Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 04. května 2023 16:08

viktorka_od splavu no můj spolužák s trojkou z matiky na gymplu vystudoval učitelský směr matika fyzika.

Offline brrr
12281 příspěvků moje polička 04. května 2023 16:13

MaeGandal Aha, to jsem pochopila úplně blbě. Myslela jsem, že vezmou všechny deváťáky v okrese a prostě jim vylosují školu (které jsou všeobecné jako ve Švédsku).

Ale stejně souhlasím s andulka01 , pitomý los.

Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 04. května 2023 16:18

viktorka_od splavu podle mě to nelze, buď výučný list nebo maturita. 

Offline DruI
5533 příspěvků moje polička 04. května 2023 16:21

continuity Já mám dojem, že to bývalo nejdřív výuční list po třech letech a pak na to navazovala dvouletá maturitní nástavba.

Offline brrr
12281 příspěvků moje polička 04. května 2023 16:23

Ještě k tomu známkování jsem si vzpomněla na jeden zajímavý fakt. Říkal mi známý ředitel, že měli objektivně slabý devátý ročník. Žákyně, jedničkárka, se to nadřela, na vysněnou školu se dostala a teď to absolutně nezvládá. Matka obviňuje základní školu, že za to může ona, i když ze zš bylo naznačováno, že pro studentku není ta vysněná škola optimální. A někdo se ředitele zeptal, proč ji teda dávali ty jedničky, když nebyla jedničkářka. Vysvětloval to tak, že oni nemůžou ten ročník porovnávat s minulými, ale porovnávají studenty mezi sebou. Že i motivačně nejde, aby tam byli jen trojky a horší známky. Mi to teda připadá jako logické vysvětlení a proto bych předchozí prospěch u přijímaček vůbec nebrala v potaz.

Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 04. května 2023 16:45

brrr to mi teda přijde jako blbost. Mají přece hodnotit to, co dítě umí v závislosti na požadavcích, ne v porovnání se spolužáky. Když bude celá třída skvělá, tak tomu nejhoršímu, ale stejně pořád nadprůměrnému dají kvůli tomu čtyřku?

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 04. května 2023 16:47

brrr víš co, to je úhel pohledu, mě zase nepřijde dobře, že o budoucnosti rozhodne jedna zkouška. Představím si sebe, zkouška mi vyjde na první den menstruace, kdy jsem hotová. Test neudělám a těžko říct, jestli to bude druhý den na druhou školu lepší. A co se mnou. Spolužáci syna se dostali téměř všichni na svoji první školu. Nebo jak říkám, komu nevyšel místní gympl, dojíždí 20 minut busem na jiný. Větší rozdíl je ve stylu učení, než v tom co se učí .

Offline brrr
12281 příspěvků moje polička 04. května 2023 16:47

continuity A není to tak? Vždyť se pořád píše o dětech, že měly na škole trojky, ale jsou lepší než jedničkáři ze školy jiné.

Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 04. května 2023 16:48

DruI no tak nadstavba lze, teď jsem dohledala nějakou Scio analýzu učňovských oboru v porovnaní s gymnázii (je teda zroku 2011) a tehdy bylo míst dost a už tehdy se to řešilo! Normativ na žáka je mnohem vyšší na ucnaku. Zároveň cca 18% vyučených pokračuje na nadstavbu,což dále zvyšuje jejich náklady na vzdělávání s maturitou. - nestudují 4 roky ale pět. Velká část učňů vůbec do oboru nenastoupí. Buď nechce, nebo o ne nemají zájem zaměstnavatele, když nemají praxi, takže stejně dělá něco jiného. 

Offline brrr
12281 příspěvků moje polička 04. května 2023 16:51

MaeGandal Jasně, chápu to. Ale pořád mám pocit, že na těch přijímačkách to jsem já, co něco se svým " osudem" dělá a ne los.

U nás děláš testy dvakrát, ale na obě školy se ti počítá lepší výsledek, klidně matika z prvního a čeština z druhého dne. 

Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 04. května 2023 16:58

brrr ne, opravdu to záleží od ucitele/ případně skoly. Ale pak už známkují celkem konzistentně napříč ročníky i třídami, jsou k tomu i nějaké výzkumy u nás to tak je. u nás známkují poměrně přísně, ale třeba v té výběrové třídě čtyřky nejsou vůbec a pár trojek. 

Mladší je ve třídě, které jde nějakou náhodou matematika. Dělají už učivo z o rok vyssi třídy. kdyby to znamenalo horší známky, tak se ozvou i rodiče. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 04. května 2023 17:11

continuity protože když známky nebudou odpovídat Gaussově křivce, hlavně směrem k pětkám, tak se rodiče začnou ptát a učitel si to těžko obhájí. Takže fakt nemůže dát všem trojky, i když by na to znalosti byly. Navíc jsou jen rámcové vzdělávací programy, takže učitel má relativně volnost a nemusí každou třídu naučit to samé v ten samý čas.

Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 04. května 2023 17:18

Evaeva tak to musí být učitel schopný vysvětlit, RVP jsou pravda, ale na výstupu,tedy v devítce už musí být ten základ pokryty. Kromě jiného se dělají srovnávací Scio testy, což je relativně objektivní způsob změření toho výstupu přes školu, třídu a jednotlivého žáka, protože jsou tam percentily. 

Offline Pavlena
6902 příspěvků moje polička 04. května 2023 17:20
Reakce na brrr:

Našla jsem si Opavu, nejmíň bodů bylo 36+34, na osmiletém 30+22.

​prosím kde jsi to našla? Nějak souhrnně pro všechny školy v místě? Nebo se musím proklikat jednotlivýma stránkama škol?

Offline Jos
příspěvků moje polička 04. května 2023 17:33

Tak jsem koukla na svuj stary sidlistni gympl a dostavilo se cc430 uchazecu na osmilety gympl. Za me to bylo 150! Co se tyce pocetnosti byl muj rocnik 88/89 kolem 130tis deti, takze zas tak malo nas nebylo. Co se to stalo? Vazne se na gymply dnes hlasi takovy pretlak uchazecu? A asi hloupy dotaz, ale i osmilete gymply maji nejake Scio testy, nebo tady zustaly vlastni prijimacky? 

Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 04. května 2023 17:38

Jos všechno řeší cermat, Scio je úplně jiná organizace, komerční. Cermat je placený státem. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 04. května 2023 17:40

continuity jenže to nebude schopný vysvětlit nebo s tím bude mít oplétačky. Ne vždycky ho podrží ředitel, bude se ptát inspekce,...

Offline Candance
5629 příspěvků moje polička 04. května 2023 17:41

@MaeGandal tak prijimacky se delaji i na VS, do prace, i ty porovnavaci testy jsou v urcity den. Proste zalezi i na tom, jak se kdo v ten den vyspi a zabojuje.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 04. května 2023 17:44

Jos u nás za mně bylo 250 teď taky 430, ale mají o třídu víc než za mně. Ale ty osmileté gymply jsou nevypovídající, určitě vzrostl i počet těch, kteří si to jdou prostě zkusit, aby už za sebou měli nějakou tu stresovou situaci, až půjde fakt do tuhého.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 04. května 2023 17:47

Candance spousta VŠ bere ty Scio testy, ne? Tam máš minimálně 4 pokusy během roku. Já si pamatuju, že jsem si tenkrát jen tak na blint zkusila jeden pokus, zjistila jsem si, kam mě vezmou. Jedna z těch škol se mi líbila, tak ta byla záložní, na další jsem udělala přijímačky a nakonec šla na třetí na průměr