continuity jo, ale v rámci městské části děti chodí i na různé kroužky, kde mají taky kamarády, někoho znají i ze školky a tak. Já teda uvažuju, jestli budou chodit do spádové školy tři sta metrů daleko, do druhé šest set metrů daleko nebo do třetí tři stanice metrem.
Přiznání
Jinak já bych ty místní sociální vazby nepřeceňovala, moje celoživotní nejlepší kamarádka byla dcera diplomata a vídaly jsme se jenom o prázdninách, jinak jsme si psaly dopisy, a stejně jsem si vždycky hrála jenom s ní. Pravda teda je, že já jsem (byla) sociálně nezdatná a trávit čas se spolužáky mě vůbec nenapadlo. Oni to v naší čtvrti beztak byli spíš vandalové, ve 4. třídě jsem na vlastní žádost změnila základku na lepší.
Můj nejmladší bratr je ne na homeschoolingu, ale na unschoolingu. Už roky tenhle sociální experiment se zájmem pozoruju a těším se, kam se to vyvine ![]()
MP Meri a jaky z toho mas zatim pocit?
MP Meri jo, pocit, a taky kolik mu je...? A jeho rodiče nepracují? Ne že by škola měla nahrazovat hlídání dětí, ale pro moji práci je fungující školka dost zásadní...
Sairon Ty jo zrovna teď jsme se segrou probíraly, že její děti vůbec nechodí po škole ven (11 a 7). Ale vůbec prostě nejdou za kamarády, neumí se samy domluvit s někým. Tak abys neměla podobné typy a pak nelitovala. Oni jdou prostě na kroužky a pak co jim máma s tátou připraví za program nebo jestli jim domluví nějaké kamarády oni. Prostě dneska to lítání po venku s dětma z ulice už v dnešní dobe nefunguje tolik co dřív. Já bych asi děti dala do lepší školy, pokud by tam byl nějaký propastný rozdíl mezi tou místní. Kroužky pak můžou mít v místě bydliště. Nebo je budeš tahat po nějakejch svejch detnejch kamaradkach a tak.
Evaeva moje děti chodily na kroužky do školy. Nejbližší DDM je půl hodiny autobusem. Jinak sociální vazby ze školky jsou dávno pryč. Starší je druhým rokem na jiné škole a s původními spolužačkami z bývalé základky se už téměř nevida. Teď chodí ven s tamními spolužáky. Ale u dítěte v pubertě je toto úplně jiné než u šestiletého prvňáčka.
Pokud máte tři školy v okolí bude to asi jiné, ale u nás je jedna pro celé sídliště.
Mohučanka ty vazby z prvních tříd základky jsou asi málokdy na celý život, nicméně je považuji za důležité tady a teď.
Podtrženo sečteno, asi bych to řešila jenom v situaci, kdy je mezi spádovou zakladkou a tou druhou velký rozdíl v kvalitě.
baltik Mohučanka Je mu 5 (předškolák), takže na hodnocení je právě ještě brzo. Zatím zvládá slušně číst (nápisy, sms, věty, s pomocí i jednoduché pohádky), počítat, základy angličtiny ... ostatní znalosti nevím. Není to žádné hloubavé dítě, spíš jezevec, žije na vesnici a svůj čas dělí víceméně mezi slepice, trampolínu a tablet
Přes den jezdí do práce s matkou, poslední dobou občas i zůstává doma (táta pracuje na vesnici, takže se celý den tak nějak pohybuje kolem domu, v garáži, hrabe se v traktorech apod.).
continuity my máme DDM před barákem, zušku pár stanic busem, různé sportovní kluby v dosahu. My jsme velké sídliště, reálně máme asi 4 školy v docházkové vzdálenosti a další v okruhu pár stanic autobusem/metrem. Na vesnici to bude určitě jiné, ale na sídlišti si nemyslím, že ty sociální vazby jsou vyloženě vázané na jednu školu.
