Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline continuity
41887 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 10:36

Sairon upřímně ty jazyky ve škole stojí za dvě věci. Pokud chceš dítě v tomto směru fakt rozvíjet, doporučuji po vlastní ose. Spoléhala jsem na to, že mají od první třídy angličtinu s rodilým mluvčím, hodin furt celkem dost a je to teda velký špatný. 

Nějaký efekt začínám vidět na druhém stupni u druhé, ale i tak spíš nic než moc. 

Offline brrr
12177 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 10:39

Garfie Jo, to, že děti chodí v klidu samy domů už od první třídy je obrovská výhoda. Stejně tak místní kroužky (kterých mimo školu tady teda moc není). A jak říkáš, síť kontaktů je k nezaplacení.

K těm jazykům. Nemám úplně reprezentativní vzorek, ale co jsem srovnávala naši vesnickou s informacemi známých z měst, tak je to v zásadě na stejné brdo. Spíš si moc neumím představit, že od šesté třídy budou mít další jazyk, když v angličtině jsou i v páté třídě skoro pořád na úrovni začátečníků (podle mě). Třeba minulý čas vůběc ještě nebrali a určitě ho letos nestihnou.

Offline brrr
12177 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 10:41

continuity Ad jazyky

Já jsem to řešila i s angličtinářkou a ta mi říkala, že je z toho "tempa" nešťastná, ale prý nemůžou třídu dělit na lepší a horší, prý musí být ty skupiny promíchané

Offline continuity
41887 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 10:43

brrr ten další jazyk od šesté třídy je pořádná pakárna. Starší má od sedmičky a nějak to jde, ale spíš kvůli tomu, že má němčinu a to je jazyk, který ji svými jasnými pravidly spíš vyhovuje. 

Akorát půlka třídy píše "do" místo "du"

Offline Mohučanka
7326 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 10:48

brrr tohle mě příšerně s..e!!! V takové promíchané skupině musí trpět všichni. Zažila jsem obojí, být daleko nejlepší i být daleko nejhorší (to druhé právě v angličtině) obojí bylo strašný.

Jinak souhlas, co vidím na ZŠ, tak výuka jazyků je tristní (po třech letech se chlapec z pribuzenstva neumí ani představit), ale ja jsem se tím přestala trápit, protože Garfie jednou napsala, že právě jazyky jdou velmi dobře řešit volnočasově, a když jsem se nad tím zamyslela, tak s tím - ze svého pohledu městského člověka - souhlasím.

Offline Garfie
28049 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 10:49

continuity brrr No já to Sairon nechtěla naprat takhle natvrdo, ale souhlasím s váma!

Druhý jazyk je u nás teda od 7., bez možnosti výběru mají němčinu, dcera (na jazyky myslím dobrá) mi tady ráno plakala, protože zítra píšou velkou písemku a ona neumí ještě ani časovat základní slovesa, protože se učí tak nějak "nárazovou metodou" přijde mi. Dva jazyky na základce jsou podle mě úplně zbytečné, talentované děti můžou chodit i mimo školu a netalentované by se měly spíš soustředit na jeden. 

brrr A s tím osmiletým bych to asi nehrotila, pokud nejeví extra zájem, nebo talent. Nedávno jsem se ocitla ve skupince učitelů (průřez od ZŠ až po ředitele jednoho velkého gymplu) a vcelku se shodli, že by stačila tak jedna třída na celou Olomouc. Že na ně valí učivo, ale přitom na to většina ještě není úplně zralá a později (na šestiletém nebo čtyřletém) to hravě doženou. 

Offline brrr
12177 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 10:59

Garfie Kdybychom byli přesvědčeni, že by na gympl neměl, tak tam samozřejmě nejde. Zas tak ambiciózní rodiče nejsem a právě případné dojíždění nám akorát zkomplikuje život. Ale on je asi fakt chytrý. Ostatně na gympl chce už od druhé třídy, teda teď nechce, protože jsem ho přihlásila na přípravné kurzy.

Offline Jos
příspěvků moje polička 06. ledna 2022 11:09

Garfie Muj gympl byl osmilety a ctyrlety a ti ze ctyrleteho to uplne nedohnali nikdy. Meli nekde i jine testy atd..Toho objemu uciva bylo opravdu az az a bylo az neprijemne porad poslouchat to skuhrani ucitelu, ze my jsme sice blbi ale oni jeste o mnoho blbejsi . Ale vliv na dalsi studium to urcite nemelo. Jinak me ten gympl stresoval vic nez vysoka.

