MP Meri a k te prazdne lince...neumis si predstavit, jaky to je boj zredukovat mnozstvi tech veci. On by mel udealne venku celou skrinku s korenim, vsechny oleje apod. Proste mu vadi ze to ma nekde vevnitr a ne po ruce. Takze musi byt kompromis, me taky nebavi 4xdenne pak ty veci davat na misto. Proste on to vracet nebude, nechape duvod. Nevidi ze ta linka je pod tim opatlana, omastena. Ze je na lince vizualni chaoz. Nechape, proc me to vadi. Dtto ty nakladni zidle, kam se odkladaji veci, co jeste hodla nosit. Rikam vytrid to. Po tydnu vezmu celou hromadu a vyperu.
Ted jsem aspon najela na system uloznych boxu, kam sesypu ostatni srot, jako jsou klice, vrtacky, sroubky, deodoranty, lepidla, baterky, nebo celovky. Kdyz je to dostatecne plne, dostane par vyzev a po case mu to presunu do jeho pracovny. Tam se to vrsi az se o to on vetsinou prizabije a vytridi to.
Přiznání
Jos ježišikriste! Budu se snažit na tohle vzpomenout vždycky, když budu mít pocit, že muž neuklízí své věci dostatečně rychle (tj. okamžitě), nebo správně (tj. podle mých představ). ![]()
Pinot Noir
. To si pekne vybav
. Abych muze jen nahanila. On dobre a casto vari, nakoupi, je sikovny. Ale vsechno zachvatovite. Takze za den nekdy vymaluje cely dum ale nekdy trva tydny nez nejakou slibenou cinnost dokonci. Vzdycky se pripravi. Donese stafle, material, vrtacky apod....a dny plynou. Fakt jak z toho vtipu "ja to udelam, nemusis mi to kazdeho pul roku pripominat".
Pinot Noir taky si myslím, že muž z moji přítomnosti na Partu profituje
.
Jos teda taky by v zásadě nepotřeboval skříně, ideál je cca 20m2 šatna/kumbál, kde by měl vše na očích. Bohužel, když se přistěhoval, bylo tu už 8 m vestavných skříní
. No a čistě prádlo mu do nic skládám.
Ale jak píše continuity , kdyz funguje dělba práce, tak s tím nemám problem.
Jo dělba práce, to je základ!
Nacpu pračku a zapnu ji. Uf! Věšení, sundavání a skládání prádla včetně odnosu do příslušný skříně je na milostpánovi. Jsem jen slabá žena ![]()
DruI podle mě je základní "problém", že ti to nevadí. Pokud bys z toho měla nějaký ujímání, tak tu linku uklidíš, jedno jak, systém si najdeš.
Evaeva Člověče, mně to dokonce i vadí. Ale holt ten systém zvládám vymyslet, ale nikoli udržovat. U mně to asi opravdu bude diagnóza :o)
Báječné čtení tohle o různých úklidech. Já jsem od každého kousek a taky jak kdy a taky tým Friga , že jdu něco někam uklidit a tam mě něco inspiruje a začnu dělat něco jiného. Takže mám různé stupně rozuklízenosti.
Jos Nebudu ti psát, že bych to nevydržela, to je asi evidentní :D Jako na tyhle věci je imho velkej dům horší. Tady v bytě mu tu tašku po cvičení a podobný veci prostě hodim na zidli, na psací stůl ... a on kdyz vecer si je chce odstranit a jaksi zjistí, že je moc není kam jinam dát, tak si je holt uklidí. Jinak aby to nevyznělo, že máme doma nonstop vypíglováno, máme dvě děti, topíme se v bordelu. Ale je to každej den bordel novej, rozhodně žádný nevybalený kostlivci ![]()
Ale zase bacha, aby si clovek na sebe neupletl bic. Dva roky pracuju na tom, abych prave dokazala odpocivat nebo pracovat, i kdyz neni vse dokonale uklizene. Jsem z rodiny, kde se vse muselo uklizet hned, neexistovalo ze se kuchyn po obede uklidi az po pohadce, co kdyby nekdo prisel. ![]()
Takze jsem na podzim nechala kufr v chodbe, ze si to uklidim pozdeji. No byl tam 4 dny, kdyz mi muz rekl, jak dlouho tam ten kufr bude, ze on uz to z nej ma DAVNO uklizene. Takze me pekne vytocil, ale ok, uz opravdu mohl byt uklizeny. Odpoledne jsem kufr otevrela a tam manzelovo obleceni. Jakou ja mela radost a taky ze jsem si trochu rejpla. ![]()
Ad dělba práce ... nám teď funguje spíš nějaká sdílená péče. Prostě kdo vidí dopranou pračku, ten ji přehodí do sušičky, kdo má zrovna na krku hladový děti, dá jim večeři atd. (i když primárně to většinou dělám já). Ale to už jsem tu psala. A trvalo, než jsme se do téhle fáze dostali a musím říct, že tady si beru trochu zásluhy, protože jsem muže musela na tohle trochu vycvičit. Ale nemužu si to vynachválit, protože pro mě to znamená, že když mám třeba odpo/večer program, tak čistá hlava. Zaklapnu dveře a absolutně se nestarám, co bude a vím, že se vrátim do plusmínus uklizený a obstaraný domácnosti.
