design a architektura

09. října 2016 22:17
Offline DruI
5589 příspěvků moje polička 07. února 2024 22:50

notna Ale tak vrchní skříňky nemusí kopírovat ty spodní. Spodní budou kryté ostrůvkem a pokud bude lamě dělat kuchyni truhlář, tak jí ty horní vcelku bez problémů rozpočítá tak, aby byly všechny tři stejně široké.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 07. února 2024 22:51

continuity s tím taky souhlasím. Navíc si myslím, že v hladké kuchyni bez úchytek to dělení není až tak podstatné. Zejména v takhle malé, kde fakt honíš každý cm. Musí to být především funkční.

Offline Karja
44750 příspěvků moje polička 07. února 2024 23:09

DruI notna Ano, ano, přesně tak. Mně taky horni skrinky nenavazuji na spodní. Ony ty vrchni, jak mají to jiné otevírání nahoru,tak to působí jinak. Důležité je,že jsou ty vrchni všechny stejne široké. Ne aby byly stejně široké se spodníma. A Jako tím 45 versus 60 bych se vůbec netrápila, myslím, že je to blbost to řešit, ono to ve finále není tak poznat,ta kuchyně bude mít výraznebna pohlednhlavne  ty boky, pak tu dvojbarevnost a ty šířky prostě zaniknou.

@Lama_z_Lana mně to prostě přijde praktičtější na vaření, mit drez uplne vlevo. Takhle mi to přijde tak zvláštně roztahany. Já jsem 5 let vařila, že byla vlevo zeď, pak sporák a vedle hned dřez a vono to kupodivu bylo dost prakticke:D. I když linka byla dlouhá, myslím, že jsem vařila tak na těch 180cm:D Takže za mě vlevo dřez, pak místo a pak dřez. Eventuálně narvat dřez hned vedle toho sporaku.

Offline Karja
44750 příspěvků moje polička 07. února 2024 23:14

Lama_z_Lana A další point pro přestěhování sporaku. Vytáhne z lednice a hned vedle mazes, nemusíš si to tahat přes sporák a dřez hned vedle uvidis, že ten ostrov na malé přípravy jídla takhle nemusíš používat a smudlat ho. 

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 07. února 2024 23:19

Karjavíš co, 8 let jsem si nosila věci z lednice z úplně jiný místnosti, těch pár cm už mě nerozhází

Offline Karja
44750 příspěvků moje polička 07. února 2024 23:22

Lama_z_Lana kdyztak si na mě vzpomeneš při každém mazání chleba;-). A nebo taky možná až budeš míchat na sporaku a dostaneš dverma:D, v případě,  že to prehodis:D

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 07. února 2024 23:33

Karja no ale to bych tu kuchyň musela totálně překopat. Kvůli ty symetrii musí ta myčka být na kraji. A dát jí doprava, když je to připravený vlevo a sporák dát vlevo, když odtah je v pravo....já teda nevím no, ale asi jsem nepraktická, no

Offline RoSa
10191 příspěvků moje polička 07. února 2024 23:39

Lama_z_Lana tak nech lednici vlevo a vaření/pečení doprava?

ale to pravidlo pro kuchyně je opravdu: lednice-vyndat(plocha)-umýt(dřez)-opracovat(plocha)-vařit(plotna)

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 07. února 2024 23:43

RoSa jo, to byl původní plán, protože tak to mám teď. Ale pak mě tu zaujal ten point, že do lednice chodím častěji než do trouby (což je pravda), takže trouba má menší konflikt s dveřma od koupelny

Offline Jimik
příspěvků moje polička 07. února 2024 23:51

Lama_z_Lana Já bych tu myčku dala naopak doprostřed mezi dřez a varnou desku. Tím získáš největší možnou volnou pracovní plochu. Já nejvíc pracuji právě na té ploše mezi nimi. Takže dvě 60 po stranách s mezi nimi 45 myčku. Dřez ani dvojplotýnka nezabere celou plochu té 60, takzě bude po stranách trochu místa, aby to nebylo naražené hned na těch sloupech a uprostřed zbude dost neděleného pracovního místa a pokud budeš mít ten dřez s prkýnkem, nebo jinou přídavnou pracovní plochou, tím lépe. 

