Díky vám jsem si vzpomněla, že jsem chodila taky na náboženství. Bylo to na prvním stupni zš a měli jsme ho normálně ve škole jako zájmový kroužek. Chodilo nás ze třídy asi 6. Ale zvláštní je, že ať počítám jak chci, tak to bylo v 70 letech v době normalizace. Jak to bylo možný netuším. Musím se zeptat mámy až se s ní uvidím. Měli jsme mladýho faráře a byl hrozně fajn. Hrál na kytaru a zpíval s náma písničky od Beatles. Můj vztah k církvi jako takové to však nijak pozitivně neovlivnilo.
Přiznání
Karja já ti vyfotim co máme doma my, jo? Kdyžtak se připomeň.
Jednotlivé příběhy mám moc ráda sesity od Anselma Gruena, má Vánoční příběh a Velikonoční příběh a pak několik sešitů o svatých. Loni vyšla v jeho prevypraveni v Karmelitanskem nakl. Velká ilustrovaná Bible, ještě jsem ji neměla v ruce, ale vůbec bych se nebála ji zkusit. Ty jeho prevypraveni předchozí jsou všechny moc hezké, věřím že i tahle by byla fajn.
Vlastně dík za nakopnuti, asi ji objednám i domů :)

Tahle https://www.databazeknih.cz/knihy/velka-ilustrovana-bible-480719
žluťásek Tak to by mě docela zajímalo, jak vypadá vevnitř. Jdu googlit!
Z mého pohledu je znalost Bible důležitá. Pokud člověk ty příběhy nezná, nemůže rozumět symbolům skrytým v umění.
Presne. dokonca ja, zarytá protestantka vážne uvažujem o nejakej knihe, kde by boli nejako v stručnosti popísaní rôzni svätci, s príbehom, atribútmi atď. (Ako stačilo bz mi tak do cca 18.-19. storočia, to čo sa szpe teraz yp pre mňa nemá nejakú informačnú hodnotu.)
A inak teda, moje deti mali miesto detskej Biblie (apropó, neznášam "detské", "rodinné" a rôzne inak zjednodušené Biblie) toto:

Karja mě taky a nenašla jsem zatím. Zítra jsem v práci, jestli tam bude, vyfotim
slniecko Od včera o tom přemýšlím, že vlastně neustále v dějinách umění vyprávím příběhy, vysvětluju atributy, bez toho to prostě nejde :-). A když vysvětluju postmodernu a dělám přesahy do literatury, tak uvádím Bibli jako postmoderní dílo :-).
žluťásek Já bych to měla stejně až k Vánocům;-) takže to třeba do té doby budete mít vy;-)
999 slniecko No přesně, když jsem byla v Izraeli, lovila jsem v hlavě všechny ty příběhy z náboženství. Protože tam stojís na kopci a co otočka to 5stupnu tam nejaky významný bod, příběh, těžko člověk najde podobné misto. Strašně mě štvalo, že jsem si to nějak víc před návštěvou nepřipomenela. V umění jsem teda těžce dezorientovaná i pres tu několikaletou docházku:-D
Různá světová náboženství jsme měli na gymplu v občance. Na té základce by možná stačilo to křesťanství, myslím, že tam děti stejně jako horko těžko pochopí víc než základní věci z těch jiných náboženství.A od toho křesťanství se odvíjí spousta věcí, svátky, historické souvislosti, kultura...Určitě by to za to stálo.
999 no to bys mela!![]()
999 tak to každopádně! Pro mně je hrozně zajímavé, když o tom umění umí někdo vyprávět. To je tak 90% zážitku zvlášť těch klasických děl.
999 tak tu bych si rada koupila!
999 nebo aspoň nějaký blog. Přimlouvám se!
Já jsem vždycky tak vděčná, když hledám nějakou informaci a narazím na nějaký zajímavý web bez do očí bijících chyb (nemyslím jen pravopis a gramatiku, ale právě i dějinné nebo logické souvislosti apod.)
Možná bych ještě někde našla sylaby ke křesťanské a profánní ikonografii, tam by byl soupis literatury, pokud bys o to moc stála.
dzizisketa jsi hodná, já bych řekla že jsem celkem informovaná (aspoň natolik kolik potřebuju, vzdělala jsem se sama), ale knížku od 999 bych si přečetla ráda a hlavně bych ji měla komu darovat
viktorka_od splavu Evaeva Mitzi Kokoska Tak s vydáváním knížek tady už zkušenosti máme, tak proč ne :-).
999 bezva! A ne ze cuknes! ![]()
viktorka_od splavu Kokoska Evaeva Tak znáte mě, když si něco vezmu za své, tak to dotáhnu :-).
Karja Nějaká Moje první bible nebo tak něco. Jsou i leporelové. Starší ji kolem druhého roku milovala, vozila ji v kočárku a muž dodnes s hrůzou vzpomíná, jak hulákala po ulicích "Hošpodin je můj paštýš!"
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí