continuity mají některé školy i školní část?
Přiznání
Nevím, jak v Praze a jinde, ale v Jihomoravském kraji se kvůli nedostatečným počtům potenciálních studentů středních škol před deseti lety střední školy rozsáhle plošně slučovaly, protože se ty baráky a armády "zbytečně" zaměstnaných učitelů a ředitelů nedaly ufinancovat. Bylo kolem toho tenkrát moooc velké mrzení včetně studentských stávek, slučovala se gymnázia s průmyslovkami a byl oficiální trend omezit osmiletá gymnázia, aby se zabránilo poklesu úrovně druhého stupně základních škol. Pravda je, že díky nedostatku žáků a absenci pravidel přijímacích zkoušek, které si každá škola dělala sama nebo nedělala vůbec, se na střední školy dostávaly i děcka s trojkama a čtyřkama na základce, což ke kvalitě asi taky moc nepřispívalo. Teď nastupují silnější ročníky a ta místa na školách holt chybí. A jak už tu někde zaznělo, založit myrnyx tyrnyx střední školu úplně jednoduché není.
Řvousenka kdyby se někdo víc zamyslel, tak by na to bylo skoro 15 let. Tak dlouho jsou ty děti na světě, nezjevily se tu měsíc před přijímačkami. Určitě to není úplně lehké řešit, ale nějak vyřešit to snad jde.
Evaeva Já už to teď nesleduju, takže o současném stavu středních škol v JMK vím prd. Krátkozraké to opatření trochu bylo, to každopádně.
Řvousenka o, ano,úplně jednoduché to není, a když už to někdo chce ud lat za stat, tak oh wait ... úplně jednoduché to není.
https://www.tydenikhrot.cz/clanek/elitni-gymnazium-porg-chce-do-brna-narazi-ale-na-uredniky
Evaeva no jasně.
continuity Tehdejší vedení odboru školství JMK bylo proti osmiletým gymnáziím dost vysazené, ale co vím, tak tam tomu teď velí jiní ( částečně tedy ) a změnila se i politická reprezentace. Ale možná se nezměnila politická vůle ![]()
Řvousenka a asociaci gymnázií to taky vyhovovalo. Zlepšit úroveň gymnázií tím, že obmedzime kapacity tak, aby se tam dostali jen hodně nadané děti, je totiž pedagogický téměř bezpracné. Na rozdíl od vymýšlení toho, jak matiku naučit i ty, kteří nemají studijní předpoklady špičkové.
Proti rozšiřování 4 letych gymnázii je i svaz průmyslu, který v kterémsi kraji každou novou střední školu schvaluje. Ti zas potřebuji levné, ale ne úplně blbé lidi do montoven, což se lehce vyřeší tím, že tam natlačíme ty, co by jinak nedejboze zvládli studovat na střední.
Celé je to propletenec politických zájmů. Jen ty děti nezajimaji nikoho. Jak řekl klasik: všichni chtějí vaše dobro, nenechte si ho vzít.

Řvousenka u nas (JMK) se slucovaly stredni skoly jeste pred par lety (uz nevim, kdo s kym -gymnazium-ekonomka-prumka)
barbucha nikdy som nemala rodicko, kde som verejne spilala rodičovi o jeho dementovi. Vždy individuálne.
Další věc je, že na pražských gymplech je převis takový, že by nemohli vzít ani všechny děti, co mají samé jedničky. Co pak? Zahrnes velikost bot?
Přesně, to co tu čtu, je hrůza. Moje dcera byla první (mluvím teda o šestiletým) v pořadí na dva "lepší" gymply v Olomouci (teda relativně velký město), ale přitom když jsem to porovnávala s Prahou, tak by se sice doslala kamkoli, ale rozhodně ne v první desítce, možná ani dvacítce, u těch nejvyhlášenějších gymplů by skončila někde na chvostu. To už je fakt průpal.
barbucha viktorka_od splavu A není to takový ten klasický americký systém Middle school/high school? Protože to je i systém tady v Japonsku a prostě jsou děti přijaté na školu, která má 12 tříd. Jasně, v době přechodu mezi middle/high se občas mění, protože chceš třeba na "lepší", ale v podstatě, pokud zůstaneš, tak už tam jsi...(u nás si teda například vymiňují, že dítě mohou vyloučit, pokud zaostává pod průměrem třídy).
Jinak teda na naší základce (v ČR a vlastně i tady) vůbec nebývají hromadné třídny schůzky, možná tak na začátku roku, jako organizační. V průběhu roku vždycky individuální konzultace.
barbucha nikdy som nemala rodicko, kde som verejne spilala rodičovi o jeho dementovi. Vždy individuálne.
No a tvrdím snad, že to děláš?
Že jsem to zažila osobně a mnohokrát, kdy se řešilo nadání i třeba kázeň jednotlivce před celou třídou rodičů, mi ale nevymluvíš. A myslím, že nejsem sama.
(mně to nikdy nevadilo, tedy v mým případě - celkem nedám moc na to "co si lidi pomyslej", ale správný to není)
Garfie v Japonsku se na ty konzultace zvou i děti. To mi vadí tady, že je to prostě o nás bez nás. Dítě má problém a čeká, co si domluví učitel s rodičem.
U nás jsou na začátku roku společně schůzky, v prosinci konzultace rodič, dítě, učitel - ale jen třídní a teď byly konzultace učitel rodič - s kýmkoliv.
Ale učitele rodiče od chození do školy dost odrazují. Letos to došlo tak daleko, že jsem chvíli čekala v třídní mladší a pak až ředitelka dotelefonuje. Jinak nikde nikdo.
Tak to u zřítelnice nefunguje. Mají devítiletou základku (vlastně desetiletou anžto mají rok nultý třídy jako přípravku), kterou absolvujou v místě bydliště - a potom jdou kamkoliv jinam na ten gympl (tříletej). Ergo těch třináct let nestráví v podstatě v jedný jediný škole (areálu), na ten gympl pak už dojížděj třeba na druhej konec města (jako zřítelnice například). Jinak jo, po základce můžou klidně jít i na gympl, kterej je v tý samý čtvrti, ale to už je jiná organizace a řekla bych, že to není zas až tak obvyklý - soudím i podle narvaný MHD po konci vyučování vždycky, když jedu z centra...
barbucha keďže drvivá väčšina rodičovských je individuálna, tak ak sa to ešte robí, tak máličko.
barbucha Aha, tak to je jinej systém, taky zajímavý.
letfenixa Garfie barbucha já už se radši neptám jak je to v zahraničí, protože se vždy akorát naseru. Asi kdybych bych to srovnávala s rovnikovou Afrikou.
Mnch, byli jsme teď u ségry, děti na třech různých středních školách, tak jsem se vyptávala jak to mají ve škole a hned po prvním jsem narazila, protože kluk na osmiletém gymplu v kvinte má méně hodin než moje deti v šesté a osme třídě ZŠ, což se potkalo se značnou nevoli mých broučků. Tak jsem pochopila, proč její dítě zvládá tréning 4x týdne a moje s odřenýma ušima.
A ještě se jim tam vejde víc hodin jazyků. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025