Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline notna
9460 příspěvků moje polička 15. prosince 2022 10:50

Dceři jsme pořídili mobil ve 3. třídě, protože začala dojíždět do školy hromadnou dopravou. Měla nainstalovanou rodičovskou ochranu family link. Ale bylo to primárně kvůli kontrole času stráveného na tel. a kontrole toho, co si stahuje. Bylo tam samozřejmě i to sledování polohy, ale nikdy jsem ho nevyužila. Když došlo k vykolejení z normání situace, tak jsem volala nebo bych jela tam, kde dítě mělo jít. U těch malých stejně člověk přesně ví, kde se má nacházet. Potvrzení polohy by mi bylo celkem jedno, pokud by dítě mělo být doma a telefon nebralo. Stejně bych ho jela hledat. A pokud se bavíme o fatálních věcech, tak dnes už každý asi ví, že telefon udává polohu a ten, kdo by dítěti ublížil, by ho stejně asi někde odhodil apod.

Nám přišlo důležitější tu zodpovědnost přenést právě na dceru. Pokud je změna, dát nám to vědět. Stalo se jí, že zapomněla, telefon měla s vypnutým zvoněním. Tak jsme volali kamarádkám apod. Jen zjištění polohy by mě teda neuklidnilo. Teď je dceři 13 a už family link nemá. Přišlo mi to jako logický krok, udělení větší důvěry. Ale strach mám o ni čím dál větší, jak už je samostatná, jezdí na výlety s kamarádkama, sama na trénink. Jenže to už je asi nafurt. Kdybych byla zvyklá na kontrolu polohy, asi bych to nikdy nevypnula. Pořád by mi to přišlo, že je ještě brzy.

Na druhou stranu, moje máma je strašně úzkostná a mně to docela hodně ovlivnilo dětství i dospívání. Tak se teď snažím to nedělat dceři a nepodléhat strachu o ni.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 15. prosince 2022 10:55

Pro mě je teda zatím představa, ze ho za dva roky vypustim samotného na spodním Žižkově úplný sci-fi (tou dobou už tu asi nebudeme, takže jen teoretizuju). 
A uvědomila jsem si díky téhle diskuzi, ze já vlastně sama nechodila nikdy nikam (hodně dlouho). Jak jsem z vesnice u města, autobus dvakrát denně, tak tam nás máma proste vozila, jiná možnost moc nebyla.

Vybrala jsem si to pak v pubertě, když mi třeba ujel jedinej spoj, musela jsem jen přibližným a pak 3 km neosvetlenou silnici lesem. Dneska bych se asi po.... strachy

Offline notna
9460 příspěvků moje polička 15. prosince 2022 10:57
Reakce na Mohučanka:

Jinak jsem si až do této debaty myslela, že až půjde dcera do školy, tak první týden nebo tak bude chodit s doprovodem a pak dostane klíč a bude chodit sama, pokud nebude chtít zůstávat v družině. Tak jako já. To už se dneska nedělá?

Bude to mít asi 300-500 metrů v rámci naší čtvrti.

​Dcera v první třídě už sama chodila. Většina spolužáků taky. Ale my jsme malá vesnice. Dcera ani nepřecházela žádnou cestu, jen po chodníku cca 300m. Ale znám i děti, které dojíždí od 1. třídy hromadnou. Jedno dokonce nemá ani mobil. Jeho rodiče to tak dělají u všech svých dětí, mají ještě starší. Děti jsou hodně zodpovědné a samostatné, poučené, co mají v které situaci dělat.

Offline brrr
12366 příspěvků moje polička 15. prosince 2022 11:01

Tabea Mě nenapadlo, že na to může být někde pravidlo/zákon/směrnice. Jak se to pak kontroluje?

My jsme naštěstí z vesnice, děcka mají mobily. Ty jsou samozřejmě většinou, když je člověk shání, buď vybité nebo zapomenuté doma. Tak.je radši nesháníme a doufáme, že na sebe dají pozor. Kdy dorazit domů si většinou hlídají.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2022 11:11

Mohučanka jojo tak. Moje ségra jezdí na blízké kroužky sama tak od třetí třídy, na všechny od šesté.  Myslím, že je to tak akorát. U nás zuška je, ale není moc dobře dostupná a nemá úplně nejlepší pověst. Další, kde učí ségra, je metrem a ještě tramvají, navíc přestup na andělu. No spíš doufám, že syna ten zájem o hudbu pustí a dá přednost třeba robotice, co je ve vedlejší škole

Offline continuity
43180 příspěvků moje polička 15. prosince 2022 11:26

brrr nekontroluje se to nijak, až když se něco tomu dítěti stane nebo jenom řve a sousedi jsou moc aktivní ( ono se společensky považuje za neprijatelné to dítko nechat doma samotné, tak to nikdo příliš nedělá, co jsem tak pochopila). V Anglii myslím dokonce do 14 let, což mi přijde šílené. 

Můj anglicky šéf se docela divil, když jsem mu řekla, že necháváme děti tehdy 8 a 10 let samé odpoledne pár hodin doma. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2022 11:44

continuity do 14?Jakože ke 14leté holce potřebuješ třeba 18letou babysitterku? To je hustý.

