design a architektura

09. října 2016 22:17
Offline Fleur blogger
6825 příspěvků moje polička 12. května 2025 23:09

Prosím o rady a zkušenosti.

Čeká nás (za normálního chodu domácnosti) rekonstrukce toalety a koupelny, vynucená nezbytnou výměnou plynového kotle. Zastihlo nás to poněkud nepřipravené, bez nápadu a bez zkušeností, navíc v obrovském časovém stresu.

Ve stávající koupelně je vana, normální kohoutkové baterie, prostě funkčností takový standard z konce 20. století. Současnější koupelnové trendy znám pouze z hotelů, kde ovšem neposoudím jednoduchost úklidu.

Jediné, o čem jsem na sto procent přesvědčená, je výměna vany za sprchový kout walk in a požadavek na závěsnou skříňku pod umyvadlo (kvůli praktičtějšímu úklidu).

A teď nevím: 

- líbí se mi "zlaté" či "bronzové" baterie a sprchy, ale nejsou jejich povrchy háklivější na údržbu?

- jaký typ sprchové baterie, mám chtít termostatickou?

- dobré/špatné zkušenosti s nějakou konkrétní značkou; docela se mi líbí jedna koupelnová skříňka v Ikea, ale dělají kvalitní koupelnový nábytek?

- co byste si už nikdy nedaly, nebo naopak znovu nechaly udělat v koupelně?

Offline Makara
3612 příspěvků moje polička 12. května 2025 23:42

Fleur  už bych nechtěla být bez bidetu! Bez termostatické baterie bych se klidně obešlla. Vidím ji jako užitečnou hlavně při malých dětech.

Závěsnou skříňku pod umyvadlo co největší se vejde a ideálně s obdélníkovým umyvadlem lehce přesahujícím tu skříňku, aby míň trpěla na pocákáni. 

k walk-in mám poznámku, že musí být dost velký, aby nebylo nacákáno na podlaze po celé koupelně. Dost pomůže, když na tu hlavní stěnu je napojena do L aspoň 20-30 cm široká doplňková stěna. Až budu na PC, hodím nějaký odkaz.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 12. května 2025 23:53

Fleur my sme davali termostaticku kvoli detom, ale chvalim si to aj ja. Nehrozi nahodne oparenie, za tu hranicu ju nikto neposuva. Dokonca ani ja, co sa podla samba sprchujem v pekelne vriacej vode. Mame podomietkovu Grohe s tlacitkami (neviem ako sa to odborne vola) a aj ked jej davaju deti dost zabrat, tak zatial drzi. 

Skrinku pod umyvadlo z ikei nemam skusenost (nam ju robil stolar), ale to mi v celej kupelni pride ako najjednoduchsia vec na vymenu - ak sa ti po rokoch znici, lahko stolar vyrobi novu. Umyvadlo s presahom nemame, za tych 5 rokov deti vytopili umyvadlo velakrat a skrinka stale drzi. 

Nedala by som si uz biele obkladacky s bielou sparovackou :) Ale nas limitovala velkost kupelne (160x160) a moja rozhodovacia paralyza. 

Online Karja
44440 příspěvků moje polička 13. května 2025 00:04

Fleur

IKEA skříňku mají dvoji moji kamarádi vypadá fakt pěkně i kvalitně, ale s extra životnosti bych nepočítala, záleží jak moc se tam dostane voda, pak ten materiál jakoby se nafoukne a dělá to bubliny. Já když bych bydlela sama prd zacákám, ale s mužem a dětma, to je vody věčně kolem umyvadla jak na plovárně;-)

K walk-inu mám jen poznámku, ať si dáte pozor ať je to pořádnej spád a dobrej odtok. My jak jsme moc vlasatý, furt se nám to ucpává, čistíme poměrně dost často, protože jinak když to pomalu odtéká a zůstává tam voda, tak vytýká z toho sprchace ven do koupelny. A i to čištění je takový nepraktický a nechutný:D. mame takový ten žlab na délku, takže je tam mnohem větší prostor k čištění, bohužel:D. Takže prostě ten sprchac technicky neodflaknout. 

Termostatickou baterii mám, ale je to zbytečný, mám ty baterie i docela drahé a taky mi to přijde zbytečný. Kámoška má černé levné z Allegra a po 5 letech vypadají prostě stejně jako ty moje:D

Online Karja
44440 příspěvků moje polička 13. května 2025 00:06

Mrakoplasjá mám taky bílý obkladačky lesklý, Spárovací teda mám šedou, uf...ale i tak si říkám, jestli není výhra nějaká celosterka v šedý flekatý barvě, že to fakt musí být úplně výhra, nemejes žádnh spáry, určitě je ani tom méně vidět, jak na dlazkacb. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 13. května 2025 00:29

Karja keby som mala vacsiu kupelnu a nie tento kamrlik, tak si dam sedu velkoplosne obkladacky v nejakej sivej farbe. Na tom nie je nic vidiet, uz som ich na navstevach zopar detailne studovala :D ale u nas by to vyzeralo komicky. 

Offline Pinot Noir
29756 příspěvků moje polička 13. května 2025 00:42

Fleur máme zlaté baterie a tmavnou, získávájí takovou patinu a ztrácí lesk. Máme dvě umyvadla vedle sebe a jedno se používá výrazně častěji, a baterie na něm je o hodně tmavší, a přiznejme to - hnusnější, než ta druhá. Máme je teda už tak 12 let, ale byly dost drahé, tak se mi nechce je vyhodit a vyměnit, ale krásné to teda už není.

Můžu ti to zítra vyfotit.

Offline Myrtila
5267 příspěvků moje polička 13. května 2025 02:31

Fleur K tomu sprchovému koutu, nevím, jak to budete mít komplexně řešené, ale přijde mi, že v těch otevřených je vždycky strašná zima. Někomu to nevadí, tak to jenom tak zmiňuju. 
Jinak co bych doporučila, je i závěsná toaleta. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 13. května 2025 05:31

Fleur Já bych nedoporučovala nano úpravu skla ve sprše, máme pouze zastěnu na zadní straně koupelny, od země až po strop a umývání bylo peklo. A potom baterie od Slezaka, měli jsme v černé barvě. Co doporučuji, tak je velké podsvícené zrcadlo po obvodu s malým zvětšovacím zrcátkem na pravé straně a WC se zabudovaným bidetem,  to si chválí všichni. WC máme teda samostatné v černé barvě a úplně super. Jinak my při rekonstrukci vybourali kde co a i futra jsme dali širší, kdyby bylo někdy potřeba s invalidním vozíkem projet. Velmi dobrý nápad!

Offline Fleur blogger
6825 příspěvků moje polička 13. května 2025 06:39

Makara Děkuji!

My máme sice velký byt, ale v něm malou koupelnu, takže tam s prostorem dost bojujeme... A s tím bidetem mám aspoň argument pro manžela, ten se tváří, že je to zbytečnost, ačkoliv toaleta je oddělená od koupelny.

Mrakoplas bílé obkladačky s bílou spárovačkou tedy škrtám .

Pinot Noir díky za tu připomínku k té zlaté baterii, nikdo z mých známých ji neměl, takže to je rada fakt nad zlato !

Karja já jsem si právě naivně myslela, že čím delší ta odtoková mřížka, tím lepší... U dvou humanitně vzdělaných a naprosto nepraktických lidí bude problém cokoliv stavebního a technického pohlídat, ale naštěstí na to bude dozírat ještě někdo jiný.

Myrtilamy jsme trochu klaustrofobici (a taky opravdu kvůli možnosti případného - alespoň částečně- bezbariérového vstupu, jak zmiňuje Kan ), takže otevřenost koutu je bez diskuse. S tou zimou tak trochu počítáme, alespoň se ušetří za vodu, protože sprchování bude rychlé .

Offline brrr
12302 příspěvků moje polička 13. května 2025 06:41

Fleur Máme umývadlo i skříňku Ikea. Skříňka je dřevěná a i po 15 letech v pořádku, umývadlo má pár jak kdyby prasklin, ale na funkci to nemá vliv.

