design a architektura

09. října 2016 22:17
Offline Kokoska
34644 příspěvků moje polička 23. února 2025 15:35

dupali my jsme nekdo doma skoro porad, takze mame jen den-noc. Kdyz jedem pryc, resi to ten termostat na kotli, tam mame nejake rezimy doma- mimo domov na teplo i teplou vodu. Jen se pres mobil zapne, ze jsme mimo, nastavi se, na jak dlouho a je to. Vtipny teda bylo, kdyz se manzel s navratem o den spletl a prijeli jsme do 16°. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 23. února 2025 15:37

dupali mně to v paneláku nepřijde jako úplně funkční řešení. Tyhle domy z těžkých konstrukcí mají dlouhou "setrvačnost", to přerušované vytápění nemá moc efekt na úsporu. A to teď pomíjím, že část tepla uniká k sousedům, ten poměr rozúčtování atd. Je to dobré řešení pro dřevostavby například.

Offline continuity
42702 příspěvků moje polička 23. února 2025 18:18

Evaeva dupali 

My protopime tak málo, že nám ještě tu částku, co se počítá podle meridel navyšují 2x. Takže nemám žádnou motivaci šetřit, kromě obecné potřeby snížit spotřebu plynu celkově. Topime na 22C momentálně, takže žádný mrazák a kolikrát nám mikrovetrani s kombinací se zapnutým topením. 

Letos poslali komplet excely, protože jsme měli poprvé dálkové odečty a když jsem videla spotřebu některých domácnosti, docela jsem cumela. nemame zdaleka nejnižší spotřebu (jsme zhruba na půlce průměru) jenže prvních pět partají protopi 10(!)x tolik, co my a cca 4x tolik co průměr (a ne nejsou to žádné okrajové byty). 

70% se rozpočte podle plochy, takže bych začla tím, že ten zbytek si každý zaplatí podle spotřeby a ne že se jim na to skládá celý barák. 

Offline DruI
5556 příspěvků moje polička 23. února 2025 18:22

continuity U nás v domě jsou taky partaje, co topí na 28 stupňů. Si to nedovedu představit. Já už trpím i u našich, kde mají, hlavně díky dobře zateplenému domu asi třiadvacet.

Offline Allysa
893 příspěvků moje polička 23. února 2025 18:26

continuity U toho si vždycky blahořečím za vlastní kotel v bytě podotýkám, že rohovém v přízemí, s malým dítětem,  abych zase nedostala přednášku o tom, jak využívám nebohé sousedy, co kvůli mě protopí majlant.

Offline continuity
42702 příspěvků moje polička 23. února 2025 18:27

DruI at si každý topí jak chce, ale proč to má zbytek domu platit? 

Nasi taky topí na 26, ale bydlí v nejvyšším patře a mají vlastní kotel. 

Offline DruI
5556 příspěvků moje polička 23. února 2025 18:44

continuity No, ono taky není dobrý, když se platí jenom podle spotřeby. To pak někdo v prázdném bytě stáhne topení úplně na nulu a taky to není pro dům dobré.

Ale ta procenta co se rozpočítávají podle plochy a podle spotřeby si jako svj můžete určit sami (my to máme 50-50). Já bych to být tebou navrhla jako bod k projednání na schůzi. Jestli se jak říkáš celý dům víceméně skládá na pět partají, tak by neměl být problém si prohlasovat změnu.

Offline continuity
42702 příspěvků moje polička 23. února 2025 18:49

DruI

Je nemyslím, že se má platit vše podle spotřeby, jen těch 30% třeba. 

70% platíme podle plochy. Nemyslím, že je řešení přehodit to na 50/50, protože tech pět bytů pořád bude nad stropem, který můžou platit. Takže jestli protopi 9x nebo 10x tolik se u nich vůbec neprojeví, stejně jako se u mne neprojeví, jestli něco ušetříme. Zaplatíme pořád stejně ať už budeme topit nebo ne.

Ono by bylo vychovnejsi mít ten poměr třeba 80/20, ale z té (nad)spotřeby zaplatit vše. 

Offline DruI
5556 příspěvků moje polička 23. února 2025 18:51

continuity Jo takhle, tak maximální platba je taková nelogičnost, že mi to vůbec nedošlo! No ale to musíte mít asi taky v nějakých interních pravidlech, která by měla jít změnit.

