Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 18. dubna 2017 11:42
Reakce na Mutziputzi:

osobně si taky myslím, že spíš není za co popohánět (nicméně chápu vyšetřování pro podezření ze spáchání trestného činu, protože je vlastně klidně mohl někdo jakože náhodou zabít). ale nezáleží třeba na tom, v jakém stavu byla klika, jakkoli absurdně to zní? pokud byla třeba rezavá nebo nalomená, tak čistě teoreticky jste neúdržbou vlastního majetku způsobila smrt.

kdyby to nebyla sauna, ale řekněme domácí solárium (ok, to asi neexistuje, ale kdyby), na které taky není norma, a sousedka se v něm usmažila, protože by se třeba zhroutil chatrný stoleček, na kterém by stálo, a ona by uvízla, tak si myslím, že by se to taky hrálo na to, že jste měla a mohla vědět, že chatrný stoleček nevydrží a může způsobit úraz (i když jste si v žádném případě nepředstavila, že by to mohlo skončit smrtí). nevím, jestli by to skončilo odsouzením, ale důvod o pokus o proces si představit umím. nebo kdybyste se sousedem vařila šťávu a vybuchl vám samo domo kotel (váš), protože jste nečistila odpadní rouru, a zabil ho. ani na jedno není norma, ale pokud něco zanedbáte i bez ní?

Offline Garfie
28586 příspěvků moje polička 18. dubna 2017 12:54
Reakce na Jiná Realita:

Vyšetřování ne/úmyslného zabití proběhne určitě. Kolegyni mojí sestry zabila šňůra od sekačky (byla u toho 12ti letá dcera, hrozná tragédie) a manžel byl u výslechu několikrát, i jejich sousedé a známí-aby se vyloučilo, že to na ni nastražil. Bylo to úplně absurdní, protože on je takový od pohledu nepraktický, univerzitní profesor, navíc se z toho úplně sesypal. 

Offline barbucha blogger
35929 příspěvků moje polička 18. dubna 2017 13:24
Reakce na Jiná Realita:

A co takhle lidem přiznat vlastní rozum a právo na rozhodnutí? Ergo vidím zbastlenou saunu/domácí solárko/kotel stavěný slepým dědečkem... tak do toho nelezu. Teda můžu tam vlízt, ale na vlastní nebezpečí.

Ještě by chybělo, aby příbuzní těch tetin nebohé sousedy zažalovali o duševní újmu a ušlý zisk. To takhle šetřílkové zneužívají sousedy, aby nemuseli za profi saunu zaplatit... vnucují se jim tam horem dolem...

Takový případy známe všichni. Popotahovala bys stejně i chudáka, u kterýho si soused imrvére půjčuje sekačku (aby nemusel investovat do vlastní), a jednoho krásnýho dne ta sekačka začne probíjet, čímž je po vychytralým sousedovi?

(jinej případ než popisuje Garfie  samozřejmě - jde mi o to půjčení)

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 18. dubna 2017 13:37
Reakce na barbucha:

Stimto nazorem souhlasim do puntiku.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 18. dubna 2017 13:57
Reakce na barbucha:

no na tohle já mám velmi radikální názor, ale tamto byl pokus o pohled ze současného právního hlediska (nevím, nakolik pravdivý nebo možný). 

jinak zastávám názor, který by se dal zkráceně popsat jako "kdo je blbec, jeho problém". 

a sousedovi bych sekačku nepůjčovala  nepůjčuju nikomu nic, moje zkušenosti jsou veskrze špatné.

Offline Pavlena
6920 příspěvků moje polička 18. dubna 2017 16:00

Mno. Já do sauny chodím, pravidelně, celou sezónu už několik let. Ale až v souvislosti s tímto případem jsem se hluboce zamyslela, jakou kliku ty sauny mívají (navštěvuji pouze ty veřejné). No ano. Opravdu, pokud mě paměť neklame, tak žádná z těch mnoha navštívených neměla kliku, dveře se pouze dovírají a drží na magnetu.

Ale jsem si téměř jistá, že až do minulého týdne (nebo kdy se to stalo), kdyby mě někdo pozval do domácí sauny, tak by mě ani ve snu (!) nenapadlo se soustředit na kliku..!

A vy, co tady brojíte proti zlotřilým budovatelům nebezpečných domácích saun a nezodpovědným návštěvníkům, se hluboce zamyslete, zda opravdu promýšlíte každé riziko, do kterého se můžete i nevědomky dostat.

Offline Catherinne
10865 příspěvků moje polička 18. dubna 2017 16:56
Reakce na Pavlena:

Ano. Veřejné sauny jedině na magnety a vždycky se otevírají ven. Kdyby něco, padnete na dveře a ty se otevřou.  Což by dovnitř nešlo. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 18. dubna 2017 18:47

Jakože až půjdu ke kamarádům na návštěvu, mám si zkontrolovat kotel a komín, popř. prozkoumat, jestli si ho nečistěj svépomocí, protože kdyby to náhodou bouchlo, můžu si za to sama? Aha. 

Offline viktorka_od splavu
49376 příspěvků moje polička 18. dubna 2017 18:50
Reakce na MP Meri:

to asi ne:-) ačkoliv kdybych/když jsem spala v nějakém starém baráku kde se topilo wawkama, tak jsem si nechala otevřené okno (nesnáším wawky:-)

každopádně neštěstí se prostě stávají, to je život

Offline Myrtila
5358 příspěvků moje polička 18. dubna 2017 19:09

Wawky a karma, toho se bojím jak čert kříže. Jednou jsem dokonce viděla, jak vedli plyn k wawkám v obýváku, kde si normálně hrálo batole - zahradní hadicí! (Bylo to při hledání bydlení, ani nevím, jestli ten dům ještě stojí.)

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 18. dubna 2017 22:19
Reakce na MP Meri:

a kdyby to bouchlo, tak vy byste chtěla náhradu škody a aby šel třeba soused do basy?

já to beru tak, že náhody se dějí, nic s tím neuděláme, nelze všemu předejít a nelze za všechno získat odškodnění. 

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 19. dubna 2017 06:43
Reakce na Jiná Realita:

tak pořád myslím platí, že každý je povinen počínat si tam, aby nedocházelo ke škodě, takže pokud to bouchlo proto, že jsem zanedbala údržbu, tak to asi náhoda úplně nebude... 

Offline rozarka
4218 příspěvků moje polička 19. dubna 2017 07:56
Reakce na Jiná Realita:

Klika sama mohla být v pořádku,nám se stalo něco podobného, dcera asi v pěti letech na wc nemohla otevřít dveře. Muž samozřejmě nebyl doma,na dceru jsem volala,že jdu pro souseda,holka brečela,mlátila do dveří... Soused vypáčil dveře,prý v zámku snad prasklo perko,nebo něco,prostě klika dělala,co měla,ale ta západka nereagovala. Jak vysoký tlak dcera měla,to by mě zajímalo. V té sauně vedro,teď to rozčilení,snad to netrvalo dlouho. Fuj,hrozné pomyšlení.

Offline Karja
44755 příspěvků moje polička 19. dubna 2017 08:16
Reakce na rozarka:

Nám se stalo něco podobného už třikrát, jednou v koupelně a dvakrát u ložnice. Zapadl ten zobáček od kliky a ani se nehnul. Jelikož se nám to stalo už třikrát, občas se nezavírám v koupelně a na WC, když jsem sama doma:-D. Prostě je to hned, určitě jsme nic nerozflákali vlastní vinou, druhá věc je, že po těchto skutečnostech by táta kliku do sauny asi nenamontoval.

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 19. dubna 2017 20:12

priznavam, ze som totalne vyhorena z mojej prace. dni, ked tam musim fyzicky ist, ma neuveritelne nicia (vacsinou mam home office, ale uz som v stave, ked mam triasku z kazdeho dalsieho mejlu). zaroven si uvedomujem, ze u nas v meste sa nova praca (specialne s mojim zameranim) bude hladat velmi tazko. odist nechcem, lebo tu mam byvanie a psy. a citim, ze uz ani nemozem pracovat hlavou, lebo mi vybuchne. menila by som vsetko za fixny pracovny cas, po ktorom mozem vypnut hlavu a neriesit.

49376 příspěvků moje polička 19. dubna 2017 20:19
Reakce na palahniukowa:

já se omlouvám předem za nevyžádanou radu, ale... přestěhováním bys vyřešila víc problémů najednou. třeba ten s matkou neustále za zadkem. a psům je jedno kde bydlí když je to s tebou

Offline dynda
7291 příspěvků moje polička 19. dubna 2017 20:22
Reakce na Karja:

Já jsem tohle zažila taky už třikrát. Vždycky to byla starší klika a zámečník mi potvrdil mou domněnku, že je to únava materiálu - praskne uvnitř péro a střelka už nejde ovládat. Takže u všech starších dveří trvám vždycky na výměně mechanismu a stejně se v místnostech nezavírám, když jsem doma sama. Taky je dobrý mít tu část kliky s tyčí na straně, kam se otvírají dveře, z druhý strany se dají vyrazit... V tomhle jsem životem naučená.

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 19. dubna 2017 20:34

v pohode :-)

byvam v meste A, pracujem v meste B, momentalne dochadzam, co sa da. odist natrvalo do mesta B a ani do nejakeho dalsieho mesta sa mi velmi nepaci prave preto, lebo s dvoma psami je pre mna zahrada nutnost + ludia, na ktorych sa v pripade potreby mozem obratit, takze... netusim, co robit. 

49376 příspěvků moje polička 19. dubna 2017 20:47
Reakce na palahniukowa:

ti lidé, na které se můžeš obrátit - to znamená kvůli péči o psy, nebo jde o přátele? protože třeba na venčení si můžeš někoho zaplatit. kamarádka hodně pracovně vytížená měla k buldočkovi aupairku:D

chci tím jen říct, že ty praktické věci se vždycky dají nějak vyřešit. prostě jsou poddružnější než vztahy, jednodušší

Offline palahniukowa
1430 příspěvků moje polička 19. dubna 2017 21:01

su to priatelia, ktori mi mozu pomoct aj so starostlivostou o psy, ak by to bolo potrebne. odist sa mi jednoducho nechce - mam dom so zahradou, ktory si davam dokopy podla seba; jednoducho mam uz potrebu sa usadit, nie pendlovat alebo sa za niecim nahlit alebo robit velku karieru... to "usadenie sa" pre mna symbolizuje prave dom a psy a priatelia, ktori mi supluju rodinu. potrebujem si oddychnut, vypnut hlavu. jenoducho prist do prace, urobit svoje a koniec-padla. domov, pokoj.