Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2025 20:57

Pinot Noir my teď máme předsíň, ale u našich nic takového nebylo, přesto tam byl věšák na stěně a rohožka na odkládání bot. Ty se tam teda vešly jen jedny každému členovi. Opět si myslím, že to není o místě.

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 20:58

Pinot NoirMy sme šatňu nemali, len vešiak na chodbe, z ktorej sa vchádza do kuchyne, obývačky, a skrine v spálňach a v detskej izbe, niektoré boli na poschodí. To by človek musel behať hore-dole. Bundy sme odkladali vtedy, keď sme čakali návštevu, aby si návšteva mohla odložiť veci.

Bundy na vešiaku ako neporiadok nevnímam.

Ale ako to tu tak čítam, tak mi nevadia a nevnímam ako neporiadok ani niektoré ďalšie veci, čo tu niektoré spomínate. Nemáme umývačku, riad (hrnce, taniere) väčšinou umývame, až keď sa všetci najedia. T. j. niektoré veci môžu čakať odložené na polici na umytie aj dve hodiny.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:03
Reakce na Potrefenáhusa:

MP Meri ja obdivuju, ze to ses s těma detma schopna dotáhnout do konce, aby bylo uklizeno, i kdyz běhám celej den jak křeček v kolečku, výsledkem je cca stejnej bordel, jako když jsem ráno zacala, proste každý moje uklízení něčeho je vykoupeny nějakou škodou nebo bordelem jinde, kde jsou zatím samy 

​Ano, celej den běhám jak křeček v kolečku a stejně tu ten bordel je a dokončit to musím, až když je v půl 10 uspím.

Ale nechtěla bych to jinak, pro mě je ten vizuální pořádek fakt důležitej, vlastně tím důležitější, čím víc je ten ten s dětma chaotičtější, jestli to dává smysl. Pro mě je uklizený prostor zdroj uklidnění, takže se tomu snažím přiblížit jak jen to jde. 

Ty povahy jsou různý, ale za mě to částečně fakt jde naučit. Za totálně klíčový považuju mít co nejmín věcí (s dětma těžký moc, ale s věkem se to zlepšuje), potom každá věc musí mít svoje místo, uklízet průběžně/nenechat si to přerůst přes hlavu, fakt i když se člověku nechce, je skoro vždycky nejlepší to udělat hned. 

Jinak potvrzuju to, že není dobrý kvůli tomu moc prudit ostatní členy domácnosti. Některý věci vyžaduju, ale když jsem si přiznala, že ten výsledek dělá dobře hlavně MNĚ, už mi tolik nevadí ten proces, kterej k tomu vede. Protože to beru tak, že to dělám pro sebe. 

Jinak samozřejmě věci jako že musím denně čistit linku od mastnejch dětskejch ručiček mě vysíraj hodně, ale snažím se to moc nekomentovat

Offline Karja
44828 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:07

notna My jsme teď taky v partě těch perfekcionalistu a minule řešili, jakej je kde vzduch, že bez rekuperace to nejde, jak je v těch jiných domácnostech těžký vzduch...tak já už nepozvu nikdy nikoho:D:D. Teď jsem byla zrovna u kámoše a on je velice poradny (rekuperaci teda nemá) a tam nenajdeš nic, do toho si stěžoval na přítelkyni, jak je nepořádná a má všude vlasy a já bezděčně na té návštěvě si škrabála suchou kuzi u nehtu a normálně jsem měla sto chutí se pak podívat pod židli a smést, kdyby náhodou nějaký drobeček tam z toho palce pode mnou zbyl:D. Takže já tě chápu.  

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:08

Karja Jo, to je další věc, která pomáhá. Prostě ten šuplík/věšák/židli na roznošený věci NEMÍT Fakt to funguje jako kouzlo, prostě problém zmizí, ty lidi si poraděj jinak, bundu daj do skříně atd.

Jinak ještě musím dodat, že jsem vyrostla v domácnosti dvou hromadičů. A mám na to právě ty nejhorší vzpomínky. Že byla půda, sklep, několik místností plnejch bordelu, to ani nekomentuju, naši měli hodně dětí, rekonstrukce svépomocí, táta furt v tahu ... chápu. Ale ty věci byly i vsude po bytě, když jsem jako malá dostala za úkol utřít prach, tak to bylo zhola nemožný, všude věci, knihy, porcelán, šuplík plnej fotek, další šuplík plnej nesmyslů a pod ním další tři, skříně přetejkaly, všude bylo něco ... tak to jsem se prostě zařekla, že nikdy. 

Offline Karja
44828 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:09

MP Meri Tak já vím, že se musím toho šuplíku zbavitz ale teď už to v životě neroztridim:D. No zítra jdeme na hračky, to nám už pretejká všude:D

Offline viktorka_od splavu
49396 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:10

Karja monicin suplikmaminka moje mela takovy kosik na lednicce.. nesnasela jsem ho, ze to rozhodne jednou doma mit nebudu! ted mam nekolik supliku

Offline Karja
44828 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:11

Tak ze 4 novych světel je jedno křivý o několik cm, fakt viditelné na první pohled, že se nestydí to někomu poslat...takže reklamace a jedno nechce sambo montovat, že je těžký...má tu fobií, že to spadne někomu na hlavu. Takže sháním hodinového manžela a asi to namontuju až bude v práci a pak bude týden ticha domacnost? Asi tak se k tomu budu muset postavit nebo nevím:D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:15

MP Meri tvl, já bych to bez židle klidně hodila na zem

Offline Karja
44828 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:18

MP Meri Ale moje cvičitelka jogy by řekla, že pořádek a klid máš hledat uvnitř sebe:D:D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:18

viktorka_od splavu podle mě je to velmi dobré varianta, jak se zbavit toho vizuálního bordelu, když nechceš úplně uklízet. Bohužel jednu krabici tu mám už asi dva roky

Offline continuity
43390 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:20

Moničin suflik mám jeden v obýváku a jeden v pracovně a jsem s nima v míru. Jednou za čas tam uklidím a je to. Pak nemám ty papíry na stole, komodě, kde je každý pohodí a alespoň to není na očích. 

V pracovně tam postupně přibývají leky, krémy, blbosti. Uklidit to je hračka, ale delat to každý den, tak jdu večer spát o hodinu později. 

Offline continuity
43390 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:25

MP Merižidli mám na domácí věci. Je to židle od mého pracovního stolu, takže buď na ni sedím a ty věci mám oblečené nebo ne a pak je to jedno. Je tam teda většinou svetr a kalhoty, nekdy triko, pokud jsem si čisté brala až večer, žádná hromada až pod strop. 

Ale nerada dávám roznosene věci zpět do skříně, kromě sukni a svetru to nedělám. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:35

notna mne celkem otevrela oci nedavna zalezitost. Byla jsem se synem koledovat na Velikonoce s partou pratel. A vetsina lidi nas proste brali dovnitr. No...jako vypiglovana domacnost mezi nimi nebyla ani jedna. A ono se to taky rika tem, co maji treba novostavbu. Po te co jsme predelali podlahy a mame novou kuchyn, tak se mi to uklizeni tak o 80%zjednodusilo. Ale starsi clenity rodinny dum, kde neexistuji treba vestavene skrine apod. To uz je orisek

Offline Myrtila
5372 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:39

Tak u nás nemáme Moničin šuplík, ale Moničino piano - dere mě to neskutečně, ale je to bohužel místo, které je po ruce, a zároveň na něj nedosáhnou nenechavé malé ručičky. Takže všechno odkládáme na něj, já to jednou za čas uklidím, a jedeme od znova. 
Musím říct, že co nás při zařizování domu absolutně nenapadlo, bylo to, že do všeho úložného nábytku se snadno dostanou děti. Takže těch pár nedostupných míst jsme obsadili věcmi, ke kterým se opravdu dostat nesmí (léky, nejdůležitější dokumenty a tak), a ve zbytku se syn průběžně pořád přehrabuje, vysvětlování ani zákazy nefungují. Takže ten bordel je tu prostě nekonečný. 
A to jsem náturou spíš ten typ, který nemá rád ten vizuální bordel, nejradši bych měla všechno někde uklizené. Což mi šlo před dětmi, ale teď je to úplně nedostižné. 

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:45
Reakce na Jos:

MP Meri a k te prazdne lince...neumis si predstavit, jaky to je boj zredukovat mnozstvi tech veci. On by mel udealne venku celou skrinku s korenim, vsechny oleje apod. Proste mu vadi ze to ma nekde vevnitr a ne po ruce. Takze musi byt kompromis, me taky nebavi 4xdenne pak ty veci davat na misto. Proste on to vracet nebude, nechape duvod. Nevidi ze ta linka je pod tim opatlana, omastena. Ze je na lince vizualni chaoz. Nechape, proc me to vadi. Dtto ty nakladni zidle, kam se odkladaji veci, co jeste hodla nosit. Rikam vytrid to. Po tydnu vezmu celou hromadu a vyperu.
Ted jsem aspon najela na system uloznych boxu, kam sesypu ostatni srot, jako jsou klice, vrtacky, sroubky, deodoranty, lepidla, baterky, nebo celovky. Kdyz je to dostatecne plne, dostane par vyzev a po case mu to presunu do jeho pracovny. Tam se to vrsi az se o to on vetsinou prizabije a vytridi to. 

​Ten vizuální chaoz na lince je pro mě nesmírně iritující, kromě malejch spotřebičů tam nesnesu nic (oleje, koření,nože, jar ).

Truhlář mi udělal pod varnou desku tenkou výsuvnou spižírnu. Takže když vařím, můžu ji mít vysunutou, mám tam ty nejpoužívanější přísady a je to. S tím jsem strašně spokojená. 

Offline Potrefenáhusa
38945 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:45

Myrtila my mame supliky i nektery skřínky v lince s dětskou pojistkou, ale zrovna jsem si tikala, ze cim je starší vetsi, tim je to horší vyhrabou za malou chvíli uplne všechno, v prádelníku hledaj mejdla, vyhrabou krabice s uloženýma botama po starsi a hrajou si na obchod, letou do skříní....vsechno na zámek bohuzel nekde

Offline Jos
příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:46

MP Meri my jsme oba taky z rodin hromadicu. Vekem se to zhorsuje. Jinak me vlastnictvi veci nestresuje, mame je kam dat, ale musi to mit formu. Coz prave casto nema. Pak vola soused, ze chce treba krovinorez, pipu na pivo, susicku ovoce  a ty pak nemuzes neco najit... Ja mam v jedne skrini i treba kozichy po babicce, kazdy rok si pujcuje soused na kostym certa a my je bereme na advent. Nemam to srdce ty veci vyhodit. Alw vadi mi, kdyz se ty veci vali mimo skrine. 

Offline Friga
2178 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:47
Reakce na Evaeva:

MP Meri tvl, já bych to bez židle klidně hodila na zem

​ja taky ja si tenhle typ odkladacich mist vzdycky z neceho udelam. Ve starem byte, jsem si roznosene obleceni davala na roh te strany dvoupostele, na ktere jsem nespala. Postel jsem mela jen pro sebe, takze to tam nicemu nevadilo. 

Offline Lama_z_Lana
6726 příspěvků moje polička 03. ledna 2025 21:48

Jinak kamarádka se živí jako profesionální organizátorka domácností, kdyby někdo potřeboval