Jinak anglictinu jsem mela mimo skolu spoustu a stejne poradne neumim. Clovek proste musi vypadnout nekam ven asi, aby umel mluvit plynne a neznel jako tatar.

Offline notna
9157 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 11:10

Kamárd učil angličtinu na gymnáziu a říkal, že rozdíl je poznat mezi žáky, kteří jsou z bilingvních rodin nebo mají opravdu intentivní výuku ve formě dvojjazyčné základky. Jinak ty rozdíly nejsou moc velké. Jazykové kroužky vůbec nedoporučuje, že vzhledem k finanční náročnosti to nemá moc velký efekt.

brrr U dcery na škole maji jazyk od 6. třídy rozdělený podle úrovně. Jedna skupina jede rychlejším tempem, má o hodinu nebo dvě víc a jednou měsíčně konverzaci s rodilým mluvčím.

Offline brrr
12177 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 11:13
Reakce na Jos:

Garfie Muj gympl byl osmilety a ctyrlety a ti ze ctyrleteho to uplne nedohnali nikdy. Meli nekde i jine testy atd..Toho objemu uciva bylo opravdu az az a bylo az neprijemne porad poslouchat to skuhrani ucitelu, ze my jsme sice blbi ale oni jeste o mnoho blbejsi . Ale vliv na dalsi studium to urcite nemelo. Jinak me ten gympl stresoval vic nez vysoka.

Jinak anglictinu jsem mela mimo skolu spoustu a stejne poradne neumim. Clovek proste musi vypadnout nekam ven asi, aby umel mluvit plynne a neznel jako tatar.

​Haha, to mi teď v té Kalifornii, řeklo moje desetileté dítě, které mělo do té doby angličtinu dva roky. Prý, že možná umím anglicky, ale neumím mluvit. (Já mám teda přízvuk hrozný.)

Offline continuity
41887 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 11:20

Garfie to je přesné, že na ně "vali učivo". To je problém našeho školství, čím víc faktu umíš, tím víc si člověkem. Ale já bych třeba od gymnázia čekala úplně jiný způsob práce, skupinové a individuální projekty, třeba i dlouhodobější než udělat referát v ppt na jedno téma. ( A to mluvím o té lepší základce, u té druhé se pořád dělají koláže na čtvrtku A3). 

sestra na základce měla pro kluky učitelku, která už někdy ve čtvrté třídě učila děti si psát poznámky. Zkraje dostali předtištěný papír, do kterého dopisovaly vynechané slova, postupně textu ubývalo, a už jim jen říkala, co si mají zapsat. U nás to najelo během COVIDu, ve čtvrté třídě stylem: tu máte 20 stran, udělejte z toho zápisky. To samozřejmě nefungovalo, takže ted dostanou emailem text a přepisuji ho do sešitu. 

Naučit děti používat třeba blbé myšlenkové mapy, nebo i jenom ty zápisky dobře strukturovat asi není kompetence, kterou by měly zvládnou kdekoliv. 

Offline continuity
41887 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 11:25

Jos a ten objem učiva má nějakou přidanou hodnotu v pozdějším životě? Pokud si to ale člověk všechno zapamatuje, tak může dělat dojem v hospodě 

To můžu teď i já. Když se uz s dítkem učím zeměpis, můžu kamarády zkoušet ze státního zřízení Mexika a důvodů proč se Latinské Americe, říká Latinská. Jinak mi to nijak zvlášť užitečné nepřijde. Resp. jsem se dožila bez těchto vědomosti padesátky a kariéru mám řekla bych celkem slušnou.

Offline Garfie
28049 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 11:31

continuity No a jsme u toho, nakonec prostě závisí nejvíc na konkrétnim učiteli, systematicky to podchycené ani zdaleka není. :-(

Jos Jakože k vám na osmileté přistoupili čtyřleťáci? 

brrr A nechceš teda počkat na šestiletý? Dcera nakonec osmiletý ani nezkusila, vůbec nejevila zájem a nehlásila se ani žádná kamarádka. Zato teď na šestiletý už mi přijde, že má sama zájem a pokud neodletíme, tak určitě půjde na přijímačky (a to vidím jako jednu z mála výhod, že už by třeba byla přijatá a měla by se popřípadě kam vrátit). Kdyby nás nečekalo Japonsko, tak bych ji zkusila přihlásit na francouzské nebo španělské, takhle půjdu asi na jistotu na anglickou sekci. :-)

Jinak s tou angličtinou mi podobnou historku kdysi dávno líčila dokonce kamarádka angličtinářka-s nějakou školní skupinkou vyjela do Ameriky a zatímco ona si objednávala u mekáče stylem "byl byste tak laskav a naservíroval mi jeden burger a k tomu něco vhodného k pití" její učni mluvili stylem "tamto prosím a kolu" a domluvili se daleko líp než ona.

