Potrefenáhusa tak to rozhodne, to jsem ani nechtela zminovat, ze to je vyber jak mezi morem a cholerou ![]()
design a architektura
slniecko je to oboje prace pro vrahy,ale tos asi slyset nechtěla :-)
nechcela, ale tušila...
Lilly_Ku píchni jako řízni ![]()
Krehutka sundavala jsem takhle barvu z desatero dveří, z toho dvoje dvojkřídlé. lítačky nad schodištěm mě ještě čekají, už je úspěšně asi tak 5 let odkládám, je tam spousta skla, který mi samozřejmě při opalování praskne (a něco je ostatně rozbité už teď), takže navíc sklenář.
můj postup je asi takový: dělám to (dělala jsem to) přes léto, kdy se to dá vynýst ven. fakt je z toho dost kouře a smradu (vyvětrá se). Takže dveře ven, zárubně holt uvnitř, ale těch je zas menší plocha. horkovzdušnou pistolí barvu, co to dá. je dobrý mít šikovnou, spíš menší špachtli, přiměřeně ostrou, aby to s ní šlo dobře dolů a ne zas moc ostrou, aby si s ní člověk nenadělal moc vrypů. u tvrdýho dřeva to nebude takovej problém, já mám smrk, no... s moc širokou se ti bude blbě pracovat, člověka to svádí, že veyme jedním tajhem širokej pruh, dělá se to hůř, než užší. taky je to docela záhul na zápěstí. zbytky barvy sundavám lakostanem (v podstatě ten louh), natřu, nechám působit, spláchnu hadicí. je to žíravina, takže v rukavicích a žere to štětce. ale je to pak krásný, čistý a hladký, prakticky netřeba brousit, jen srazit chlupatinu. zárubně taky dočišťuju tím lakostanem, tam holt hadicí nespláchnu, takže kýbl, hadry a umejvám a umejvám...
velkýmu broušení v interiéru se snažím, pokud možno, vyhnout, je to pak úplně všude, i s odsáváním a zalepenejma dveřma. kdyžtak ručně a když jsem hodně shnilá, tak opatrně deltabruskou.
mám-li celou tu srandu zhodnotit zpětně, odvezla bych to do louhárny :-)
slniecko opaľovala som okna , prasklo mi na prvom sklo. Tak bacha, ak máš aj sklo na dverách. Inak bordel je z farby po opálení, a potom ten prach pri brúsení. Odporúčam veľa vina.![]()
moora Hele čím víc tě tady čtu, tím míň se mi do toho chce
. Loni jsem opravila takový menší noční stolek, na kterém bylo asi šest vrstev nátěru, sundávala jsem to právě chemií (jmenovalo se to jinak, ale princip asi stejný) a nadávala jsem strašně, protože ten bordel, co z toho šel dolů (konzistence žvýkačky) se na všechno neskutečně lepil a pak tuhnul. Docela začínám zvažovat cestu louhu aspoň na křídla dveří
.
A když už tady máme ten rukodělný koutek... Opravuji (a asi ještě dlouho budu) psací stůl z období první republiky.
Stav dvířek před 
Po odstranění laku a vyspravení drobných defektů.

Vlevo je vidět napuštění lněným olejem. Ten se samozřejmě hned setřel, ale přibližně to imituje jak to bude možná jednou vypadat v závěrečné fázi, až se odhodlám k šelakové polituře.

Já bych dvere po predchozi zkusenosti dve taky odvezla do louharny. Byla to strasna prace. Na jare budeme muset zbrousit a naolejovat dubovou desku v kuchyni, prach v celem byte, to bude hruza.
V živote som nepočula slovo "louhárna" (pochopila som, že je to od slova louh = lúh).
Tuším musím zistiť, ako sa to volá u nás a či také je v dosahu.
Lamicka Desku v kuchyni jsem dělala letos a bylo to celkem v pohodě, jen brusným papírem s různou hrubostí. Bordel nebyl tak hrozný a zasáhlo to v podstatě jen bezprostřední okolí desky.
Krehutka více info třeba tady - to je po staru, takhle to dělaj i truhláři při renovacích, ono se to hodí na nábytek s hodně drážkama, kam se člověk blbě dostává při opalování. Ten louh to prostě sežere, ale chce to dřevo pak ještě nějakou upravu.
Super tip! Uloženo a určitě využiju, mám stolek, skleník a tonetku, všechno zmršený několika vrstvama tmavohnědýho laku a podomácku na to nemam ani nervy, ani prostory.
![]()
Krehutka Fakt? Trochu jsi me uklidnila
. Ja se prave bojim, ze prach bude vsude. Nedelali jsem to nekolik let, tak si to moc nepamatuju. Proto i odkladam velky uklid knihovny, abych to pak uklidila vsechno najednou.
Krehutka Já akorát viděla, jak dveře zbavuje laku profík, osobně jsem to nikdy nedělala. Nevím proč, ale ani na ty kazety a větší plochy nepoužil rovnou brusku, všechno opálit a pak dobrousit. Podle mého neskutečná dřina. Jeden poznatek - nebylo potřeba to čistit tak úplně do dřeva, jak to má Lilly_Ku, pokud se na to znovu dá barva. Předpokládám, že fleky barvy, které přežily opalování a broušení jen tak neodprejsknou a asi se to upřednostňuje před plošným ubíráním dřeva.
no a vono je ještě taky možný, že to třeba byly jen obyčejný dveře z lacinýho dřeva, který nikdy neměly bejt nechaný nenatřený, takže jsou různě bíle vytmelený včetně suků...
toto se mi libi moc, diskuse jako vzdy usmevna
jinx To se mi teda taky líbí moc
Ta diskuze je debilní, tradičně, nicméně autor článku kdyby tam furt dokola neopakoval "mladý pár", lid by se neměl tolik čeho chytit, BTW mladý pár je u mě dost široký pojem, mladý pár v mých očích už klidně může mít děti na škole v zahraničí nebo ve vlastním bytě.
no a vono je ještě taky možný, že to třeba byly jen obyčejný dveře z lacinýho dřeva, který nikdy neměly bejt nechaný nenatřený, takže jsou různě bíle vytmelený včetně suků...
To bylo možná na mě, na tom něco je, ale co vím, tak vnitřní dveře u nás takhle dříve bývaly dělané i v palácích i v bytových domech. Když už mají dřevěnou kresbu, bývá to fládr. Levnější dřevo určené k nátěru. Jednou mi to někdo ukázal a pak už jsem to viděla všude.
jinx prej že, knihovna je taková mladá chyba a přijdou na to - LOL jako. docela by mě zajímalo, v čem... mně se to líbí moc
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY