Shnilý z Prahy
Přiznání
Schnilej z Vysočiny :D
Já to shnilý v tomto významu nikdy neslyšela
jazykové okienko - tak ja neviem, už som zo / českej / školy dlho preč, ale stále si pamätám , že „ z “ na začiatku slova sa píše vtedy, ak ide o zmenu stavu . Teda v tomto prípade to chápem tak, že jablka nám rychle zhnily, / ale ten človek je nějaký shnilý, - teda je taký stále ? Ďakujem za dovysvetlenie a dúfam, že môj dotaz nebude mať vplyv na prípadnú zhoršenú známku z češtiny !
Do ankety - som Brňačka, ale tento výraz sme nepoužívali .
Od babičky z pomezí Hané a Valašska potvrzuju, že jsem tam bývala často zhnilá. A paní Hnilová byla její sousedka
.
Blanka Myslím, že většina lidí tady píše, jak si výraz pamatují z řeči, jelikož jde o hovorový obrat, v psané podobě málo zafixovaný. No a v části Moravy a Slezska se vyslovuje zněleji. Někdo tady už zmínil "nazhledanou" (spíš tedy "nazhledanú"), zatímco v Čechách se vyslovuje "naschledanou". Jde o asimilaci znělosti, ne pravopis s/z (i když ten s ní v podstatě souvisí, resp. problémy s psaním s/z mohou být způsobeny reálnou navyklou výslovností).
Blanka spisovně všechno jenom shnije
(mne hrozne drásá sleva x zlevneny -> chyba sleveny. Na Moravě se to asi s tim s vyslovuje?
Blanka Ujč praví, že jde o zmenšení až zánik, tedy s
Psaní předpon s(e)‑, z(e)‑ ve slovech domácích
Slova s předponou s(e)‑
Předpona s(e)‑ naznačuje:
1) směřování dohromady: scelit, shromáždit se, spojit, sjednotit, smluvit se, sblížit se,
2) směřování shora dolů, z povrchu pryč: sklonit, sklopit, shýbnout se, smést,
3) zmenšení objemu, až zánik: scvrknout se, shořet, shnít.
Ďakujem za dovzdelanie ! Ešte že nemusím druhýkrát maturovať !![]()
Koukala jsem první díl seriálu na ČT, zaujalo, překvapilo. Docela jsem si i řekla, hele, ony ty poplatky k něčemu rozumnýmu budou
. A pak jsem četla článek o tom seriálu, kde jsou výkřiky typu...
"Propagandistický seriál se stal propadákem díky výběru hrdinky. Možná šlo o sabotáž"
To mě zase překvapilo, při čtení článku mi spadla brada.
A pak se mi ulevilo. Článek byl o seriálu "Matka". Já koukala na seriál "Děcko". ![]()
Pinot Noir Teď čtu kometáře k tomu správnému seriálu a soudím, že dle stádečka nespokojených se mi to bude i nadále líbit. Pravda, já nejsem cílovka (daleko od dětí a adopcí a promr(h/d)ané antikoncepce) a možná proto to beru jako pobavení.
Samantha na děcko se teprve chystám, ale včera jsme viděli první díl seriálu Limity a nějak nevím. Háma mi do role moc nesedí.
SamanthaJá jsem to viděla a moc se mi to líbilo, ty komentáře nechápu. Úplně na mě všechen chaos všedního dne dolehnul a zdálo se mi to dost uvěřitelné (a samozřejmě s trochou nadsázky), to tomu lidi hodně vyčítali. Já se dívám na máloco, za rok třeba tři ctyri krátké seriály a tohle určitě bude jeden z nich;-)
Samantha mně se to taky zatím líbí, tak doufám, že to udrží ten spád a nezmění se to v tak rozvleklou kaši jako Kukačky. Nejvíc mě baví Ondřej Malý a Elizaveta Maximová.
Karja Mne se to taky libilo. Ja jsem teda spis nenarocny divak, netflixovymi serialy nepolibeny. Nadsazka a zkratka tam byla, to mne vubec nevadilo, naopak to melo spad.
Jeste jsem tento tyden videla jeden dil italskeho serialu Srdce, odehrava se to kolem roku 1970 na kardiologickem oddeleni v Turine. Zaujalo me to, protoze je tam krome mezilidskych vztahu i tema transplantace srdce, kdy ve svete mezi klinikami probiha "boj" o to kdo se o to pokusi prvni, jeste dam jeden dil a uvidim. A velmi se mi libi ten serial i po vizualni strance.
Karja Téma seriálu Děcko je zaujímavá, ale spracovanie ma nepresvedčilo. Chvíľami to na mňa pôsobilo ako karikatúra, viacero postáv mi liezlo na nervy a motivácia konania hlavnej hrdinky v niektorých situáciách bola za mňa odveci. Nemám rada nelogické konanie.
Černá kočka videla jsem prvni dil a zatim nevim. Je to takove naivni. Ale tema skvele. Uz od puberty zboznuju knihu Nezadouci o stejnem tematu. Plus tema apartheidu, JAR...Jen tam to ma tu pridanou hodnotu, ze autor knihy tenhle "souboj" sam vyhral a to srdce jako prvni na svete skutecne transplantoval ![]()
Nežádoucí je moc dobrá kniha
A teď jsem zrovna viděla Zlaté ruce, prakticky z podobnýho soudku, taky to nebylo špatný.
Jos Diky za tip na knizku.
Nez jsem videla ten jeden dil, tak jsem si myslela, ze je to podle skutecnosti, az potom jsem si dohledala, ze prvni transplantace se uskutecnila v JAR jak pises.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí