Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Zu
2783 příspěvků moje polička 31. října 2022 21:13

Ounz no kravál mě celou dobu skoro lekal, tak jsem sebou možná i cukala, navíc to lehátko je hrozně úzký a to nejsem velká, kdyby chtěli, aby tam lidi byli klidní, tak bych zásadně uzpůsobila to lehátko a dala pořádný tlumící sluchadla :) 

a všem přeju jen dobré výsledky bez klaustrofobických záchvatů!

Offline Jitka77
1942 příspěvků moje polička 31. října 2022 21:46

Mám na cestě (v jednom případě už od konce září) celkem osm balíčků s dohromady dvaceti cédéčky

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 31. října 2022 22:12

Zu no ono je úzký, protože ta roura musí bejt úzká :) a je dost nepohodlný to jo..

Offline Zu
2783 příspěvků moje polička 31. října 2022 22:29

Ounz a proč musí bejt úzká?

Doufám, že se neznalostí moc neztrapňuju, prošla jsem wiki a neuspokojilo to moji zvědavost, to lehátko je jak pro desetileté děcko, tak si říkám, proč to nemůže být trochu širší :)

Offline continuity
43189 příspěvků moje polička 31. října 2022 22:45

Zu je to technické omezení. https://vysetreni.vitalion.cz/magneticka-rezonance/

Přístroj na magnetickou rezonanci

Důležitou součástí přístroje je zdroj velkého magnetického pole. Celkem běžně používané pole o intenzitě 1,5 Tesla je asi 30 000krát silnější než magnetické pole Země. Tak silné pole je technicky náročné vytvořit. V současnosti se jako zdroj nejčastěji používá supravodivá cívka. Pro její supravodivé vlastnosti je nutná velmi nízká teplota, cívka je proto v lázni z tekutého helia udržována při teplotě -269°C. Dále přístroj obsahuje například volumové cívky, které ze všech stran obkružují tělo pacienta a slouží k vysílání i přijímání signálů či gradientní cívky, které vytvářejí přídatná magnetická pole.

Důležité je, že přijímací zařízení musí být co nejblíž k pacientovi, proto vypadá celý přístroj jako tunel o průměru asi 60 cm, do kterého pacient zajede na pohyblivén lůžku. Celý přístroj je umístěn v místnosti, která izoluje jeho magnetické pole od okolí.

Offline Ounz
20538 příspěvků moje polička 31. října 2022 22:48

Zu no, podrobněji jistě mirajo , ale jde o působení magnetického pole na ionty vodíku v těle a změny vlnění snímají cívky a jde o přesnost vyšetření, prostě to musí k tomu člověku bejt co nejblíž.. Mr obecně zobrazí věci přesněji, něco se takhle neinvazivně před zavedením mr vůbec nedalo vyšetřovat..

Offline Zu
2783 příspěvků moje polička 31. října 2022 22:49

continuity moc děkuju! 

Offline Zu
2783 příspěvků moje polička 31. října 2022 23:05

Ounz jojo, už to chápu,  v tom článku od continuity je to vysvětleno blíž. 
Je to hrozně zajímavé, doteď jsem si pořádně neuvědomovala, jak neskutečný pomocník to musí pro lékaře být 

Offline mirajo
2674 příspěvků moje polička 31. října 2022 23:17

ZuAle ve skutečnosti tomu, jak ty obrázky technicky vznikají opravdu do detailů, rozumí pár lidí v republice, ani jeden není doktor Je tam spousta možností, jak cívky zapínat, a v jakých sekvencích sledovat, co se s těmi vybuzenými atomy vodíku děje, když relaxují. Už jsou v provozu i 3 teslové přístroje, využití ještě silnějších u lidí limituje to, že tak silné magnetické pole už zahřívá tkáně tak, že by je mohlo poškodit.

Ta šíře tunelu a stolu je problém, do CT se vejde i člověk 180kg, do MR nad 120kg skoro nikdo, už nad 100kg to může být problém, záleží na šířce. To magn. pole se musí nejenom vytvořit, ale musí mít nějaké vlastnosti, které v širším tunelu nebo v tom otevřeném systému neumíme docílit a kvalita zobrazení je pak horší. 

