Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Sweet Potato
40026 příspěvků moje polička 29. června 2023 12:02

brrr

Živě se mi teď vybavilo, že "šikovná opička" jsme si kdysi před sto lety říkaly jako pochvalu s kamarádkami. I samy sobě. Až jsem se tu kapku dojala.

Offline coralline
2302 příspěvků moje polička 29. června 2023 12:17

Ty opičky jako pochvalu kdysi používala jedna kolegyně, která nás školila na novej systém. Bylo poznat, že to nemyslí jako urážku a poprvý mě to i pobavilo, ale při opakování mi to začalo vadit. Prostě ten lehce urážlivej nádech tam je.

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 29. června 2023 12:30

coralline moje bývalá šéfka oslovovala podřízené broučíni, bylo to strašný, časem jsem na to byla alergická, ani takové oslovení nemusí mít urážlivý nádech. Mně prostě přijde, že tohle do práce nepatří. 

Offline Torrah
3263 příspěvků moje polička 29. června 2023 13:03
Reakce na continuity:

Blanka obecně platí, že je lepší mít práci hotovou načas a dostatečně než se snažit o dokonalost, která ale nikdy nepřijde. 

​souhlasím. Jen teda u nás musela být fakt pečlivě udělaná, protože jsem pracovala ve finančním odboru a točily se tam ne miliony, ale podstatně vyšší částky.

Offline continuity
42509 příspěvků moje polička 29. června 2023 13:17

Torrah v tom případě ale fakt nejde ty lidi honit. 

To bylo i u muže, oni měli dokonce v předpisech, že zložité práce se nemají dělat v noci, pokud to není nevyhnutné. No vždy se našel manažer, kterému se zdálo, že se tam ve tři ráno zbytečně flakaji a něco tam naplánoval, nejlíp nějakou práci, co se dala při dobrém plánování zvládnout i přes den. 

Online letfenixa
10828 příspěvků moje polička 29. června 2023 13:22

Lamicka jedna kolegyňa koncom kariéry oslovovala všetkých žiakov 'chrobáčik', a ja sa už k tomu pomaly blížim mám čím ďalej tým horšiu pamäť na mená aj tváre. 

Offline Torrah
3263 příspěvků moje polička 29. června 2023 13:24

continuity proto říkám,že musí být správně nastavena náplň práce. U nás člověk, který se zaučoval, musel být vždy pod dohledem a než začal dělat operace sám, to nějakou dobu trvalo. Během zkušební doby se vždy zjistilo, zda na to ten člověk má, nebo nemá.

Offline Kora
příspěvků moje polička 29. června 2023 13:47

Lamicka Broučíne jsme si říkaly s holkama na střední, ale odkud se to vzalo...

V práci teda děs.

Offline Lamicka
14161 příspěvků moje polička 29. června 2023 14:54

Kora treba byla z vasi party

Offline Aranel
6528 příspěvků moje polička 29. června 2023 15:11

Kora Broučínek byl v knize o Broučcích...

Offline Mha
příspěvků moje polička 29. června 2023 17:08

letfenixa

Koho si nepamatuji jménem, tomu říkám broučku nebo sluníčko (děti mladší 20 let). Jsem už taky zralá na důchod

Offline Garfie
28337 příspěvků moje polička 29. června 2023 18:03

Hele a není ta "šikovná opička" teda z nějakýho filmu nebo knížky? Protože já to v životě neslyšela, ani by mě to nenapadlo říct, ale tady se to opakuje víckrát z různých zdrojů....

Mha Jeden můj kamarád říká všem ženám a milenkám "lienočka"....

Offline brrr
12281 příspěvků moje polička 29. června 2023 18:19

Garfie Já mám "šikovnou opičku" od kamaráda z Jablonce. Ale můžu všechny ubezpečit, že touto pochvalou velmi šetřím a opravdu to říkám jen lidem do určitého věku a u kterých vím, že jim to nevadí.

Nám chemikářka na gymplu říkala všem bambulky.

Offline Kora
příspěvků moje polička 29. června 2023 19:40

Lamicka taky mě to napadlo

Offline Kora
příspěvků moje polička 29. června 2023 19:42

Aranel no jo, na Broucky jsem úplně zapomněla 

Offline Anaj
200 příspěvků moje polička 01. července 2023 07:40

K oslovením - nedíváte se někdo na britské televizní detektivky podle knižního cyklu Vera, v češtině  myslím jako Zločiny z vřesovišť? V českém překladu tam inspektorka Vera oslovuje ostatní (neznámé) lidi, včetně vyslýchaných, slovem "drahoušku". Chápu, že v originále bylo asi "dear" nebo "love/luv", ale ten převod do češtiny mi připadá dost nešťastný. 

A ještě k jazyku současných dětí a mládeže: dost se mi příčí současné "týpek, týpka" k označení jakékoli osoby. Ano, uznávám, že je to univerzální a netřeba rozlišovat věk či jiné atributy, nehledě k posunu významu / konotací toho slova. Taky "kámování"  je rozšířené, pravda, lepší než "volování/krávování"    

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 01. července 2023 08:20

Anaj typek je este aktualne? My sme to pouzivali pred vyse dvadsiatimi rokmi

Offline Anaj
200 příspěvků moje polička 01. července 2023 08:30
Reakce na Mrakoplas:

Anaj typek je este aktualne? My sme to pouzivali pred vyse dvadsiatimi rokmi

​No vidíš, to mě nějak minulo, zjevně už jsem byla v jiné věkové kategorii.  Týpek bylo většinou ve spojení jako "zvláštní týpek", "divný týpek", "nebezpečný týpek" atp.

Teď mě kromě toho masového rozšíření mezi dětmi udivilo i to přidání ženského rodu "ta týpka".

Offline Sweet Potato
40026 příspěvků moje polička 01. července 2023 08:45

Garfie Já si trochu myslím, že by to mohlo být ze seriálu Dactari. 

Offline Sweet Potato
40026 příspěvků moje polička 01. července 2023 08:46

Mrakoplas Týpek je stále aktuální, ale mezi mládeží teď víc frčí týpeček.

Týpek mi nevadí, ta týpka hrozně.