ve školce v Hamburgu. 
U nás ve školce zas otec Syřan odmítl podat učitelkám ruku. Jejich děti se nesměly účastnit žádné školkove slavnosti a když byly někde na fotce, která přišla do deníku jiného dítěte, museli jim začerňovat obličej. 

​Tohle je samozrejme extremni, ale neni to zalezitost vyhradne Islamu. Ruku by ucitelkam nepodal treba Sikh, nebo ortodoxni Zid. A s detmi by to meli podobne - pokud by jejich deti do sekularni skolky vubec chodily. 

Offline MP Marge
6872 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 14:28
Reakce na Jitka77:

​Možná nepíšeš vznosně, ale píšeš sdělně, to je velký dar. Fakt ti držím palce, abys našla svůj hlas a nechala ho zaznít, myslím ve tvé vlastní tvorbě. Umění je cenné tím, že se člověk při vnímání vystaví nejednoznačnosti a dokáže v ní setrvat. Je to určitě jeden ze způsobů, jak rozmývat předsudky

​Diky, jsi hodna

Priznam se, ze ja sve psani vidim spis jako remeslo nez umeni...

Offline MP Marge
6872 příspěvků moje polička 23. zaří 2025 14:43
Reakce na Jos:

Garfie ja mam treba kolegu (uz jsem to zminovala) palestinskeho jordance. Je samozrejme muslim, ale je rozvedeny. I druha manzelka je ceska, chodi oba evropsky odivani. Maji doma psa a on se sice modli a neji veprove, ale to je tak asi vsechno. A s tim jidlem....pamatuju si pamatnou historku, jak na nejakem rautu cpal do pusy uz asi druhy rizek a jen tak mezi reci, jestli jsou fakt kureci. No nebyly
Muslimu kolegu mam jinak vic, ale aspon v pracovni rovine se chovaji velmi korektne. Zadne nepodani ruky apod. Ale muj vzorek je pomerne maly a jsou to treba 4 Palestinci (ti jsou obecne fost asimilovani) a pak treba ti, co maji jen otce muslima. 

​Ja tady mam spoustu muslimskych pratel vsech moznych narodnosti, proto mam z prvni ruky, jak je jejich komunita ruznoroda. Jsou sekularni muslimove, kteri nabozenstvi vubec nepraktikuji, a ano, pak mam i kamaradky, ktere nepodaly ruku memu byvalemu priteli, kdyz jsem je seznamila. A vsichni jsme se pres to dokazali prenest a byt v pohode. 

Proto me vzdycky irituje, kdyz nekdo rekne "on je muslim" a chova se, jako ze jen na zaklade toho o tom cloveku vsechno vi. To je  blbost. 

Dalsi vec, ktera me irituje, je, jak se Islam porad dokola hejtuje, ze utlacuje zeny (trebaze, jak uz tady padlo, spousta toho, co se v islamskych zemi v tomto smeru praktikuje oporu v Koranu vubec nema a vychazi to z tradic jeste pred Islamem). Ale ze jsou i jina nabozenstvi a jine zeme, kde jsou na tom zeny stejne, ne-li jeste hure, to se jaksi pomiji.

Ostatne  se podivejte, jak jsme diky krestanske pravici dopadli v USA s interupcemi