Offline 711990
18322 příspěvků moje polička 01. listopadu 2022 07:32

Zu jo tak to si rikam vzdycky, kdyz si tam lezim na rukach, abych se  a to pidilehatko vesla

Offline rasaNori
8850 příspěvků moje polička 01. listopadu 2022 08:43

Ty jo mě to pravděpodobně čeká v lednu, tak jsem zvědavá jaké to bude:D

Offline barbucha blogger
35924 příspěvků moje polička 01. listopadu 2022 10:00
Reakce na stes:

barbucha napodobne....volali mi ze Zootu, ze tam mam uz vic nez tyden zaplaceny balicek...jestli ho tedy vazne nechci vyzvednout...ja zacala koktat, kde co kolik...blablabla...no uplne mimo. Navic jsem zjistila,ze si nekontroluju penize za vraceny zbozi...zrejme potrebuju nejaky vyuctovani energií, abych se vzpamatovala a prestala objednavat

​Nestraš

Ale už je to rozežranost, se kterou je záhodno přestat. Tuhle mi ještě ke všemu RoSa připomněla další svetr, na kterej jsem úplně zapomněla že ho mám a skuhrala jsem, že potřebuju do kabátu něco s kapucí... přičemž mi doma leží pěknej kašmírovej právě takovej. Nenošenej, zakoupenej a pečlivě uloženej

Stydět bychom se měly, ve světle událostí kolem nás

Offline continuity
43189 příspěvků moje polička 01. listopadu 2022 10:29

mirajo já si o MR včera na popud zdejsi diskuse četla a je to teda brutální fyzika.

Offline stes
9291 příspěvků moje polička 01. listopadu 2022 10:46

barbucha já se včera fakt styděla...tohle vědět doma

Offline Karja
44750 příspěvků moje polička 06. listopadu 2022 20:19

Tak jsem si dnes něco ukousla z karmy zas. Dostala jsem v divadle slevu, ale docela výraznou, dvě stovky. Řekla jsem, že jsem bohužel nestihla předprodej a že je to znát teda, a ta paní mi dala ještě nižší cenu než lístek předprodeje.....jako pak jsem se chvíli cítila tak blbě, ale to představení tomu vlastne odpovídalo a je jí jasný, že přijdeme příště:-D:-D. A pak holkám koupil nějakej cizi kluk, co jsme se ním bavila ve frontě v supermarketu lízátka:-D. Já si furt říkám, že ty lidi si musej říkat smradi roztažený, a ono jim to snad přijde ještě roztomilý....:-D

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 11. listopadu 2022 09:35

Dle pranostiky, když v listopadu ryje, budou na Vánoce komáři. U nás teda ryje fest.

Offline JankaM
3110 příspěvků moje polička 11. listopadu 2022 10:16

Jsem na krajské přehlídce sš a tedy koukám, jak se vše posunulo. To je samý grafický design, multimediální tvorba atd. A také technika, z toho mám radost, už každá škola má 3D tiskárnu, tam je dle mého budoucnost. Ale snad žádné gymnázium, ty se asi prezentovat nemusí

Offline rasaNori
8850 příspěvků moje polička 11. listopadu 2022 11:38

Mám takovou ambivalentni radost. Dnes budeme konečně demontovat tu plechovou prisernost, kde jsme měli od jara uskladněne věci z bývalé stodoly. A zároveň jsme se rozhodli že na sousedku a jejich cestu kašlem, ať si ji strčí do špic. Akorát to znamená že přijdeme o merunku a musíme přeložit plynové vedení k domu. Ale než aby rozhodovala, co si smíme zaparkovat za domem, to ne. A zároveň teda přišla s požadavkem, že až si bude jejich dcera stavět dům, na pozemku za nasim, že jim umožníme průjezd přes nás. Jako přes zahradu, kde žádná cesta není a ani ji není jak udelat

Offline viktorka_od splavu
49374 příspěvků moje polička 11. listopadu 2022 12:03

rasaNori ta prelozka plynovodu bude asi draha, ne?

Offline rasaNori
8850 příspěvků moje polička 11. listopadu 2022 12:13

viktorka_od splavu budeme ji posouvat asi o 2 metry, tak snad ani ne.