Karja ségra je taky taková, sama by se nikdy s nikým nedomluvila, nejlíp funguje v rámci kolektivu. U ní je prostě potřeba mít různé kroužky, jinak by seděla akorát nad knihami (což je teda ještě dobrá varianta)
Karja v 7 a 11 se to asi dá, ale znám kluka, kterému nevlastní táta domlouvá program ještě v 15. ![]()
Mohučanka Byla jsem podobna, do skolky jsem nechodila a na zakladce po skole vidala jednoho kamarada akorat. Gympl pak uz byl o necem jinem, ale pratele jsem mela spis na chate o prazdninach. Vlastne cely zivot celkem funguju bez velkych vazeb na kamarady, mam jednu velkou kamaradku z mediciny, ale jinak si kamarady udelam kdekoli, ale nejsou to takovi ti na cely zivot. Jsem takova neverna no ![]()
Sairon My jsme volili místní školu. Neměla jsem k ní žádné výhrady a dcera si přála zůstat s kamarády. Sice jsme taky zvažovala školu, která mi byla bližší svým stylem výuky a hlavně by asi víc vyhovovala dceři. Na tuhle školu nešel ale ani jeden z kamarádů ze školky. A taky nejsem příznivec taxikaření dětí, pokud to není vyloženě nutné. Některým rodičům se místní malotřídka nelíbila hodně a dali děti do jiných škol. Některé z těch dětí z místní komunity nevypadly, pořád tu mají kamarády, stýkají se odpoledne. Některé děti jezdí domů až večer s rodiči a kamarády mají tam, kde chodí do školy. Je to různé, podle stylu života té rodiny. Co komu vyhovuje. Já jsem chtěla pro ni takové volnější dětství s partou kamarádů.
V páté třídě dcera odmítla zkoušky na gympl, protože právě žádná z nejbližších kamarádek tam jít taky nechtěla a o nějaké učení navíc nestála. Trochu mě to mrzelo, protože mi to přišla jako nevyužitá šance. A popravdě byla naštvaná, že se nechá tak moc ovlivnit a že je to vlastně i naše vina, že ji k tomu vzdělávání víc nevedeme. Zpětně to hodnotím jako dobré rozhodnutí. Teď už jí začíná docházet, že je někdy potřeba zabrat, když chce něčeho docílit. Sama si vyjednala v jednom předmětu přeřazení do skupiny, která jede rychlejším tempem. Nevím, jestli by to nucení do gymplu nemělo spíš negativní efekt.
Díky všem, u nás je to tak že buď vozit do Brna (20min autem, kam stejně asi denně jezdit ) nebo škola ve vedlejší vesnici, která nemá nějakou vyloženě hroznou pověst,ale přijde mi třeba že má v osnovách moc málo cizích jazyků. A ti místní co dávají děti automaticky tam si nijak nestěžuji, ale pár co známých se přestěhovalo z Brna a děti prehlasilo sem, tak jsou z toho takoví rozpačití co se týká úrovně (detaily nevím) . Navíc obě děti jsou letní,takže asi budu muset řešit jestli odklad nebo ne a do nějaké alternativní školy je klidně strčím už v tech čerstvých 6.
Na druhou stranu my jsme malá vesnice a přijde mi že ty děti se tu venku společně celkem poflakuji a příšerka je dost společenská. Ve vozeni do školky se stridame se 2 kamaradkama a minimálně 1x týdně si priserka sama cestou domluví že jde rovnou k někomu na návštěvu nebo někdo k nám. A říkám si že toto byl jeden z důvodů proč jsme se sem stěhovali, protože já to v centru Brna nezažila a moc bych to svým dětem přála
To víš takovejch případů je....Nezapomenu jak mi kamarádka vyprávěla o svých příbuzných dvojčatech. Kluci 17 let. Poprvé jeli sami vlakem, že nikdy neměli ani rande s žádnou holkou a říká ,,rodiče je všude vozej jak medvědy,,. Mně to tenkrát hrozně zaujalo jak to podala, a to jsme měly ještě hodně let do vlastních dětí aby nás taková témata zajímala. Ale takových děti a dospívajících jsou mraky.
Sairon Zjistila bych si podrobnosti, co konkrétně těm rodičům na škole vadí. Ono to třeba vůbec nemusí vadit tobě. Vyrůstala jsem na vesnici, malotřídku jsem taky navštěvovala, nepřipadalo mi to vůbec důležitý. Pro některé rodiče je malotřídka nepřijatelná, protože se tam prý nic nenaučí a do místní svoje děti nedají ani za nic. Přitom tady je jen 1. a 2. třída, pak přechází do města vedle. A při tom přechodu děti nemají žádný problém. Na druhou stranu si tady neumí poradit s individuálním přístupem v případě nějakého speciálního požadavku např. s handicapem nebo naopak v výjimečným intelektem. To bych taky uvažovala o jiné škole.
