Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline bram
4111 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 12:01

Sairon čímž sis prakticky odpověděla na dotaz, kam dát dítě na školu. :) Nakonec kdybys měla pocit, že dítě není na základce spokojeno, dát ho jinam můžeš kdykoliv. Pokud je společenské, přestup zvládne a zapadne. 

Offline Candance
5607 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 12:06

Saironna predmety v cizim jazyce pozor - co vim z franc.gymplu je velky problem sehnat ucitele, co to v tom cizim jazyce oduci. Napr. fyzikaru s francouzstinou bude asi pomalu. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 06. ledna 2022 12:08

Já jsem do třetí třídy chodila na spádovou ZŠ, pak rodiče rozhodli, že nestojí za nic, a já šla o trochu dál. Hrozně jsem nechtěla, protože kamarádi, ale zpětně to hodnotím jako nejlepší krok, který hodně ovlivnil můj život. Myslím, že s kamarády bych si stejně nakonec moc nerozumněla a pravděpodobně bych měla mnohem těžší dostat se třeba na gympl nebo VŠ. Na osmiletý gympl jsem pak šla dobrovolně a byla jsem tam spokojená. Malá ségra je na gymplu vyloženě nadšená, říká že si se spolužáky mnohem víc rozumí. Každá mincemi má dvě strany, no.

Offline Jos
příspěvků moje polička 06. ledna 2022 12:09

continuity No ja s tebou souhlasim. Akorat ti ze ctyrleteho dostavali ve skole jeste dvojnasobnou sodu, protoze se nikdo neptal, jestli maji na cem stavet. Ale spis to bylo dane spatnou organizaci, ze se najednou otevrela ctyrleta paralelka a vsichni ucili, jak byli roky zvykli. Gymply primarne ctyrlete doufam funguji lehce jinak. 

Offline continuity
41887 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 12:11

Sairon upřímně si myslím, že dát dítě do spádové školy, pokud to není učiněna katastrofa, není zas tak nezodpovědné. Ty základky s jiným přístupem jedou často i jiném extrému ( viz předešlá waldorfská diskuze). Jinak "lepší" základka často znamená jen větší objem učiva a velmi, opravdu extrémně, to závisí od učitele. Ten si v podstatě v té třídě může dělat co chce, pokud se vejde do nějakých hodně širokých mantinelu. Takže dítě ti za pět let náš školní system 2x preveksluje z Hejného metody na klasickou matiku a zpět a nezmůžeš nic.

Takže zrovna u prvňáčka bych se hodně pídila po učitelce, která je bude mít a na tu si sehnala reference ( toto lépe vyřešíš v rámci komunity, kde se pohybujes). A pak se uvidí. Nic to nemění na tom, že i skvělá mladá učiteľka, může odejít na mateřskou. Toto umí mladší, její třída už "otěhotněla" dvě učitelky. Teď mají paní po přechodu, tak ta jim už snad vydrží. 

Offline rasaNori
8764 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 12:12

Sairon ja chodila na zakladku s rozsirenou vyukou cizich jazyku, coz znamenalo od pate tridy 5x tydne AJ a 3x tydne NJ. Taky si pamatuju, jak kvuli memu zapisu do prvni tridy stala mamka pred skolou od 3 od rana ve fronte...

Edit: jo a ta nase AJ zakladka, kam bych chtela dat starsi vyzaduje, aby predskolaci chodili do te nasi skolky.

Offline Candance
5607 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 12:15

continuity zcela souhlasim. U prvnich trid a prvniho stupne zalezi nejvic na uciteli. A ne na skole. 

To same plati i pro vyuku jazyku. Nekteri ucitele stale neumi poradne ten jazyk. To je pak lepsi ten krouzek. A to skoro u vetsiny.Jos a u nas to bylo kus od kusu. Tri kamosky jsme prisly z venkovske zakladky a hrave jsme strcily ro kapsy vsechny spoluzaky z osmileteho. Mely jsme celou zakladku skvele ucitele. Dal to bylo kus od kusu

Offline Jos
příspěvků moje polička 06. ledna 2022 12:16

Evaeva Ano, ja na zakladce mela jednoho kamarada a pak par "vedlejsich", no a ti vsichni odesli na stejny gympl jako ja. Vlastne negativne vzpominam spis na ten dril a objem uciva na gymplu (jsem stresant a perfekcionista), ale nemenila bych. Zakladka byla strasna haluz (proste blba spadova) a ja v tom veku dost introvertni.

Offline notna
9157 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 12:16

Zina Díky, zpětně to taky vidím pozitivně, že jsme ji do toho gymplu netlačili. Ona na tom má podíl i třídní, která si nás tehdy kvůli tomu, proč nepodává přihlášku, i ozvala na pohovor. Tam jsme došli společně k tomu, že nemá cenu ji do toho tlačit.

continuity Myšlenkové mapy, výpisky jsou v osnovách a učit se musí, ne? Nebo aspoň já si to myslím. U dcery se to začalo učit v 5.tridě docela intenzivně.

rasaNori To je šikovná.

Offline Candance
5607 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 12:18

To s gymplem se vam ale veze i na vysokou. Bracha sel ze stavarny - oni umeli odborne predmety a neumeli matiku.

Ja sla z gymplu na chemii a problem nejvetsi byla odborna cvika. 

Offline Sweet Potato
39694 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 12:24
Reakce na Mohučanka:

Sweet Potato my právě tím, že jezdíme metrem, máme naopak společný čas navíc. Vždycky ráno vybereme do metra knížku, kterou si spolu po cestě přečteme. A když jsem v práci, můžu tam být dlouho díky tomu, že je školka blízko. 

​To je moc hezké. On je to problém spíš až u velkého dítěte, dlouhý rozvrh, ráno hodina na cestě, po škole hodina. Ba i víc.

Offline Sweet Potato
39694 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 12:27
Reakce na Candance:

Saironna predmety v cizim jazyce pozor - co vim z franc.gymplu je velky problem sehnat ucitele, co to v tom cizim jazyce oduci. Napr. fyzikaru s francouzstinou bude asi pomalu. 

​Ano, ano. Kdysi jsem takhle malou chvilku fyziku (respektive úvod do terminologie) učila i já.
Když mne uviděl v kabinetu můj učitel fyziky, chudák málem spadl ze židle.

Offline Mohučanka
7326 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 12:31

Sweet Potato

Jo, je to super. Já jako větší vždycky dojížděla sama (od 9 let), ale jen půl hodiny. Tak uvidíme, jak to bude dál, já už vím, že první a druhou třídu absolvuje velmi pravděpodobně u nás, a pak uvidíme. Zkusím pak zjistit reference na učitelky. 

Nedávno mě hrozně potěšilo, že dcera na otázku A co děláš s maminkou řekla S maminkou se povídá

(Myslela jsem, že řekne, že s maminkou se čučí na telku )

Offline continuity
41887 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 12:44

Candance to bylo víceméně vždy. Vůbec to nemá do činění nic s osmiletým gymplem. Vědět, že dítě inklinuje technickým směrem, je dobré dbát, aby střední škola měla dobrou úroveň matiky a fyziky. To nemusí být ani každý gympl. 

Offline brrr
12177 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 13:03

Garfie Tady šestiletý není. Já to beru tak, že zkusí přijímačky a pak uvidíme. On tu školu dává fakt levou zadní, ale i když se učitelé snaží mu dávat něco navíc, tak na to dost často prdí, protože z toho oficiálně "nic nemá". Ale jak říkám, uvidíme až po přijímačkách.

Offline DruI
5444 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 13:03

Candance Ono teda na vysoké někdy nemusí být od věci, když nemáš ty základy úplně skvělé. Mně základy v odborných přemětech chyběly, tak jsem se hned na začátku hecla a začala makat. Naopak můj bratr měl na vysoké první dva roky leháro, protože to všechno víceméně znal ze střední a ve třetím roce se už hecnout nezvládl a vysokou nedodělal.

Offline Candance
5607 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 13:11

DruI

Ja zase musela jezdit 6 hodin vlakem a doma mela paradni vikendovou brigadu, takze jsem jezdila co 2 tydny a ve vlaku se ucila protoze nuda 

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 13:23

DruI no, to ale neplatí vždycky já celý gympl směřovala na medinu a podobné a na poslední chvíli jsem se rozhodla pro práva a první dva ročníky plné historií, politologií a jiných -ií byly fakt peklo, protože tyto předměty jsem předtím dost ignorovala a musela jsem se učit vše od začátku, abych aspoň nějak prolezla.

Offline Sweet Potato
39694 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 13:30

Tuhle zkušenost má snad každý můj kamarád z ČVUT, gympláci byli v pohodě v matice, fyzice, lidi z průmyslovek v odborných předmětech.

Offline Garfie
28049 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 13:37

brrr Aha, tak to jo. Já jsem teda spíš odpůrce osmiletých gymplů (píšu to "spíš", ne že bych je odsuzovala šmahem), ale jestli nemáte šestiletý, tak je volba jasná. Za zkoušku každopádně nic nedá. 

DruI To jsem zrovna chtěla napsat, já (než mi došlo, že jde o životní omyl) začala studovat matiku a tam bylo těchle typů hodně-přišli z matematického gymplu, ještě druhák proflákali a ve třeťáku přestali stíhat a odpadali.