Offline continuity
42702 příspěvků moje polička 23. února 2025 18:57

DruIbohužel je to tak podle vyhlášky. https://webdomu.cz/s/aktuality/pravidla-pro-rozuctovani-rozdelovani-nakladu-na-teplo-od-roku-2024

Takze ti frajeři, kteří protopi 4 násobek průměru zaplatí 2xtolik než průměr a zbytek ušetří. 

Offline DruI
5556 příspěvků moje polička 23. února 2025 19:21

continuity No, každý den se člověk dozví něco nového, ale tohle je teda doopravdy kravina to ty plýtvače opravdu nepřiměje šetřit. 

Offline dupali
470 příspěvků moje polička 23. února 2025 23:49

Evaeva nás dům ač novostavba stará 15 let není zateplená, stavitel se ohánět vetsi tloušťkou zdi oproti projektové dokumentaci, takže to prošlo, i když v projektu byla méně tlustá zeď a izolace. Takže tu máme tepelné mosty nad okny a jiné lahůdky, vše jsme samozřejmě zjistili až po roce bydlení. Nutná je stálá mikroventilace u oken a držet vlhkost co nejnižší a topit. Ventily nejsou stažené na minimum, když tu nejsme, ale prostě na nižší teplotu než odpoledne. Jooo a jsme ze tři stran rohový byt pod střechou, ale to jsme si sami vybrali. 

Offline barbucha blogger
35632 příspěvků moje polička 24. února 2025 11:41
Reakce na continuity:

70% platíme podle plochy. Nemyslím, že je řešení přehodit to na 50/50, protože tech pět bytů pořád bude nad stropem, který můžou platit. Takže jestli protopi 9x nebo 10x tolik se u nich vůbec neprojeví, stejně jako se u mne neprojeví, jestli něco ušetříme. Zaplatíme pořád stejně ať už budeme topit nebo ne.

​Tohle mě vytáčí k nepříčetnosti! Loni jsem doplácela x litrů jen proto, že jsem drze nic neprotopila! Máme zateplenej barák a jednu - víc využívanou - stranu bytu na jih (obývák a kuchyň)... to tady mam chcípnout?! A když budu mít všude otevřený okno tak mě raní mrtvice vzteky nad takovým plýtváním, to snad nevadí topit pánubohu do voken, jen aby se spotřebovalo?! 

Ventily máme nastavitelný, ani teda nevim přesně ty stupně, ale i když jsem na nich přidala, tak se to topení prostě ani nezapne (v ložnici to odmítám, to bych tam spát nemohla) - jako dneska: je sice únor, ale pere mi sem sluníčko, takže radiátor studenej a v cimře hic. Proč ne... ale přece si tam nenastavím stupeň na 35°, to tady mam chodit nahá?!

Jako škoda těch energií, škoda peněz... to jako k tomu odborníci ze životního prostředí (nebo odkud) nemaj co říct?

Offline Friga
2081 příspěvků moje polička 24. února 2025 13:45

Jak to tu ctu, tak jsem rada, ze kdyz jsme bydleli v panelaku, tak po prechodu druzstva z dalkoveho topeni na teplo z vrtu do kazdeho bytu dali termostat a teplota se nastavovala centralne. Clovek si to mohl stahnout, ale maximalni teplotu nastavovalo druzstvo. Ale ani driv se nedalo nejak pretapet. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 24. února 2025 13:49

barbucha Já bych v bytovce bydlet nemohla, ta nespravedlnost by mě vadila hodně a milion jiných věcí teda. 

Offline Peetra1
284 příspěvků moje polička 25. února 2025 11:33

Lama_z_Lana dávám tip na světla Beliani, mají i s mosaznými detaily....

Offline barbucha blogger
35632 příspěvků moje polička 25. února 2025 11:39

Kan 

Mně vadí jen tohle, jinak za mě cajk, nemusím se o nic starat...

Offline mitford sister
1701 příspěvků moje polička 25. února 2025 12:01

my bereme světla a sambo ještě vypínače a tak od tohohle týpka na sbazaru

teď toho moc nemá - co do starých, vesměs industriálních světel, sambo zrovna nakoupil a vykoupil :) posílá velmi rychle, repasovaný je to kvalitně.

Offline Vosina
příspěvků moje polička 25. února 2025 17:56

mitford sister To je jak vlézt do cukrárny! (ukládám si)

Offline RoSa
10094 příspěvků moje polička 11. března 2025 22:28

krásnej stůl