Lamicka
aneb kdo jinému jámu kopá...
Lamicka Jo, já se bojim, abych dětěm nepředala nějakej neurotickej vzorec. Ale já opravdu v bordelu odpočívat neumím. Zvládnu třeba už trochu prioritizovat ve smyslu že když malá po obědě usne, tak nejdu uklízet, protože vím, že třeba úklid + knížku nestihnu, takže si dám knížku + když zbyde čas, tak úklid. Ale pokud jsou děti vzhůru, tak je pro mě ten vizuální pořádek v těch prioritách hodně vysoko. A když vím, že budu na HO, tak se snažím si ráno před prací prostor kolem sebe uklidit, jako jestli někdo zvládne celej den koukat na linku plnou nádobí a zbytků od snídaně, tak já fakt ne :D
MP Meri Víš, jak jsem za ten neurotickej vzorec vděčná? :-) Muž je z rodiny, kde i na poličkách měli polepky trička krátký rukáv, trička dlouhý rukáv...:-). Je to fakt super žít s člověkem, který si to nese v sobě :-).
Niekedy vybalim hneď, niekedy to obchádzame týždeň. Naviac máme kufre v pivnici v inom paneláku a teda rozhodne s nimi nejdeme hneď. Periem hneď. A periem denne. Presne ako písala MP Meri , keď aj dovidim na dno pradloveho koša, tak treba oprat deky, bundy, obliecky, ... a to ešte obliecky treba naplánovať tak, aby som ich mala kam povesat. Niekedy si chlapi zvesia a upracu prádlo sami, niekedy im ho zvesim ja a upracu si ho sami, L skriňa je v hroznom stave, občas v rámci mojej psychohygieny mu ju upracem, to je vždy potešeny, že akú ju má upratanu.
MP Meri No jak říkám, jseš můj vzor :o) ale fakt je, že máš pravdu a já se tohle snažila natrénovat fakt mockrát, ale funguje to jenom v případě, že se na to vyloženě soustředím, že to musím udělat. No a pak na to jednou nemám kapacitu, tak se to všechno začne kupit a zase to jde s úklidem do kelu :o(
(Holt jsem ten tým, co si na gauči sedne VEDLE tašky ;o)
Tohle s tim soustredenim mam taky. I u vareni, bez premysleni na automat zvladam asi tak tri recepty, jak jsou u toho dva hrnce, tak uz to zacina byt slozity. Jak ted studuju pri praci, tak kapacitu na uklid a vareni nemam vubec a horkotezko resim ten nejnutnejsi uklid. Muz nastesti taky uklizi (ale prah ma trochu jinde) a nakupuje a taky trochu vari. Obri hromadu pradla jsem ted vyresila v prubehu dovolene, nastesti mame pradelnu s celkem velkou odkladaci plochou. A taky si klidne sednu vedle tasky ![]()
Lenka22stupne rozuklizenosti je trefny pojem. Ja takhle obcas najdu treba cistici sprej a uterku na umyvadle, kdy jsem si to tam donesla, ze uklidim. Tam objevim neco, co je treba odnest nekam jinam a na nejake utirani umyvadla si uz nevzpomenu.
Nejlip mi funguje neodchazet z daneho mista pryc. Kramy na odneseni jinam je treba jen odsunout a odnest az pak.
Mam momentalne komoru u pracky zavalenou pradlem, dost toho tu bylo, nez jsme odjeli, a jeste vic jsem dneska dovezla, na venkove nemam pracku. Minule jsem tam zapomnela rucniky a dneska nad plan jsme svlekli povleceni, kdyz jsme v tom stonali, muz dovalil obleceni z lyzi a oba dalsi bezne pradlo. Jeste je v komore spousta trideneho odpadu, hlavne papiry a plasty, protoze celou dobu, co jsme byli doma, kontejnery pretekaly, nebylo tk kam dat. No neni to hezky pohled.
DruIkuchyň uklízím, když tam na něco čekám. Než se mi ráno uvaří voda na čaj, vyndám myčku nebo sklidím, co zbylo po obědě, než se udělá kafe (v té konvičce to chvíli trvá).
Teď jsem dělala k veceri toasty, rychlá večeře, ty než se udělají stihnu kolikrát i pověsit pračku.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí