design a architektura

09. října 2016 22:17
Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 02. října 2025 21:14

Díky! Spí se fakt skvěle. Dostala jsem k té matrací i nějakej polštář a ten je fakt skvělej. 

Už jen aby byly ty skříně, přehrabovat se furt v krabicích mě nebaví

Offline Karja
44427 příspěvků moje polička 08. října 2025 11:04

¨Chtěla bych si na zimní měsíce na nějaké kávičky za slunných dní pořídit takový ten kavárenský set bistro set. Jo prostě taková ty železný stoleček mini a židličky, jak se to ted dělá v mnoha barvách.

Ted máme nábytek dřevěný ten se na zimu uklízí. Ale vydrží to něco? Nemáte někdo zkušenost, nezrezne to hned? Nemám to zastíněné před deštěm, sněhem...  Je to sice za pár korun, ale na tři roky si nic kupovat nechci...

Offline Pinot Noir
29746 příspěvků moje polička 08. října 2025 11:43

Karja z čeho máte podlahu? Mně to připadá hrozně nestabilní, myslím, že na naší vyspádované z vroubkovaných prken by se to dost kinklalo a kafe bych si leda vycmrndala

Offline Karja
44427 příspěvků moje polička 08. října 2025 12:29

Pinot Noir Jo, tak to my máme velkoformátovou dlažbu, ani to moc nemá spáry, takže to by neměl být problém. Ale naivně jsem si myslela, že to budu stěhovat za sluncem a to je fakt, že na trávě to ten stolek asi nedá:D:D. Ale to by ani nevadilo, to můžu na jednom místě připravit lepší terén... spíš abych to po dvouch zimách nevezla do sběrného dvora. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 08. října 2025 12:47

Karja já zkušenost nemám, ale úplně bych nepočítala, že to vydrží víc jak dvě zimy 

Offline Janulik03
20126 příspěvků moje polička 08. října 2025 13:08

Karja my máme pre izby drevený skladací set už roky. Raz za čas je treba natrieť, ale stále vonku, nespratavame ho. 

A tu po okolí majú hodne tie JYSK kresielka oválne, tiež nezmar a ešte to aj pekne vyzerá

Offline Karja
44427 příspěvků moje polička 08. října 2025 13:25

Janulik03 hmm, tak dřevěné bych hned zatratila, vubec bych o tom jako o zimní variantě nepřemýšlela. Ale je fakt, že my ten náš nábytek máme jen olej, ne nátěr... a to tu zimní sezonu uplně nedá:D

Myslíš toto? oválné křesílko

To se mi uplně nelíbí, to spíš to vaše je takovej muj styl;)

Offline Pinot Noir
29746 příspěvků moje polička 08. října 2025 13:36

Karja my natíráme dřevěný nábytek taky jen olejem, a to teda jen velmi sporadicky, a máme ho ma terase už od jejího vzniku, tj. 12 let určitě. Na zimu ho neuklízíme, vlastně mě nikdy nenapadlo, že by se to mělo. Ale stejně nemáme kam. 

Offline Myrtila
5262 příspěvků moje polička 08. října 2025 13:52

Karja Myslím, že to bude při sezení studit, jestli je to kovové. 

Offline Pinot Noir
29746 příspěvků moje polička 08. října 2025 13:53

Myrtila a co teprve, když na to dáš jazyk!

Offline Karja
44427 příspěvků moje polička 08. října 2025 13:57

Pinot Noir Tak to máte něco kvalitnějšího, my máme prostě obyč mountfield a to by 12 let dalo možná tak zabalené v krabici;).

Myrtila To bych vubec neřešila, to je jen na taková moje rychlá kafíčka a vyslunění se na slunci, nosím stejne dlouhej kabát nebo si vezmu polštář, ten si konec koncu stejně beru i na to dřevo, ono je to dost často v těchto měsících vlhké. 

Offline notna
9363 příspěvků moje polička 08. října 2025 14:01

Karja Asi nic není nesmrtelný. Možná beton a kámen :-) Koupila bych si, co se ti líbí nejvíc a počítala, že všechno nějakou péči potřebuje.

Deset let jsme měli celoročně na balkóně bez střechy, kam pršelo, svítilo jižní slunce tyto křesílka z IKEA a natírali jsme je jen po zimě a určitě ne každý rok. Po přestěhování jsme je měli už na krytém místě a rozpadli se asi po 15 letech v kování, který se rozlomilo. Dřevo bylo furt dobrý. Dle mého. Nevadí mi na dřevě stopy času.

Kovovou lavičku v kombinaci se dřevem máme na zahradě celoročně a ten kov je jednou za pár let potřeba obrousit a natřít.

Měli jsme i plastový nábytek a tomu mráz a opírání se slunka úplně nesvědčí. Nejen, že to nejde narozdíl od dřeva nebo kovu nijak opravit a je to pořád stejně zašlý, ale hlavně ten plast křehne. Po dvou, max třech zimách to někde ruplo a spravit to nešlo. To jsem ani nechtěla teda. Mi ten zašlý plast přijde hnusnej.

Offline Janulik03
20126 příspěvků moje polička 08. října 2025 14:09

Karja to naše je za pár supov tuším z Tesca, to si kúp čo sa ti zdá najlepšie, navyše sa môžu tvoje baby časom vyblázniť pri natierani 

Offline Victoria
1414 příspěvků moje polička 08. října 2025 14:19

Celkem "nesmrtelný" kovový nábytek je tento, ale je to drahé. Ale je skvělý. V zahradě Slovanského domu v Praze ho už mají strašně dlouho, i přes zimu, a nikdo to nenatírá, protože tomu nic není.

https://www.designville.cz/hay-palissade

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 08. října 2025 16:21

Karja ja mam na balkone ten isty set co Janulik (ak je to ikea), natierali sme to len raz, lebo sme lenivi. Mam ho tam 6 rokov a je stale uplne v pohode. A prsi nanho pravidelne. Takze uplne by som to drevo nezatracovala. 

Edit. Tak citam, ze Janulik ma z tesca. Ale ani tie z ikea neboli drahe a drzia.

Offline Klara
494 příspěvků moje polička 08. října 2025 16:27

Karja v jednom pronájmu jsem měla na balkóně ten základní ikea set Tarno a minimálně po tři roky co jsem tam bydlela byl úplně bezproblémovej, pravděpodobně i dlouho před a potom :) (nebylo to nijak zastíněný, takže přímý slunce v létě, sníh v zimě, nikdo to rozhodně nenatíral :))

Offline Zuzuli
3710 příspěvků moje polička 08. října 2025 16:35

Karja nasi maji dreveny nabytek na terase uz cele roky, myslim ze to je nejaky mountfield nebo obi. Ten nabytek tam byl uz v dobe, kdy ja se tam ucila pred vic jak 15 lety na maturitu

Na druhe terase u kuchyne pak maji nejaky kovovy, aby rychle schnul po desti, a ten jim po ctyrech letech uz dost rezne. 

Ja mam na balkone drevenou sedacku nammaro z ikei, planuju nekdy v listopadu domu uklidit polstrovani a drevenou cast nechat venku, i na to sednuti si za slunecneho dne s kafem. Proste to na jare umyju a naolejuju, kdyz bude treba.

Offline mitford sister
1701 příspěvků moje polička 08. října 2025 17:13

Karja

já jsem to už asi někdy psala, ale zejména z hlediska cena-výkon není nad akáciové dřevo. vydrží leta jakékoliv podmínky, šisuje počasím do takové hezké "zašlosti", údržba je volitelná - když budeš mít v zadku třísky, můžeš ošmirglovat a naolejovat :)

Offline Myrtila
5262 příspěvků moje polička 08. října 2025 17:57

Pinot Noir

Karja Polštář nebo podsedák mě napadl, ale hned jsem to zavrhla, že ho přece nebudeš s sebou pokaždé vláčet

Jinak teda tcháni mají taky dřevěný nábytek už mnoho let (déle než se tam vyskytuju já) a drží, ale myslím, že o něj nějak pečují, tchán se v tomhle docela realizuje. 

Offline Karja
44427 příspěvků moje polička 08. října 2025 19:09

mitford sister 

Určitě časem můžeme zainvestovat, ale teď s deckama a se všema těma výdaje na to teda nevidím moc smysluplne:D:D

Myrtila ZuzuliJá o ten náš taky pečuju, olejovala jsem ho dvakrát za sezónu, ale už jetej je a myslím si, že je to tím, že není úplně na slunci mimo léto, takže to sice zmokne, ale pak to úplně nevysycha. Proto chci i ten další nábytek abych měla posezení letní a zimní:D:D

Takže asi půjdu do toho dřeva, protože ten kov asi spíš zrezne, když to bude nějaka levná verze