Co Vám dnes udělalo radost.?.

11. srpna 2014 09:59
Offline stes
9031 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 14:37

MP Marge já mám pocit, že tam byly 3 příběhy a bylo to smutný...jako dítě jsem asi byla tvrďák, dneska bych to nečetla ani omylem

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 14:43

Kdyz uz je rec o pohadkach, nemel jste nekdo doma "Kralovnu pohadek"? Maminka to jako mala dostala od sveho dedecka; pochazi to myslim z prvni republiky. Pohadky si zrejme vymyslela autorka, jsou na 100% originalni. Maminka ma nejradsi "Jak stesti do hor prislo", coz je pribeh dvou deti, ktere ziji v chude horske vesnicce, kde je bida a hlad. Tak se vydaji do sveta vyhledat pomoc. Potkaji Stestenu, ktera se s nimi vrati domu, ale jak je bosa, tak si na kamenitych horskych cestickach porani nohy a jeji krev se na zemi meni v ceske granaty. Vesnicani je pak zacnou sbirat a prodavat, takze si zajisti blahobyt

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 14:45
Reakce na stes:

MP Marge já mám pocit, že tam byly 3 příběhy a bylo to smutný...jako dítě jsem asi byla tvrďák, dneska bych to nečetla ani omylem

​Tak to by tam mohla byt "Dianka a Tomek", to bylo o vlcich. "Cubary", to byl kun (to bylo asi nejhorsi). Pak byly lisky a osli, ale jmena uz si nepamatuju. Jo, a jeste jelen! 

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 14:46

A jeste jsem mela doma "Jak jsem plul ke kralovne Severu", coz byly pohadky snad z pobaltskych zemi, a z tech jsem mela regulerni depku

Offline stes
9031 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 14:50

MP Marge jelínek maral a vlčata, ostatní nemám v hlavě

Offline Myrtila
5191 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 14:51

Ja uz roky dohledavam knizku pohadek, kterou si pamatuju z detstvi, byl to uz takovy salat dedeny nekolik generaci, nemelo to prebal, jenom sede usmudlane desky. Nevim proc si pamatuju, ze se to jmenovalo Raduz a Mahulena, pod tim nazvem jsem nic nedohledala. Tento pribeh tam byl, ale k nemu i jine pohadky, treba Jak se Honzik ucil latinsky, nebo O Paleckovi. Citavala mi z toho babicka, tak kdybych zjistila, co to je, nekde bych si ji sehnala. Ta moje bohuzel skoncila buhvi kde. 

Offline Gatita
8554 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 14:53
Reakce na Aranel:

Dělá mi radost, že řidiči posledního autobusu z Čerňáku, který má psaný odjezd ve 23:00, čekávají ještě na cestující z metra přijíždějícího 23:00. Je to drobnost, na dálnici ty dvě minuty snadno najedou a pokaždý několika lidem zachráněj kůži. Přitom by nemuseli, ale dělají to.

​to je hezky, ze to takhle domysli. 

Ja ted dostala kartac od spolucestujiciho v primestske lince, ze jsem si s ni dovolila jet a vystoupit na posledni "mestske" zastavce. Pointa byla, ze tim cely bus zdrzim o dve minuty a ze mam jezdit svym autobusem (rozumej linkou prazskeho pasma). Furt tam vedle me neco mlel, ja se jen nablble usmivala a az pak mi doslo, ze vandruje do me

Offline Aranel
6495 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 15:15

Gatita jó, něčí čas je zřejmě drahej!

Offline continuity
42338 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 15:20

Gatita a to mu už nevadí, že díky tomu pak může jezdit na jednu jízdenku po cele Praze?

Někdy jsou i ti řídící příměstských linek docela oprskli, jezdím tím fakt nerada. 

Offline Poéma
765 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 16:09

MP Marge Vzpomeneš si jak knížka vypadala? Nebyla to náhodou tahle? Nemám ji doma, ale matně si na ni pamatuji.

https://antikvariat-pardubice.cz/kniha/j-horakova-kralovna-pohadek-1944

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 16:30

Myrtila No podle toho názvu Radúz a Mahulena jsem si vzpomněla na knížku pohádek B. Němcové co se jmenuje Mahulena krásná panna (krásně ilustrovaná mimochodem!!), ale nějak si nevybavuju, že by tam byly zrovna ty pohádky co píšeš

Online Janulik03
20005 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 16:59

dzizisketa mne by sataka kniha nesmierne pavila ale u nas nemaju

Online Potrefenáhusa
38539 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 17:07

Karoleena mahulenu krásnou pannu mám doma, ale nikdy jsem ji neměla ráda, protože byla šíleně veliká!!!

Online Kokoska
34405 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 17:32

Ony pohadky od Andersena jsou taky pekne drsny, ale ty jsem mela rada. Meli jsme doma 2 svazky s ilustracema C. Boudy.

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 17:52
Reakce na Poéma:

MP Marge Vzpomeneš si jak knížka vypadala? Nebyla to náhodou tahle? Nemám ji doma, ale matně si na ni pamatuji.

https://antikvariat-pardubice.cz/kniha/j-horakova-kralovna-pohadek-1944

​My meli jine vydani, ale je to urcite ona, dle jmena autorky

Offline MP Marge
6809 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 17:56
Reakce na Potrefenáhusa:

Karoleena mahulenu krásnou pannu mám doma, ale nikdy jsem ji neměla ráda, protože byla šíleně veliká!!!

​Nebyla tam pohadka, ktera byla taky takova depresivni? Mam matnou vzpominku na to, jak nekde uhoreli pejsek s kocickou (nebo jen kotatka? ), a kdyz se snazim vzpomenout, ve ktere knizce to bylo, tak se mi vzdycky vybavi prave Mahulena...

Offline Myrtila
5191 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 18:01

Karoleena Ta to urcite nebyla uz podle let, kdy vyšla. Tohle bylo urcite minimalne po me mamce, mozna i strycich, takze tipuju rok vydani 1955-70. 

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 18:36

Myrtila No ještě mě napadla jiná Němcová, z roku 63 s ilustracema od Svolinského (fotky třeba tady), tu jsem taky měla po mamce a taky byla dost jetá, zbyl nám z ní jen vnitřek, nemá už ani desky, natož přebal... A dokonce koukám, že podle obsahu by seděly i ty pohádky o Palečkovi i o Honzovi.

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 18:57

Karoleena ty Svolinskeho ilustrace, ty jsem milovala!!

Kokoska Andersena jsem jako dítě milovala, teď to nejsem schopna číst. Dcera se oblíbila děvčátko se sirkami a já u toho vždycky řvu

Offline Myrtila
5191 příspěvků moje polička 17. prosince 2019 19:05

Karoleena To taky neni ona, ty ilustrace mi nic nerikaji. Ledaze by to bylo nejake jine vydani. Ja si o ni bohuzel vic nepamatuju, uz jsem ji zkousela dohledavat asi stokrat a niceho jsem se nedobrala.