Offline Zina
6320 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 11:33

notna Já myslím, že jste udělali dobře. U muže bylo tohle rozhodování taky, on byl odmalička takový to geniální - doopravdy dítě - tak ho rodiče nacpali na výběrovej gympl, i když tam hrozně nechtěl, protože jeho kamarád zůstával na základce. No a on -  silnej introvert  - tam vůbec nezapadnul, což skončilo tak, že odešel ze školy rok a půl před maturitou a šel do IT tahat kabely. V rodině plný doktorů a právníků to byla katastrofa non plus ultra, ale nehnuli s ním.

Střední si pak dodělával dálkově, když už jsme spolu žili, a pak se chytnul a ještě udělal i vejšku.
On teda říká, že to byla jeho cesta a neměnil by, ale jako rodič by si tohle asi člověk dost rád ušetřil.

Offline rasaNori
8764 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 11:44

notna dcera ted ve 4 letech sla a pozadala vedle lezouci skupinu francouzu o podani plechovky ze skaly. Ti podle me byli tak zjihli, ze proti AJ ani neprotestovali:D

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 11:50

continuity Garfie a kdo se ještě ptal na ty jazyky.

Tady je to velká škola, 2 tříd yv každém ročníku, ale mají tam myslím od 3. třídy angličtinu tak 2. týdně a pak až od 8. třídy němčinu bez možnosti si vybrat a taky s nějakou směšnou hodinovou dotací. Já třeba už před těmi mnoha lety měla od 3. třídy němčinu 3x týdně, pak na druhým stupni každý den a angličinu od 6. třídy a řekla bych že mi to dalo celkem dost a myslela jsem, že tohle bude už dneska standart.

Pokud bych řešila jinou (soukromou) ZŠ, tak už bych šla po nějaké, kde se učí aj od 1. třídy, nebo i nějaké předměty v angličině, proto nad tím přemýšlím už teď i když má příšerka teprve 3 roky, protože v tom případě bych ji už od příštího roku zapsala do nějaké anglicko-české školky.

Jestli je potřeba počítat s tím že výuka jazyků na ZŠ stojí za prd a je potřeba to řešit individuálně, tak už mi přijde jednodušší jezdit někam do lepší ZŠ, než je vozit 2x týdně ve volném čase na nějakou angličtinu, třeba na úkor jiných kroužků.

Jinak si od jiné školy slibuji hlavně to co píše continuity- ne větší objem znalostí, ale jiný způsob učení, větší samostatnost, důraz na provázanost znalostí a podobně.

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 11:51

bram brrr jo to jsou přesně ty věci které jsem vysnila když jsme se stěhovali z Brna sem :)

Offline Garfie
28049 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 11:55

Sairon Tak já mám pocit, že nejlíp uděláš, když si hodíš korunou!  Protože obě varianty mají pro a proti a podle mě jsou dost vyvážené. Já bych zvolila místní školu, ale chápu i tvoje argumenty pro tu druhou. 

MP Meri Unschooling je u nás pořád nelegální, ne? Nebo je nějaká změna? V předškolním věku to není zase takový umění, spíš nám dej vědět, jak se to bude vyvíjet dál!  Mají rodiče nějaký plán, jak naložit se školní docházkou? 

Offline Jos
příspěvků moje polička 06. ledna 2022 12:01

Garfie Ne. Meli jsme normalne oddelene tridy, ale casto stejne vyucujici, kteri to na ne navalili uplne stejne. A casto museli trochu ubirat naroky. 

Offline Sairon
1855 příspěvků moje polička 06. ledna 2022 12:01

Garfie no trochu se obávám že nakonec místo hodu korunou vyhraje moje lenost a a tím pádem místní škola, ale snažím se k tomu přistupovat zodpovědně