Offline RoSa
10191 příspěvků moje polička 07. února 2024 23:55

Lama_z_Lana tak ty dveře budou stabilně zavřený, ne? to bych zavedla jako pravidlo

a proč nemůže bejt trouba ve skříňkách dole? to je zas o pracovní plochu míň, když to bude v tý "věži/sloupu"... navíc ty sloupy působí stísňujícím dojmem - OK, u lednice to jinak nejde, ale proč proboha cpát troubu na pracovní plochu? na tý fotce linky s béžovym leskem i tý zelinkavý první kuchyně ta pracovní vnořená kukaň taky neni vycentrovaná mezi dvěma věžema...

Offline Jimik
příspěvků moje polička 07. února 2024 23:56

Lama_z_Lana A tak bych se přimlouvala za delší ten pult. Myslím že prohodit těch 180 cm průchodu za 120 cm průchod a 180 cm pult je dobrý obchod. Mě třeba pomohlo si to budoucí uspořádání nalepit jako půdorys krepovou páskou na zem pro lepší představu. 

Offline Len
2673 příspěvků moje polička 08. února 2024 00:28

RoSa Na mě to působí podobně, já nejsem velkej fanoušek těch "věží" obecně, v malý kuchyni tuplem. Dala bych lednici doleva (zas tolik kolizí bych nečekala) a vpravo nechala pracovní prostor, bude to vzdušnější než mít tam zas celý ten sloup a trouba navíc nebude vidět přes ten pult. 

Offline 0zero7
11906 příspěvků moje polička 08. února 2024 02:07
Reakce na Lama_z_Lana:

dupali Ano, hlučnost budu řešit taky (ale s tím hučákem u mě na bytě, haha). Z toho důvodu jsem taky opustila od vinotéky, moc se mi líbí jak je to na obrázku té béžové kuchyně. Ale ty jsou prý hlučné opravdu hodně. Naši před týdnem dokončili jejich kuchyň, byla jsem to omrknout a mají právě vestavěnou vinotéku a to je teda rachot. Já mikrovlnku celkem používám, protože když už něco uvařím, tak to je na víc dní a ohřívám. Ale taky si pohrávám s myšlenkou se na ní vykašlat, ale bojím se, že mi pak bude chybět. 

​Docitam, mozna uz to nekdo zminil.... Re mikrovlnka, mela jsem vzdycky a ted 3 roky nemam (taky varim tak, ze j treba obed druhy den) a neni to problem, je velmi malo jidel co jdou spatne ohrat na sporaku nebo v troube. A fakt jsem si myslela ze budu resit kam ji dam, vyhrala pracovni plocha a jsem rada. 

Offline 0zero7
11906 příspěvků moje polička 08. února 2024 02:46

Lama_z_Lana jsem to precetla vsechno a myslim, ze s tim jak malo varis na sroraku dej spotrebice kam se ti ot nejvic hodi/sedi. Treba truhlar ma zkusenosti z kuchyema a neco doporuci, co ti to vylepsi a bude se ti libit (a nezkomplikuje nic stavebne) a cajk. 

Barvy mas krasny, ja se primlouvam ze jednu vez misto dvou, bude to vzdusnejsi, a kdyby se vlezly nejaky uzky barovy zidlicky, to by bylo super, psalas myslim, ze ulozny prostor bbude jen ze strany linky? O chlup bych ten pult/ostruvek protahla, ty proporce nevypadaji ted na navrhu uplne nejlip. Myslim, ze by to ergonomii provozu tolik neovlivnilo. Zkus si nalepit malirskou barevnou pasku na zem a zkusit ruznou delku, pomuze to. 

Deska uze byt i porcelanova, dela se velky format, je to moc hezky kdya je u toho pultiku vodopad. Porcelan je teda levnejsi nez sutr, ala ja znam jen kamen dostupny tady (prirodni nebo man made) tak nevim moc co maji v CZ. Napadlo me, ze ty te plochy nemas zas tolik a s ti bilym obkladem muzes mit neco zajimavyho. Libil by se mi svetly s vyraznou sedou zilou. Pokud to neni prirodni je to velmi prakticky, neporezni a odolny. A nebo mozna ten porcelan, delaji to krasny nektery uz. Ze to vypada jak sutr. A urcite maji i nejaky dalsi materialy. 

Tesim se na vysledek! 

Offline Garfie
28584 příspěvků moje polička 08. února 2024 04:45

Candance Jos Šiš, s těma chlapama....já to TAK ráda čtu!!! Všechno stejný, včetně shrnování do krabic. Teď v Japonsku máme takový malý uzounký bar kolem kuchyňské linky, odděluje jídelní část. Je kompletně zaskládaný!! Teď je asi nejčistší, jak může být, v pondělí jsem dělala čistku a včera odnesl muž zaplatit všechny složenky, které se na něm běžně povalují (roztáhnuté to je obvykle po celé délce, nahrnula jsem to k sobě, aby to šlo aspoň vyfotit) 

Offline Garfie
28584 příspěvků moje polička 08. února 2024 04:58

Karja Mazat chleba bude u ostrova!

Lama_z_Lana Koukám teď na ten tvůj nákres a malé postřehy, nejdou vyhodit nějaké dveře? Třeba ve starým bytě jsem měla jen futra z chodby i do obyváku a vůbec to nevadilo, naopak. Třeba to technicky není možné, ale asbys nedopadla tak, že budou stejně furt jedny dveře otevřené...další věc, pokud chceš jen dvouplotýnku, možná bys ji mohla dát naštorc a tím vyšetřila další místo v té vařící části. A za další, ostrov bych taky trochu protáhla a pořád bych teda zvážila to sezení, zvlášť když bys ho tam ty sama chtěla, buď na tom kratším konci, nebo pořád zasunovací, ty skřínky pod ostrovem můžou být užší než 60 (nebo kolik je šířka ostrova), myslím, že úloženého prostoru máš dost. 

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 08. února 2024 07:41

Lama_z_Lana ak planujes pripravu na ostrovceku, tak by som varnu dosku dala urcite vpravo. Aj si zaberies menej skriniek na odtah digestora. Umyvacka 45cm v strede mi pride praveze najsymetrickejsia z variant a aj najpraktickejsie z pohladu pracovnej plochy. 

Offline baltik
4989 příspěvků moje polička 08. února 2024 08:38

Lama_z_Lana a takova uplne mimo myslenka, kdyz nepotrebujes myt plechy, potrebujes troubu? nestacila by ti nejaka ta chytrejsi mikrovlnka, co umi i zapekat?

a jeste k tem vyuzitym soklum na uskladneni plechu atd., jak tu nekdo psal, my jsme to tak meli v kuchyni, co byla v dome, ktery jsme koupili, a pak k nam prisel pribyzny, co dela v kuchynich Sykora a rikal, ze je to ergonomicky nesmysl, ze mas pri stani u kuchyne trochu zasunout spicky pod tu linku, proto jsou ty sokly odskocene

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 08. února 2024 08:43

Díky za postřehy, všechno si sepisují, abych měla "nabito", až to začnu řešit s tím truhlářem. 

Jinak ad dveře, ty bych chtěla zachovat všechny. Do koupelny to je jasný a do ložnice ničemu nepřekáží (neotvírají se do kuchyně). Dveře z předsíně jsou celkem funkční - z předsíne je výstup na lodžií a když tu teď mrzlo, tak tam byla pěkná zima. Plus tlumí hluk z domu (otevírání dveří, chůze po schodech atd.). 

Prodloužit ten pultík. Myslím že na max 150cm, zas aby to tam nevypadalo jak nějaká recepce. Ale moc dlouhý být nemůže kvůli dveřím.