711990 tohle nepodani ruky se stalo i kamaradce na Ukrajine. Teda bylo to nejspis nekde na vesnici, kam jeli navstivit zname jejiho tatky a ten si podal ruku se vsema krome ni (jedina zena ve skupine). No tak mu kamaradka tu ruku aktivne na silu nacpala a az zpetne ji doslo, ze o to pan asi ani nestal![]()
Co Vám dnes udělalo radost.?.
Blankajj, mají zakázané se dotýkat cizích žen.
Nemaji to zakazane. Jen se to podle nekterych vykladu Koranu nedoporucuje. Dle Koranu se muzi a zeny, kteri nejsou pribuzni, pri setkani maji chovat zdrzenlive, tedy moc se na sebe nedivat a byt slusne obleceni (coz plati pro vsechny, nejen pro zeny). O podani ruky nebo jinem doteku tam neni ani slovo, ale casto se to z predchozich instrukci takto odvozuje. Je na kazdem, jak si to vylozi, ale oficialne haram to neni.
Mne se to jeste nestalo, ze by mi muslim nepodal ruku, coz je s podivem, kdyz tak uvazuju, kolik jsem jich tady potkala. Ale kamaradi mi vysvetlili, ze kdyby se mi to nekdy stalo, tak se nemam urazit, protoze tim mi muz prokazuje uctu, ne to, ze jsem jako zena neco min. Proste jsem dama a kdejaky chlap na me nema co sahat
711990 tohle nepodani ruky se stalo i kamaradce na Ukrajine. Teda bylo to nejspis nekde na vesnici, kam jeli navstivit zname jejiho tatky a ten si podal ruku se vsema krome ni (jedina zena ve skupine). No tak mu kamaradka tu ruku aktivne na silu nacpala a az zpetne ji doslo, ze o to pan asi ani nestal
Moji byvale sefce se to stalo v Indii. Jela tam delat nejakou prezentaci, a kdyz se setkala s tamnimi kolegy, tak nejen ze ji vsichni odmitli podat ruku, ale jeste ji naprosto ignorovali a oslovovali jen jejiho asistenta.
Zadny z nich nebyl Muslim; vsichni byli Hindu.
monis
tak jako to by mi taky nedoslo!
Tabea to podavani ruky jsem tu resila, stalo se mi to s novym kolegou. Jmenem i vzhledem Syran, ale realne tu zije celej svuj zivot a s nikym zenskyho pohlavi z tymu si nepodal ruku, jen s klukama...
tak to my mame v práci Syřana kontaktního, ten mi dokonce asi dvakrát vědomě sáhl na nohu, když vedle mě seděl na firemní letní akci na lavici a něco mi vykládal.
A vlastně jsem kdysi měla (polo?)Syřana zubaře a chodila jsem tam tak často, že jsme si nejen tykali, ale i mě vítal otíráním tváří po francouzsku. ![]()
Pro mě je to, že ve školce odmítne stisknout nabízenou ruku, znakem toho, že mu jsou zvyklosti a kultura země, kam přišel za lepším, ukradený a integrovat se nehodlá. A říkat si, že mi nepodal ruku, protože jsem dáma, je pro mě stejný, jako lichotit si, že na mě někdo píská proto, že se mu líbím. Obojí je tady nevychovanost. Ve svojí zemi ať si to jede podle sebe.
Tabea kdyz jsem byla na VS, mely 2 spoluzacky velice, velice kontaktni vztahy se Syrany, ti teda byli integrovani az az. Ovsem kdyz skoncili studia, vratili se bez ohlednuti do sve domoviny. Myslim, ze to pro ty holky bylo dobre. To je zas druha poloha - neverici holky vyuzit jako devky, kdyz to reknu tvrde, a doma se ozenit ve vsi pocestnosti podle sve viry.
MP Marge
Pro mě je to, že ve školce odmítne stisknout nabízenou ruku, znakem toho, že mu jsou zvyklosti a kultura země, kam přišel za lepším, ukradený a integrovat se nehodlá. A říkat si, že mi nepodal ruku, protože jsem dáma, je pro mě stejný, jako lichotit si, že na mě někdo píská proto, že se mu líbím. Obojí je tady nevychovanost. Ve svojí zemi ať si to jede podle sebe.
Tak v tom se lisime. Ja nemam problem s lidmi, kteri maji jine obyceje nez ja. Jenom proto, ze se nekdo rozhodne emigrovat, prece neznamena, ze nema pravo na to si zachovat svoji kulturu a tradice (pokud chce).
Problem mam jen, kdyz se kultura a tradice pouziji jako omluva k prekroceni zakona, anebo pokud nejak porusuji prava lidi okolo. Takze kdyby mi prodavacka v supermarketu odmitla namarkovat lahev vina, protoze haram, to by me nasralo a stezovala bych si.
Ale to, jestli se nekdo rozhodne mi podat nebo nepodat ruku, mi fakt zily netrha.
Zit a nechat zit proste.
Tabea kdyz jsem byla na VS, mely 2 spoluzacky velice, velice kontaktni vztahy se Syrany, ti teda byli integrovani az az. Ovsem kdyz skoncili studia, vratili se bez ohlednuti do sve domoviny. Myslim, ze to pro ty holky bylo dobre. To je zas druha poloha - neverici holky vyuzit jako devky, kdyz to reknu tvrde, a doma se ozenit ve vsi pocestnosti podle sve viry.
To je tady taky bezne, bohuzel. Mam kamaradku, ktera byla vasnive zamilovana do Saudskeho Araba a leta to vypadalo, ze i on do ni. Normalne spolu zili skoro deset let, myslim. A on ji pak oznamil, ze se vraci do rodne zeme ozenit se. Docela to tenkrat, chudak, psychicky odnesla.