Offline dupali
473 příspěvků moje polička 15. prosince 2022 11:55

continuity ty jooo to je hustý, v té Anglii, my už běžné chodíme do divadla i na ples a děcka 13 a 11 jsou doma. Máme všichni mobil a spoleham na to, že místo hádek budou spolupracovat, kdyby něco volat. Na celou noc bez dozoru ještě nedošlo....

Tlačení na samostatnost děti byla nutnost, jinak by náš manželský společenský život zahynulhlídání nebylo

Offline barbucha blogger
35903 příspěvků moje polička 15. prosince 2022 11:57
Reakce na hukmuk:

barbucha ale sledujete dospívající dívku bez jejího souhlasu. A budete opravdu schopni v jejích osmnácti letech sledování vypnout?

​Nikdo nikoho nesleduje. Za nějaký sledování nepokládám jednou za měsíc kouknout kde se zrovna nachází, když nedodrží smluvenej čas a nebere telefon!

Rozhodně bych byla ráda za takovou možnost, když šla ke kamarádce na oslavu, do čtvrti plný horkorevnejch imigrantů (kamarádka byla jedna z nich), nevracela se dobře hodinu přes limit, nebrala telefon a na sms nereagovala. Já už byla oblečená a ve dveřích, na cestě na nejbližší policejní služebnu... Tehdy mě ten strach stál určitě několik let života. 

Čili dokud nebude na minutu přesná nebo se aspoň neozve zpátky, je zjištění polohy jediná jakžtakž možnost...

Offline Kokoska
35008 příspěvků moje polička 15. prosince 2022 12:00

Mohučanka spis jestli skola nebo druzina budou ochotny pustit dite samo domu. My jsme kdysi davno podepisovali papir, ze deti muzou odejit samy, dokonce jeden cas mohl starsi bracha vyzvednout segru ze skolky. Nevim, jestli to ted jeste jde, s tou skolkou teda asi ne, kdyz by mu nebylo18. Ted kdyz vyzvedavam vnuka ze skoly, je na to čip, pipne se u vchodu, at ho poslou. Ona je na obed vodi druzinarka, pak se musi vratit do druziny a pak teprv muze domu. Ale je prvnak, jasne ze u starsich deti to bude volnejsi.

A jak se syn nekdy ve druhy tride vracel sam ze skoly a vyplasil u nas zlodeje, o tom jsem uz myslim psala. 

Offline continuity
43180 příspěvků moje polička 15. prosince 2022 12:01

Evaeva koukám na to, protože se mi to nezdá. A ta hranice je někde kolem 12 let. I tak je to srandovní, tady je OCR jen do 10 let automaticky? Akorát během COVIDu to myslím zvedli na 12, čím, že na tu mladší bychom ještě OCR dostali. 

https://www.gov.uk/law-on-leaving-your-child-home-alone

Offline continuity
43180 příspěvků moje polička 15. prosince 2022 12:04

dupali třeba nám Tabea napíše víc. U nás mi přijde, že děti moji celodenní přítomnosti strádají. Tuhle přišla domů mladší z výletu, potkali jsme se ve dveřích. Chtěla jsem si s ní o tom povídat, ale když zjistila, že by mohla být hodinu sama(!) doma normálně mě vyhodila. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2022 12:10

Kokoska když má papír, tak ho pošlou. Tím přejímáš tu odpovědnost od dané hodiny na sebe.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2022 12:11

continuity to má malá ségra už taky, zhruba od 11 je ráda sama doma . Já to měla taky tak, ještě dřív, ale máma byla s námi doma, tak mi to bylo celkem vzácné.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 15. prosince 2022 12:13

Evaeva byt doma sama se neomrzi, at je ti 11 nebo 55

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. prosince 2022 12:20
Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 15. prosince 2022 12:45

moora milovala jsem být sama doma! A pořád to mám ráda, právě teď jsem po dlouhé době sama doma, mimino nepočítám, ale muž v práci, starší dítě ve školce a babička pryč, a je to i jiný pocit než když je babička o patro výš, i když má úplně samostatný byt...

Offline Kokoska
35008 příspěvků moje polička 15. prosince 2022 13:00

moora ani o 10 let pozdeji to neni spatny!

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 15. prosince 2022 13:55
Reakce na Řvousenka:

continuity Když já si myslím, že covid a válka už jsou z hlediska psychické nepohody  jen poslední hřebíčky do rakviček, když to řeknu hnusně. S dovolením si budu trvat na tom, že na ni bylo zadělano mnohem dříve, mimo jiné i s přispěním přílišné rodičovské protektivity.

​Já si to taky myslím trend matek helikoptér, není dobrý. Chránit dítě před mírným stresem a flustrací je spíš na škodu, protože stres je součástí života i cítit mírnou flustraci je normální. Jak posilovat resilienci netuším, protože moje děcko stresy nesnáší, on dělá všechno tak, aby byl v pohodě, no občas se mu taky nezadaří. 

Offline dupali
473 příspěvků moje polička 15. prosince 2022 14:18

moora přesně, také to miluji od základky, být sama doma. Jeden čas na mateřské to bylo moje narozeninové přání, ať tatínek vezme děti a jede na víkend pryč a nechají doma....