Měli jsme to velmi podobně. Taky jsme se přestěhovali z města na vesnici a jedním z důvodů byla ta větší volnost pro dceru. Ale jak už tu někdo psal, introvert by to neocenil. Dcera je jako tvoje. To domlouvání, kdo jde ke komu na návštěvu po školce, škole funguje pořád. Pro mě byli kamarádi v dětství hodně důležití a dcera to má taky tak.
Saironzjisti si proc. Ja na takovou vesnickou skoku chodila a osobne mi to prospelo. Zpetne ocenuju individualnejsi pristup, mne chybelo vic krouzku ale to byla spis chyba rodicu.
Sairon už to tu několikrát padlo, přijde mi, že nejdůležitější je stejně učitel, který je bude mít. Spíš bych si asi zjistila, kdo bude mít první třídy a podle toho se rozhodla. A taky mi přijde fajn, že by děti jezdily samy do vedlejší vesnice. Když jsem byla na základce a ty dojíždějící děti na sebe čekaly a jezdily spolu, moc se mi to líbilo, starší dohlíželi na mladší a byla to taková soudržná banda. A ty děti byly takový samostatnější.
Sairon Jsem z vesnice, s většinou dětí jsem chodila do školky i do školky. Vlastně pořád stejní ve třídě, třídu nad, třídu pod. S velkou částí spolužáků se vídám téměř denně (bo vesnice), s části jsme pořád v kontaktu. Udělala jsem přijímačky do páté třídy do města a nakonec jsem tam odmítla jít, protože kamarádi.
Teď řeším podobný problém se starším dítkem, jestli ho poslat na osmiletý gympl. Po škole s kamarády trajdá, ale že by byl nějak aktivní, když byli třeba na online výuce, psal si s nim, volal, to moc ne. Kdyby byl na kamarády nějak víc fixovaný, tak bychom se možná na gympl vykašlali, protože škola je celkem fajn.
U školky je to putna, ale ve škole (speciálně na prvním stupni) je fajn být místní. Už to, že se děti můžou přesouvat samy do/ze školy je velká úleva. U těch vesnic navíc navazujete i důležité vztahy do budoucna, část těch dětí se tam vrací i v dospělosti a je to hrozně fajn, potkávat mezi rodiči spolužáky, nebo znát místního instalatéra poslední záchrany (vlastní zkušenosti). Pokud není mezi školami úplně propastný rozdíl v kvalitě (což se z venku stejně špatně hodnotí), tak bych volila tu blízkou.
A prosím tě Sairon co je to moc málo cizích jazyků?
Karja Haha, už jsem tady vyprávěla, jak jsme poprvé chtěli, aby mužův 17ti letý syn přijel k nám vlakem (do té doby pro něj jezdil z Olomouce do Bratislavy autem!)? Žena mu kvůli tomu volala, jestli se prý nezbláznil, že sám vlakem ještě nikdy nejel! ![]()
Starsi jsme vozili do skolky pres pul Ostravy, pak presla do zdejsi, radoby vesnicke, ale vzhledem k tomu ze do ni svazeji deti lidi z pul Ostravy, tak se stejne vazby nekonaji, a taky je to dite po me, medved samotar. Ted chodi na zdejsi blízké sidliste do anglicke skolky, ale navazujici skola je v jine casti Ostravy. Od skolky tady u nas tam deti svazi mikrobus. Mala zatim chodi do te nasi vesnicke, uvazuju ze ji taky preradim od zari do te anglicke, ale holkam dost prospiva, kdyz jsou aspon pul dne bez sebe. Mala skolka je od nas 5 minut autem, anglicka cca 15 minut i se zaparkovanim, protoze je u velke zakladky a rano je tam o mista dost boj. Taky je to pro me slusna sociologicka sonda do jineho sveta. U nas je to jeste tak, ze casto jdou holky do skolky v pondeli rano cestou z akce, vikendu atd, a patky uz tu vetsinou taky nejsme. V utery a ve ctvrtek maji kazda plavani, a kamarady maji vic v nasich socialnich bublinkach.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje