MarcelaN ano, já ještě pracuju ( i když už bych nemusela a asi i brzo skončím). Ale děti si k nám beru schválně na dva týdny a schválně všechny čtyři vnoučata a navíc i neteř, protože za
a) jinak se přes rok moc nevídají a takhle mají možnost víc se poznat, jako sestřenice a bratranci, mít víc společných zážitků, kořenů a vůbec vzpomínek jak na sebe, tak jednou i na mne
b) razím heslo, že čím víc dětí, tím méně práce (ano, nakrmit je musím, takže snídaně, svačiny, obědy, večeře, ale ony už pomáhají - protože chápou, že v tomhle větším množství prostě pomáhat musí všichni, takže i ta tříletá pomáhá, a jak ráda), a pak spoustu času stráví sami navzájem hraním
c) mám je ráda u sebe, protože ani já je přes rok moc často nevidím (i když jsou od nás každý cca 150 až 200 km, je to na různé strany, takže se navštěvujeme opravdu tak max jednou do měsíce) a chci je poznat víc, než jen ze skype a telefonů, když je mám u sebe, tak je mnohem lépe poznám i já. A mám se pak také s nimi mnohem víc o čem bavit.
I když je to náročné, řekla bych, že to lepší převládá a vzpomínky na ty týdny jsou skvělé. Teď ještě dodělávám fotoknihy z těch dvou týdnů, které jim dám. Mám takové i z minulých let a často, když přijedou přes rok samostatně, se jimi probíráme a vzpomínáme.
A dělám to dobrovolně, samozřejmě. Ani dcera ani syn by mi sem děti bez domluvy jen tak "nestrčili". A pro mě je naopak velké zadostiučinění, když pak celý rok slýchám, jak se sem děti na těch 14 dní těší.
Příští rok už budu v létě asi doma, tak to možná i protáhnem. Vždyť oni tak rychle rostou a za pár let už se mi na prázdniny tady a výlety vykašlou. Tak kdy, když ne teď?