Online viktorka_od splavu
49182 příspěvků moje polička 13. května 2025 06:55

Fleur termostaticka baterie rozhodne ano (levna je v pohode)

bidet povazuju naopak za uplne zbytecny verk, genialni vec bez ktere bych se nechtela obejit je bidetova sprska

sprchac bez vanicky jsem mela a byl fajn, ale odtok nastesti spravne udelany, ovsem na mnoha navstevach jsem si vsimla presne toho, co popisuje Karja - zrejme vadne technicke provedeni a kdyz se sprchujes dele, nez tri minuty, vyplavis koupelnu

Offline monis
1608 příspěvků moje polička 13. května 2025 07:01

Fleur my mame 2 koupelnove zavesne skrinky ikea 5 let a jsou v pohode. Jedine, po cem bych sla jako pes je umyvadlo. Mame hranate napasovane na skrinku i ikey a nema vyspadovanou hranu, takze tam je neustale rybnik a je celkove nechutny. Tesim se az poleti. Po zkusenosti, co mam, bych si s sebou do showroomu vzala petku s vodou a vsechny umyvadla bych tam polila, abych videla, jestli se u tech obdelnikovych nedrzi voda.

49182 příspěvků moje polička 13. května 2025 07:06

Fleur jeste me napada.. ted je vetsina umyvadel se stojankovou baterii, coz je lehke na montaz ale hrozne neprakticke. jestli mate ted baterii ze zdi, tak se toho rozhodne nevzdavej, jinak te to bude stvat jako me:-) 

Offline rysamona
1104 příspěvků moje polička 13. května 2025 07:20

viktorka_od splavu já taky trvala na baterii ze zdi, ale ten problém sehnat umyvadlo. Máme extra malou koupelnu a potřebovali jsme umyvadlo malé, ale fakt malé, šířka asi 55 cm a našli jsem celé jedno. Ale je to už asi 9 let tak třeba je teď jiná situace. 

Offline Potrefenáhusa
38676 příspěvků moje polička 13. května 2025 07:29

Fleur mame skrinky z ikey v koupelně i na záchodě, děti na ně lejou vodu a jsou pořád jak nový i po 5 letech 

jak píše Viktorka, rozhodně bych nechtěla byt bez bidetové sprchy, da se skvěle použit i na uklid, umyti spinavyho kyble, osprchování hovna z boty...

49182 příspěvků moje polička 13. května 2025 08:02

rysamona bych rekla, ze to bude stejny:-) ale mne tece voda ze zubu jen to vidim:-) Potrefenáhusa a taky oplachnot to umyvadlo s debilni stojankovou baterii:-))

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. května 2025 08:09

viktorka_od splavu já myslím, že problém je hlavně v tom, že většina těch stojánkových baterií se dělá s hrozně krátkou tou vodorovnou částí. Nebo to aspoň vadí mně, takže jsem schválně vybírala s co nejdelší. Ale taky to byl trochu šok, v předchozím bytě i u našich, byla hned vedle umyvadla sprcha z vany a oplachovala jsem tou. Teď mám sprchu i bidetovou sprchu na druhé straně. Ale už bych si ani nevzpomněla bez tvé poznámky

Offline 711990
18312 příspěvků moje polička 13. května 2025 08:11

Za me: 1.bidetova sprcha 2. bidetova sprcha 3. bidetova sprcha :) co se tyce sprchace, nemame walk in, protoze to v panelaku neslo, je tam 10cm schudek. Je vyzdenej, tj nema vanicku a ma ten "dlouhej" odtok. Ten neodtejka, pokud se nevynda a nevycisti takova plastova vec primo v tom odtoku, coz jsem treba prvni dva roky nevedela. Muj muz to necisti doted, protoze se mu to eklujeco jsme museli resit, byla vyska dveri, kupovali jsme vyssi (a drazsi), protoze muz ma skoro 2m a pres standardni mu byla videt hlava

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 13. května 2025 08:13

711990 u nás to čistí naopak jen muž my to teda máme v koupelně přístupné z ložnice a ta se kvůli malým vetřelcům tam zatím víc nepoužívá než používá, ale je to opruz.