Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2025 15:41

continuity sušák dávám před okno, mám takový vysoký a tu sušičku teda.

My máme v chodbě komoru, tj. zeď, ale taška se vejde i mezi dvoje dveře. Tohle vůbec není o prostoru, ale o osobním nastavení. Někomu to nevadí a někomu jo.

Offline Sweet Potato
40596 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 15:42

DruI

Plus coby ADHD chronický odkladač (prokrastinace, pojď mi hop!), tu úlevu procítím o to více, čím déle něco odkládám. DP na poslední chvíli a pod.

Offline Jos
příspěvků moje polička 03. ledna 2025 16:01

Friga muz si tasku z listopadu, kdy byl pat dni pryc, jeste nevybalil. Po dvou mesicich jsem ji aspon premistila z gauce pred loznici a tam bude nejspis do dalsiho listopadu. Ja uz celkem uklizim a vybaluju, ale trochu nutit se musim. Ovsem muz a dite a nedejboze kdyz jsou tu mi rodice....to je hned na vesaku bund deset. Muz ma idealne vyndane vsechny, jemu uplne vadi ty veci vyndavat ze skrine. To je radsi nenosi.

Offline Friga
2178 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 16:18

Jos no, muj muz obcas vybali tak, ze z toho postupne taha veci, ktere potrebuje a pak tasku se zbytkem obsahu nacpe do komory. Pak to pred dalsi dovolenou zase najde. Ja teda taky v lete tasku na chatu nevybaluju celou a nacpu to cely do komory. Jeste ze ty komory mame dome tri

Sweet Potato ja jsem taky chronicky odkladac. Nikdy se z toho nepoucim. Kdykoli jsem se snazila neco zacit driv, tak jsem se na to nedokazala soustredit a stejne jsem to udelala az na posledni chvili a vynervovana. Jen v praci s tim nastesti vetsinou nemam problem. Ale cokoli do skoly nebo nejaky vyrizovani, to je tragedie

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 16:18

Sweet Potato No, já jsem si hodně četla o ADHD kvůli dětem... a dělala jsem to tak dlouho, až jsem se samodiagnostikovala, že ho mám já, takže teď si tím ty nevybalené kufry omlouvám

Offline Jos
příspěvků moje polička 03. ledna 2025 16:19

Friga ano, to ma podobne. Da mi k vyprani jen to spinave a zbytek pry nebude zbytecne vytahovat, kdyz ho vyuzije priste. No asi bych ho potrebovala poslat nekam na prevychovu

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 16:21
Reakce na Evaeva:

Co mi teda dělá dobře, je ty věci vyhazovat, ale zároveň je mi to tak jako líto

​Mně vždycky hrozně potěší, když nějakou věc daruju někomu konkrétnímu, to mi pak líto není :o)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2025 16:29

DruI já adhd podle mě nemám, ale odkládač jsem taky.

K tomu třídění. Já mám hlavně ten problém, že si nejsem jistá, jestli se to ještě nebude hodit mně

Offline Friga
2178 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 16:29

Evaeva chudak tvuj muz . Moji rodice se me snazili naucit davat veci rovnou na misto, ale jaksi se jim to nepovedlo 

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 16:32

Evaeva No, já už tak nějak dospěla k tomu, že až tu věc budu potřebovat, tak si stejně nevzpomenu, kde je ;o)

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2025 16:45

DruI no ale třeba tričko máš u ostatních triček. A teď ta otázka, vezmu si ho ještě nebo ne?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2025 16:46

Friga jojo, člověk by řekl, že jsem se dobře vdala. Ale ve skutečnosti se on dobře oženil A ještě ho nutili ráno vstávat

Offline Friga
2178 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 16:57

Evaeva stastny to muz 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 17:25

DruIHele ale jde to natrenovat, aspon castecne. Já používám na hodně případů "one touch rule", tj. prostě každou věc, kterou vezmu do ruky, uložim rovnou na její místo, třeba u toho vybalování je to ideální (samozřejmě neběhám do skříně s každou blbou ponožkou, ale nějak po rozumnejch skupinkách), ale aplikuju to i na jiný úklidy. 

Druhá moje oblíbená metoda je "zprava do leva" (nebo naopak ) To používám třeba na uklízení linky, který dělám asi tak stokrát denně a strašně mě nebaví. Dřív jsem ji uklízela tak nějak chaoticky, jakože sklidila jsem nádobí ... potraviny ... pak nějaký klíče, nákup ... no a kupodivu tam furt spousta věcí zbejvalo a uklizená nebyla nikdy
Ted jedu fakt dogmaticky, prostě beru všechny ty předměty zprava do leva a rovnou uklizim na jejich místo, i kdyby to byla věc, u který se musí přemejšlet, co s ní, nebo učinit nějaký rozhodnutí. Jsou 3 věci, který zůstávají stabilně - košík na ovoce, rychlovarka a koš na bioodpad. Na ten si teda ještě odkládám skleničku s vodou Všechno ostatní musí pryč.
Je to ohromná úleva a dost mi to vylepšilo kvalitu života, obzvlášť když jsem na HO a čumím na tu kuchyn celý boží den. 

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 17:27
Reakce na Jos:

Friga muz si tasku z listopadu, kdy byl pat dni pryc, jeste nevybalil. Po dvou mesicich jsem ji aspon premistila z gauce pred loznici a tam bude nejspis do dalsiho listopadu. 

​Jako ... hodně se snažím tohle pochopit, ale to je pro mě totálně nepředstavitelný Jakože ... vážně byla taška na gauči? Proč by někdo pokládal tašku na gauč, taková nelogická věc? Jak tam mohla být měsíc? Kam jste si sedali? Proč si ji už dávno nevyhodila z okna (udělala bych já )?Samé otázky

Offline DruI
5593 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 17:35

MP Meri No jak říkám, jseš můj vzor :o) ale fakt je, že máš pravdu a já se tohle snažila natrénovat fakt mockrát, ale funguje to jenom v případě, že se na to vyloženě soustředím, že to musím udělat. No a pak na to jednou nemám kapacitu, tak se to všechno začne kupit a zase to jde s úklidem do kelu :o(

(Holt jsem ten tým, co si na gauči sedne VEDLE tašky ;o)

Offline Jos
příspěvků moje polička 03. ledna 2025 17:41

MP Meri my mame gauc asi pro osm lidi. V podstate to zaclo tim, ze jsem vypenila a rekla, ze jeho vyprane a slozene pradlo uz nebudu JA uklizet do skrini. Tak jsem mu je dala ciste do pradelniho kose na kraj gauce (on sedi tesne vedle). Aby si jako vsiml, dat to jinam by cenu nemelo vubec. On to vyresil tak, ze si ty ciste veci bral primo z toho kose a ja tam ty nove zase pridavala. Pak se v chodbe objevila ta nevybalena taska. Parkrat jsem o ni zakopla a tak jsem ji nakonec dala navrch te jeho hromady. No co ti mam rikat. Pokus nevysel, ostatni ciste pradlo uz zase skladam do skrini a kos s taskou jsem aspon odnesla do patra, kde se nejspis za 500let rozlozi sam. Nebo vymeknu ja. Jinak rada ´tak mu neper", taky nepomuze. Ty veci se nekde budou hromadit. A muj muz proste pojede do obchodu a radsi koupi nove. On jinak uklizet i umi, uvari a tak. Ale s temi hadry a naradim je to desny. Desny. 

Offline Kokoska
35113 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 17:52

MP Meri taky to nevybaleni nesnasim. Uz jsem to muze docela odnaucila, mel zvyk vyvrhnout tasku v obyvaku hned u dveri do predsine a klidne par dni postupne odnaset po par kusech. Dneska po navratu z venkova tam teda nechal jednu tasku jen otevrenou, druhou jsem ho donutila aspon strcit do naseho "skladiste". Rikala jsem si, kdyz mu jeste neni uplne dobre a celou cestu ridil, nebudu prudit. Takze jsem pak nahore vymenila v koupelne rucniky, po sprse se oblikla do cistyho a vsechno nesla dolu na vyprani. Jak jsem pres to pradlo blbe videla, slapla jsem samozrejme do popruhu ty tasky a malem jsem do predsine prosla sklem dveri. Taska je tam furt, muj řev zrejme byl malo hlasity.

Offline continuity
43390 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 17:52

MP Meri

Tohle one touch neumím. pokud je za tím nějaké složitější přemýšlení, tak tu věc nastrkam do nějaké krabice nebo lavoru. Na konci mám sice poloplnou krabici něčeho, ale jinak uklizeno a nezabere to tolik času. Tu krabici proberu, když mám sílu. Klidně i hned, ale alespoň si k tomu sednu, když je tam podobných kousků 30, z toho půlka děti, jde to hned líp. 

Ale představa tašky, co se mi někde motá měsíc pod nohama je úplně mimo můj vesmír. Když už to tak je, strčí to někdo do některé skříně nebo do kumbalu. 

Offline continuity
43390 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 17:59

Jos v tomto případě (jinak funguje, jen na prádlo je slepá skvrna a mě to vadí) bych mu to prádlo prostě ukládala. Já teda skládám prádlo celé rodině a je to pro mne psychicky méně vycerpavajici než cokoliv jiného. Přijde mi to jednodušší než vybírat na sušáku co je moje a co někoho jiného. Muži ho normálně uklidím, když už to skládám. 

Dětem ho teda dávám do lavoru, ony to spíš neuklizeji, ale já se  do toho pokoje snažím moc nechodit, tak mi to tolik nevadí.