Co Vám dnes udělalo radost.?.

11. srpna 2014 09:59
Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 08. ledna 2026 14:23

Garfie tak to jseš na tom líp než já s němčinou. Většina Němců/Rakušanu to nevydrží déle než pár vět než přejde do angličtiny. A pak trénuj.

Online Kokoska
33975 příspěvků moje polička 08. ledna 2026 14:47

Garfie smekam! 

Online Tabea
7494 příspěvků moje polička 08. ledna 2026 19:08
Reakce na Garfie:

Děkuji všem Ono opravdu o nic nešlo, byl hrozně hodný a snažil se mluvit úplně jednoduše, dobře vyslovoval a nepřekročil pátou lekci....ale stejně jsem se cítila jako hvězda!

​tak to ses ale cítila úplně správně!

Offline Garfie
27853 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 10:01

continuity No počkej, tak on to zase nebyl bůhvíjak intelektuálský rozhovor!

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 13:35

Garfie tak já popisuji situaci v restauraci třeba. Tam řeším hluboká temata, který si objednat salát k řízku a jestli meruňkovou nebo slivovici. 

Online Tabea
7494 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 14:04

continuity nevím jestli ti to nějak pomůže, ale když měl manžel (Němec) v týmu Čecha, který s ním zkoušel mluvit špatnou němčinou (neříkám, že to je tvůj priklad), tak mu taky odpovídal anglicky. Když jsem se ptala proč, tak říkal něco ve stylu, že se chce bavit efektivně a ne někoho učit jazyk. 
Nebo třeba ti "tvoji Němci" jen nezvládají přepínat různý jazyky s jedním člověkem. V kanclu anglicky a mimo německy.

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 14:09

Tabea

tak já je v té hotelové recepci chápu. Ale jak si ten jazyk jinak v reálu natrénovat? 

Když se se mnou cizinec snaží bavit česky, tak to s ním prostě zkouším. 

Offline Karja
43554 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 14:37

Tabea Tak to dělají Němci mě, bohužel já mám angličtinu ještě horší...Ale ono asi jak v Německu a Rakousku lidi tu angličtinu mají vcelku pěknou, jak jsem pochopila, tak prostě předpokládají, že ta druhá strana umí anglicky taky...Bohužel no, se mnou se už i Rakušáci u nás ve firmě baví česky, ale můžu tvrdit teda, že jim umožnuji trénink:D

Online Tabea
7494 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 15:44

continuity ja ti věřím, ale vůbec nevím. Já měla teda, když jsem tu začala, úplně jinou zkušenost. I když jsem potřebovala, aby mluvili anglicky, protože jsem byla třeba ve stresu a nemohla se německy vymáčknout nebo to bylo o něčem v angličtině, tak furt mleli německy. Já myslela, že v práci skoro nikdo anglicky nemluví. Teď myslím, že to bylo částečně z pohodlnosti, částečně že si tou angličtinou nebyli tak jistí a částečně že mi to chtěli nechat sežrat. Protože když museli mluvit s Amíkama, tak to nějak zvládnout museli. 
My když jdeme v DE do restaurace, tak na nás kolikrát taky mluví anglicky, když slyší, že se tak bavíme mezi sebou. Akorát jednou ve vietnamský restauraci se obsluha zeptala, jestli chceme objednávat německy nebo česky, protože byla z Česka a slyšela mě mluvit s dětma.
Já když mluvím s Indem, tak mi automaticky najede pusa na angličtinu. A měli jsme v práci jednoho inda, co mluvil super německy a anglicky vůbec nechtěl. Tak jsem se musela hrozně hlídat.
V restauraci bych očekávala, že když mluvíš na obsluhu německy, budou ti tak odpovídat. 

Online Tabea
7494 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 15:45
Offline Samantha
3157 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 18:19

Tabea Tvoje jazykové vybavení je jeden z mých snů…

Online Tabea
7494 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 19:01

Samantha mluvit řečí kmene, se kterým roky bydlíš / pracuješ není zas takový výkon. Já bych byla ráda, kdybych nezapomněla ty jiný řeči, co jsem dřív uměla nebo kdybych uměla úplně jiný věci.  U mě je vtipně ta němčina přesně ten největší krajíc odříkaného chleba.

Online Tabea
7494 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 19:12

Koupila jsem dceři lístky na muzikál Tarzan jako překvapení. Jedeme zítra, co pět minut mi říká, jak se strašně těší. Nalákala jsem ještě její kamarádku s mámou. Kamarádka je nemocná, takže pojede někdo jiný a zítra tu má dost sněžit. Je to v jiném městě směrem k horám, tak doufám, že to dobře dopadne. Píšu to sem radši předem, abych si pojistila, že všechno dobře klapne.

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 20:26

Tabeajá myslím, že oni to nedělají ve zlem úmyslu, vždy to ani nebyla n jaká stížnost, spíš zábavná historka do plena. 

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 09. ledna 2026 20:27

A zrušili jsme dnes Vánoce, já tady vcelku uklizeno, dítě dnes první jízda v autoškole a večer první party se spolužačkou (měli jsme jít s nima, ale muži není dobře). 

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 10. ledna 2026 16:27

Jinak musím říct, že, co se týče počasí, tohle je leden podle mýho gusta. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. ledna 2026 17:28
Reakce na continuity:

Offline Raduza
příspěvků moje polička 10. ledna 2026 18:36
Reakce na continuity:

​přesně

Offline Gatita
8422 příspěvků moje polička 10. ledna 2026 21:58
Reakce na continuity:

​Taky jsem nadšená. Je to krásné a dá se dělat spousta věcí; dnes jsme byli na běžkařské túře, lyže jsme nazouvali hned před domem, děti se dostaly na sáňky... přitom pocitově mi teď vůbec není zima, kolikrát mrznu víc, když je šest nad nulou a hnusně.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 10. ledna 2026 22:24

Gatita to mám stejně s tím pocitem zimy.

Kluci běžkují?