barbucha nemají jinde (tím myslíš asi Švédsko) nějaké celostátní srovnávací testy po každém ročníku? Pak by dávalo smysl to přijímání dle prospěchu. Protože jinak je obrovský rozdíl v těch školách,na jedné může dítě klidně mít jedničky a na jiné trojky.
Přiznání
O srovnávacích testech jsem neslyšela. Zádrhel bude asi v tom, že po základce tam jde na gympl každej. Nic jinýho tam totiž nemají
a ty gymply se liší zaměřením, od holiče až po programátora. V zásadě na jednom gymplu je víc směrů ovšem... zřítelnice takhle chodí na "uměleckej", kde mají od fotografie přes muzikál a přes produkci, tanec, malbu... až po umění a design (což zvolila zřítelnice) všechno možný, co jen srdce umělcovo ráčí
A z gymplu vedle vyleze třeba kadeřnice... prostě na střední vzdělání má právo každej.
continuity uplne ti rozumim, a to se nas to jeste mnoho let tykat nebude. Je mi tech mladych lito. Navic jak ty skoly maji takovy previs zajemcu, nenuti je to nabizet nic extra. Jako doufam, ze se situace nejak zlepsi, nez syn vyjde zakladku.
barbucha takze ty skoly maji akorat stejnej nazev
V Belgii, ve vlámské části, se na střední školu losuje. Každý si napíše 5 škol podle preference. Ze základky se vychází s papírem A nebo B, podle toho se může hlásit člověk na střední. B nevim, jestli vubec někdo u syna dostal. S B papirem se jde na učňák. Počítač vylosuje a je to. Je pravda, že je tady hodně škol všeobecných.
Ve frankofonnim vzdělávání se vyplňuje dotazník a dávají se body. Tam jsou věci jako vzdálenost bydliště-střední, základka- střední, atd.
Po druhém ročníku, ty první dva roky jsou hodně stejné na různých školách, dochází k přesunu.
barbucha to zní jako ten belgický systém. Ve škole je buď všeobecný směr, kde se očekává pokračování studia dále (=gympl) anebo už víc odborný, po kterém "neco" umí a můžou do práce.
Evaeva
O srovnávacích testech jsem neslyšela. Zádrhel bude asi v tom, že po základce tam jde na gympl každej. Nic jinýho tam totiž nemají
a ty gymply se liší zaměřením, od holiče až po programátora. V zásadě na jednom gymplu je víc směrů ovšem... zřítelnice takhle chodí na "uměleckej", kde mají od fotografie přes muzikál a přes produkci, tanec, malbu... až po umění a design (což zvolila zřítelnice) všechno možný, co jen srdce umělcovo ráčí
A z gymplu vedle vyleze třeba kadeřnice... prostě na střední vzdělání má právo každej.
To se mi zdá asi ideální....
barbucha A hlavně se tam klade velký důraz na to, co chce dítě a né rodič. Dítě má velkou podporu v učení ve škole a neexistuje tam odklad školní docházky. Švédsko je úplně jiná planeta.
continuity uplne ti rozumim, a to se nas to jeste mnoho let tykat nebude. Je mi tech mladych lito. Navic jak ty skoly maji takovy previs zajemcu, nenuti je to nabizet nic extra. Jako doufam, ze se situace nejak zlepsi, nez syn vyjde zakladku.
Heh, pamatuji situaci ta tak rok dva po revoluci, já měla dvouletý dítě a kamarádka už děti ve škole, a tam veelkéé problémy se vším - co s ruštinou, kterou měli všichni, kdo bude učit angličtinu (přeučené ruštinářky), jak s dějepisem a podobně. Velké a dlouhé hovory na toto téma. A kamarádka - ty se máš, než půjde H. do školy, tak to už bude vyřešený a stabilizovaný. Hmm, tak se zdá, že o 33 let později to celkově lepší není...i když už ty problémy mají jinou strukturu.
viktorka_od splavu to by nevadilo, že jsou školy různé zaměřené, dokud se třeba po absolvování jakýkoliv školy můžeš hlásit na vysokou.
Ti co tady zkuhraji nad nedostatkem automechaniku by si měli vejít do svědomí a podpořit ucnaky s maturitou. Ja to absolutně nechápu, proč to tady nejde. Na Slovensku za mě existovali. dokonce i odbory, kde měli na konci výuční list i maturitu. Toby bylo vzdelani, které by třeba přilákalo zájemce, pokud už skuhrame, že potrebujeme víc remeselníku. Protože pokud to nema být vyrovná síla někde u pasu 24x7, což nikdo příčetný pro svoje děti nechce, tak jehehakh ekonomický základ spíš nutnost.
Nějaký příbuzný učí na ucnaku ty automechaniky. No že by byl rád alespoň za ty děti s trojkami. Jenže dítě s trojkami ze základky zvládne i průmyslovku, proč by šlo na ucnak?
Gatita matně si pamatuju, že ten rozvoj středoškolských zařízení se řešil za ČSSD, který se nechali slyšet, že humanitárů je dost a potřebujeme učně - šlus. A že Praha je moc elitářská a žádný nový gymply tuplem nebudou.
Ježiš, mě tohle TAK MOC dere (a to nemám děti), jako losovat si o vzdělání a šance do života? WTF!
Mám v živé paměti, jak se bolševik rozhodl, že navzdory mému posudku (čistě humanitní typ, hlavně ji proboha nedávejte na technické zaměření) mě umístili na elektrotechnické učiliště, slaboproud. Peklo.
MaeGandal Třeba to losování si neumím představit . Losoju se v rá mci města/okresu/kraje? Každopádně mi to připadá takové nefér, i kdyz to fér vlastně je.
Našla jsem si Opavu, nejmíň bodů bylo 36+34, na osmiletém 30+22.
andulka01 jen k tomu losování, které jsem zmínila já. Ty děti si vybírají mezi gymplem od státu v našem městě, katolickým gymplem u nás ve městě, státním gymplem 20 minut cesty autobusem, katolickým gymplem 20 minut autobusem. Není to 'napíšu si gympl a ucnak a uvidim, kam mě vyberou'. Což mám trochu pocit, že je v ČR lehce případ u té druhé školy, vybrat nějakou, kde to dítě vezmou určitě.
continuity jamam za to, ze ucnaku s maturitou je tu hafo, mozna me nekdo opravi?
u nas sli na prumku jednickari, syn se dostal i na matematicky gynpl ale chtel na prumku, tak sel tam.. no ted je na vs z jineho oboru, tak by mu byval vic platny ten gympl, ovsem co ja do toho mam co kecat![]()
brrr u nás je jeden systém na školy v rámci kraje. Jsou tam všechny školy, je na každém, jestli si napíše školy v okolí nebo i nějakou na druhé straně kraje, kde je ale jeho oblíbený obor.
MaeGandal mě na tom děsí ta pasivita, nemožnost to ovlivnit, že mých příštích 50 let života závisí na losu ![]()
brrr třeba na gymplu, kam se chce hlásit dcera jsou tři různé specializace. Na humanitní stačí o 5 bodů méně než na přírodovědnou, přičemž programování je někde mezi. Tolik k tomu, jak tady nikdo nechce studovat matematiku.
Ten, co byl poslední prijatý na humanitni větev, by byl na přírodovědné 30 pod čarou. Ono se to ještě posune, ale stejně.
Lenka22 ano, tohle mi říkala i mamka. (Já jsem ročník 89.) Že doufala, že já už se budu učit jinak, no a o 35 let později se stejně budou učit i její vnuci
Co se za tu dobu ve školství povedlo, zmodernizovalo?
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025