Možná nepíšeš vznosně, ale píšeš sdělně, to je velký dar. Fakt ti držím palce, abys našla svůj hlas a nechala ho zaznít, myslím ve tvé vlastní tvorbě. Umění je cenné tím, že se člověk při vnímání vystaví nejednoznačnosti a dokáže v ní setrvat. Je to určitě jeden ze způsobů, jak rozmývat předsudky
Lidi si někdy málo uvědomují, jak strašně snadno se oni sami můžou ocitnout na straně posuzovaných.
já si tady taky s dovolením trošku zareaguji. Možná budu reagovat víc než trošku, ale mě už děsně, ale fakt hodně, štve takzvaná politická korektnost, která nedovolí v poměrně úzkém fóru popsat s nadsázkou určitou situaci. Ačkoli Barbucha nijak zvlášť nemusím, tak z jejího příspěvku prostě necítím nic jiného, než její běžný zkratkovitý popis/dělení lidstva.
Jak mp Marge, tak Jitka 77 vás velice ráda čtu a často s vámi souzním, tak tady tak nějak cítím heslo poturčenec horší Turka. Pardon ale muselo to ven.
MP Marge castecne pravdu mas, ale preci jen islam je pomerne jednoznacny v tom vnimani zen obecne. A ze vsech nabozenstvi je rozhodne nejinvazivnejsi (nyni) a nejmilitantnejsi. Ty mozna vidis ty americke krestanske pomatence jako byl Kirk. V Evrope mame v tomhle trochu klidneji. Ja osobne mam dobre zkusenosti, ale je to dano take oborem. Kovany muslim by asi nedelal lekare, protoze by nemohl dodrzovat spoustu veci vcetne nedotykani se zen. Kdysi jsem cetla tohle a to bylo dost drsne cteni.https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/z-podruci-islamu-314315
a poznamka pod carou. Jeden spoluzak, z oboru, clen Jednoty bratrske (ale celkem dosud neskodny) uz tyden vede valku za ocisteni toho Kirka. Jaky to byl svaty muz a dokonaly etalon demokratickych hodnot. Tak to jenom valim oci. Samozrejme nemluvim o jeho amrti, ale o tom, jake hodnoty reprezentoval....Ale to fakt odbocuju
MP Marge
Myslim si to samy.
Navic to zduvodneni povazuju za vyslovenej zvast - jako kdyz muslimove vysvetlujou, proc chodej jejich zeny v burce nebo nikabu. Ze to tak samy chtej. Jako by mely na vyber...
Jinak hlasim ze jsme zivi a zdravi, zatim nedoslo k zadny ujme ani na jedny strane ![]()
Zritelnice prisvistela na letiste vcas a v doprovodu boyfrienda... dorucila nas domu naprosto v klidu a bez problemu.
Vcera nam boyfriend udelal veceri (zritelnice dlela na sofa), dneska se ujal nadobi (zritelnice pro zmenu dlela na sofa). Toz za me cajk ![]()
Ted planujou vylety, aby se neboha starenka zabavila... a zritelnice si zajezdila (dodavam ja).
No a v patek, abych vas trochu potesila, jdeme k jeho rodicum na veceri! ![]()
Myslim si to samy.
Navic to zduvodneni povazuju za vyslovenej zvast - jako kdyz muslimove vysvetlujou, proc chodej jejich zeny v burce nebo nikabu. Ze to tak samy chtej. Jako by mely na vyber...
![]()
To ale taky neni pravda. Ja znam osobne zeny, ktere na vyber mely a maji - a niqab si opravdu zvolily samy. Ba dokonce mam i kamosku, ktera na niqabu trvala proti vuli rodicu.
MP Marge castecne pravdu mas, ale preci jen islam je pomerne jednoznacny v tom vnimani zen obecne.
Opravdu? Jak jsi k tomuto zaveru dosla? Ted se neptam ironicky ani provokativne, fakt by me to zajimalo. Mne vnimani zen pripada takove kontroverzni v kazdem nabozenstvi ![]()
A ta militantnost, no v dnesni dobe mozna, ale ohledneme li se do historie, nepripada mi, ze by Islam byl krvelacnejsi nez krestanstvi. Spis myslim, ze to, co vidime dnes, je dusledkem komplikovanych historickych souvislosti, nez to, ze by byl Islam takovy nebo makovy.
Ale je fakt, ze historicka nejsem.
Jos Pry se za toho Kirka v Cechach slouzila i katolicka mse, je to pravda? Ve zpravach jsem nic nevidela, ale taky je fakt, ze jsem nemela cas to dohledavat...
MP Marge Já teda s tebou obecně souhlasím, respektuju cizí kulturu, pokud to nepřekračuje zákon nebo dobré mravy, ale tady jsem na straně Tabea. Chápu, že mi sám od sebe ruku nepodá, ale pokud nepřijme moji (v mojí zemi navíc), je to spíš nerespekt mojí kultury z jeho strany. A ke všemu šlo o oficiální instituci, ne o nějaké soukromé setkání.
MP Marge Proti islámu nic, problém je to spíš kulturní, až na to, že většina těch kultur, co nám moc nekonvenují, je spojená právě s islámem. Takže logicky to spousta lidí strká do jednoho pytle...
Jo a s tím Kirkem je to pravda, zádušní mši sloužil dokonce kardinál Duka v Týnském chrámu a v katolických kruzích (pochopitelně nejen v nich) to vzbudilo dost rozporuplné reakce.
Garfie Hm ![]()
No, tak tohle nastvalo zase mne.
MP Marge tady to lidi taky naštvalo. Jenže o Dukovi si spousta lidí nemyslí nic dobrého už dlouho. A to i katolíci.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články