Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Pinot Noir
29988 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 09:39

viktorka_od splavu tak pokud k tomuto dochází, rozumnej zaměstnavatel to začne řešit dřív než v prosinci.

Offline viktorka_od splavu
49396 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 09:44

Pinot Noir presne:-)

Offline Karja
44841 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 09:46

Kokoska Pinot Noir Jojo, s tím vyčerpáním už nemám problém. Ale jako abychom vyčerpali a ještě si museli vzít novou hned v prním lednovém týdnu, tak to mi přijde už jako, že toho chce moc no. 

Offline letfenixa
10923 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 10:05

Karja u nás to je bežné, že si hneď po novom roku čerpáme novú dovolenku. 

Offline Karja
44841 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 10:42

letfenixa To bych ve vaší profesi vlastně ani jinak nečekela. Když to mi přijde, to učitelství z pohledu dovolených a volna tak specifické, že bych to nijak ani nesrovnávala. 

Offline barbucha blogger
36029 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 11:25

Karja 

U nás se převádí pět dnů starý dovolený, to je snad povinný - pro zaměstnavatele (teoreticky, protože jsou chudáci co si nestihnou vyčerpat klidně 10 i víc a jelikož zaměstnavatel nechce zavřít celej provoz - máme imrvére podstav, musí jim vyjít vstříc). Vybrat se to musí do konce května tuším, a dokud si nevyberem tu loňskou, nemůžem čerpat ty sick days co máme navíc. 

Jinak obecně ti můžou dovolenou nařídit, ale zas by člověk čekal, že zejména s matkama malejch dětí budou zacházet trochu vstřícněji...

Offline notna
9487 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 11:27

Karja To čerpání dovolené podle zákoníku ale opravdu určuje zaměstnavatel. Jen si zvyklá, že většinou zaměstnavatel je ochotný se domluvit. A je to o tom, že to z provozních důvodů lze a jsou firmy, kde to nelze a plán dovolený skutečně je vyhotovený na celý rok. Funguje to tak běžně, nejen u učitelů. Zaměstnavatel skutečně může nařídit to čerpání dovolené hned na začátku roku, aniž v podstatě na tu dovolenou ještě nemáš nárok, protože jsi neodpracovala potřebnou dobu. Ale je předpoklad, že ten nárok ti vznikne.

Ten plán dovolených byla dokonce povinnost ze zákona, která se ale tam, kde to nebyoa potřeba, nedodržovala. Teď je ta povinnost zrušená.

Offline dorota
1233 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 12:06

notna Ja pracujem v školstve a my plán dovoleniek vypĺňame každý rok. Ale v prípade potreby si môžem dovolenku čerpať aj v iné dni, ako som mala v pláne dovoleniek.

Offline dorota
1233 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 12:10

letfenixa U nás (pracujem na VŠ) sme si museli dovolenku vždy vyčerpať do konca kalendárneho roku, minulý rok nám prvýkrát dovolili si preniesť do nového roku pár dní (cca 3-4) starej dovolenky, ale museli sme ju vyčerpať cca do 10. 1. Dovtedy som to riešila rovnako ako Vy, v prvé januárové dni som si čerpala už novú dovolenku. Ale viem, že na niektorých iných VŠ si učitelia mohli bežne preniesť časť starej dovolenky do nového roku. U nás to donedávna vôbec nebolo možné.

Offline notna
9487 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 12:16

dorota On ten plán je někde nutný kvůli plynulému provozu firmy, instituce. I když se povinnost ho sestavovat zrušila, pro některé firmy to nadále bude nezbytnost a určitě od toho neupustí. 

Offline barbucha blogger
36029 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 12:52

notna 

My museli ten plán dělat každoročně taky, přičemž jsme vždycky - spolu s příkazem k vyplnění - obdrželi i upozornění, že je výhradně orientační (čti: pro srandu králíkům)

Letos se nám dostalo nového programu (pokrok nezastavíš) shiftmaster zvanýho, no je to krám dobrej pro ty králíky taky... plán se v něm povinně udělá na celej rok jakoby nikdo dovolenou mít neměl, a teprve po přepnutí "na skutečnost" se tam dá ta dovolená doplnit. Vsjo iďot po planu, hehe. Navíc vzhledem k tomu, že to asi nestálo zanedbatelnej peníz, tahle nová fíčura... tak bylo inzerováno že třeba taky bude hlídat přesčasy aby se nepřetáhly (kvůli novejm zákonům a tak), no a dělá to? Ne, nedělá. To, že každej dostal přiděleno x zaměstnanců, kterejm to má spravovat - a zastupitelnost neexistuje (což znamená že pokud onemocním nikdo jinej se do toho nedostane a x lidí nedostane výplatu, muhehe), je už jen taková třešnička na dortu...

Sorry že otravuju s takovejma kravinama, ale mě to tak leze na nervy!

Offline notna
9487 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:30

barbucha Neotravuješ. Vyventiluj to, ať tě z toho neklepne :-) Já to chápu, tyhle ty inovace, který nevedou k nějakýmu zlepšení nebo progresu mě taky nebaví.

Zrušení povinnosti sestavovat plán dovolených je věc rozumná. Úplně mě to překvapilo, že na to došlo.

Offline Myrtila
5377 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:37

notna A jenom pro zajímavost, kdy se ta nutnost sestavovat plán zrušila? Kdysi v jedné práci na vedlejším oddělení ten plán měli, a i když to asi provozně nebylo úplně nezbytně nutné, byl pro ně závazný. My jsme měli takovou tabulku, že jako zhruba takhle, ale když jsme se pak domluvily jinak, tak pokud jsme pokryly nepřetržitý provoz, šéfové to bylo vcelku jedno, že jsme to měnily podle aktuálních potřeb. 
V další práci se neplánovalo nic Jsem popravdě doteď ani nevěděla, že to třeba někdy bylo povinné, myslela jsem, že to je vyloženě aktivita firmy, jak si to nastaví, podle svého provozu. 

Offline notna
9487 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 13:58

Myrtila Od 1.8.2024

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 15:30

andulka01Je to pestrý? Hele já mám tolik historek s otcem, čekárny, ordinace, laboratoře, celkově ty špitály. no jsem ráda, že jsem už jako dítě neměla ambice, sestřička, doktorka, učitelka, kosmonaut, kadeřnice.

Offline Myrtila
5377 příspěvků moje polička 09. zaří 2024 15:40

notna Aha, takže to bylo povinné po celou dobu, co jsem kdy pracovala, to je dobrý, zjistit to teď

Offline Jos
příspěvků moje polička 09. zaří 2024 16:03

barbucha u nas je takovy zmatek, ze mam jeste skoro celou lonskou dovolenou. A jeste spoustu hodin "nad uvazek". Takze i kdyz si vyberu treba tyden dovolene, ucetni mi v podstate napise a proplati hodiny nad uvazek nezaplacene z minula ale neumaze zadnou dovolenou. Ale zatim je to kazdemu jedno, hlavne kdyz jsem v praci k dispozici

Offline barbucha blogger
36029 příspěvků moje polička 10. zaří 2024 09:52

Jos 

To je právě to. Když nejsou lidi, nepošleš ty zbylý na dovolenou, že jo.

Offline Lamicka
14206 příspěvků moje polička 10. zaří 2024 16:58

Pinot Noir my taky mohli prevadet jen pri uvedeni zavaznych duvodu - dlouhodoba nemoc apod. 

Offline Lamicka
14206 příspěvků moje polička 10. zaří 2024 17:00

Karja no a muzete si dovolenou prevadet do dalsiho roku, kdyz tohle po vas chce?