Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Tabea
8196 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 16:12

Taky jsem nosila na plesy, možná i do tanečních, šaty po babičce. Jedny byly jakoby brokátový do áčka. Dost kousaly. A pak jsem mela taky černý těžký sametový na tělo, neco jako Morticia, akorat bez rukávu a výstřihu. Místo toho ke krku, jakoby do obojku (americké průramky?).

Online viktorka_od splavu
49396 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 17:04

Tabea jj kousavej brokat brrr

u nas dedit nic neslo, jsem asi prvni hubenour v rodine (bejvavalo) ale do tanecnich maminka ten brokat nekde vyhrabala a usila mi z nej halenku, citim to jeste ted. ono to asi melo mit podsivku

Offline Blanka
příspěvků moje polička 23. ledna 2025 17:37

Nemyslím, že  by som vyrastala priamo v chudobnej rodine, ale jednak bola iná doba a nebolo samozrejmé všetko mať, ale hlavne bola som ešte len v prvom ročníku na učňovke, a dovtedy som bez nejakého  skúmania nosila, čo mi maminka kúpila, čo znamená, že to boli veci hlavne praktické .Ale  odrazu sa naskytla  príležitosť  ísť na koncert Pavla Nováka, a ja som tam nielen chcela ísť, ale asi prvýkrát som aj rozmýšlala, v čom. A zistila som, že nič vhodné nemám, nech som sa v tej skrini akokoľvek prehrabávala . Ale celkom v ľavom kúte mala ešte zopár vecí babička, ktorá už nič z toho nenosila, a tak som vytiahla jej dvoje šaty. Ani jedny neboli  zasa až tak úžasné, ale pre jedny  som sa rozhodla, a vyrazila som za zážitkom .A vôbec som si ten koncert neužila, mala som pocit, že si ma každý s úsmevom obzerá , a  tak som cez prvú pauzu  ušla ! Holt nie všetko staré musí byť hneď aj úžasná klasika

Offline Janulik03
20358 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 17:45

Moja americká teticka nam posielala raz do roka balík s oblečením. Mama mi vzdy niečo z toho vybrala a musela som nosiť. 

Niekedy to bolo super, niekedy čistá hrôza, z môjho pohľadu. Ale vždy tie veci krásne voňali "amerikou". 

Až ked k nam už teticka prišla osobne, žiadny balík viac nedorazil

Ale mne pri odchode vždy šupla par dolárov a ja som si mohla kúpiť rifle v tuzexe. Na jedni mi mama teda nazehlila puky

Online continuity
43380 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 17:51

Blanka já taky nevím, kde se ty klasicke šaty z kvalitních latek, staré sto let berou. moja babička žádné společenské šaty neměla, neviděla jsem nikdy ani její svatební, byly už v době puberty dávno v pánu. predpokladám, že ji je nějak spichla její matka, která šila halenky celé vesnici.

Pak měla sukně a halenky a v tom chodila do kostela. Představa,že si cokoliv z toho beru byť do divadla... Mama mela jedny schované sametové šaty s krátkou sukni, které jsem měla v prvaku na vysoký na takový ten uvítací ples. Toť vše. Hedvábí jsem poprvé na vlastní oči viděla ve dvaceti a taft snad ještě později. 

Offline Kokoska
35113 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 17:53

viktorka_od splavu ja měla po nějaké vzdálené sestřenici taky brokátové šaty do tanečních. Švadlena to trochu upravila, podšívku to mělo, ale stejně to u krku škrabalo.

Offline Karja
44827 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 18:11

continuity Můj děda byl krejci a žádné skvosty babičky skříně taky neobsahovaly, vsechno byly kostýmy a bluzky z hodně pofidernich materialu;-)

Offline barbucha blogger
36016 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 18:47

Karja 

Jeden můj praděda z matčiny strany měl kožešnictví a ještě pamatuju skříně v předsíni, narvaný fakt hnusnejma kožichama včetně takovejch těch límců z mršin, zakousnutejch do sebe (místo zapínání). Příšerný to bylo a šíleně těžký, nechápu jak to nějaká ženská vůbec mohla nosit. Donutila jsem to matku vyházet až kdy jsem byla dospělá... nevím k čemu to schovávala snad padesát let V životě se toho nikdo nedotknul, leda snad něco brali na Mikuláše, jakože kožich pro čerta

Online viktorka_od splavu
49396 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 18:54

barbucha tyhle kozichy znam:-)) ale!ja mela jednou na sobe norkovy kozich a pochopla jsem proc je tak drahy. na pohled chlupy jako chlupy.. ale on byl az na paty a uplne lehounky

Offline Mha
příspěvků moje polička 23. ledna 2025 18:59

continuity

Mě to přišlo taky jako záhada, protože třeba svatební šaty své maminky ze sedesatych let jsem viděla a byly zažloutlé, tuhé a nepěkné. Ale na druhou stranu jsem v jednom etnomuzeu viděla šaty šité v 19. Století a byly až na pár dírek dobré. Ty byly kartounove, ať je to co je. 

Offline dorota
1231 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 19:14

Bratrancova manželka sa vydávala v svadobných šatách svojej mamy. Šaty boli fajn (neviem, čo to bol za materiál), vek na nich nebol poznať, štýlovo sa líšili od šľahačkových šiat, ktoré vtedy nevesty prevažne nosili. 

Ja som mala šaty po mame na záverečnom večierku na ZŠ v 8. roč. Boli to šaty, ktoré mala mama oblečené na svadbe po polnoci, po prezlečení zo svadobných šiat. Boli tmavomodré s 3/4 rukávmi s áčkovou sukňou. Ak si dobre pamätám, skracovali sme ich vtedy, pôvodná dĺžka bola do cca pol lýtok. Neskôr by som už šaty po mame z jej mladosti asi neobliekla, nezapla by som ich.

Offline brrr
12377 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 19:19

Babička byla dámská krejčová a dobrá, ta měla ručně šitých, krásných šatů asi milión. Bohužel měla metr padesát. Mamka je taky menší a podstatně drobnější, takže nic, no.

Offline barbucha blogger
36016 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 19:46

viktorka_od splavu 

To už byl asi nějakej novější model, my v tý skříni měli kdeco, všechny možný chlupy, ale těžký to bylo všechno. Čert ví, jak se to kdysi dělalo.

Ale co si pamatuju, tak jsem někdy ve 20 dělala velkou parádu v zelený taftový sukni po matce z padesátejch let, na to pásek ze široký černý gumy a k tomu černý triko s lodičkovým výstřihem, taky zděděný, plus černý sametový cvičky, to byl model za všecky prachy - Audrey Hepburn se mohla jít vystydět (to jsem měla ještě pas )

Online Myrtila
5372 příspěvků moje polička 23. ledna 2025 19:59

Mám doma dvoje šaty z pozůstalosti po babičce, stylově tak 40./50. léta, jsou na běžné nošení, ale tak pro děvče do 20 let, stylem i rozměry. Já jsem je našla až skoro ve čtyřiceti, takže pro mě už to nebude. Jsou pěkně vypracované, ručně šité, ale netuším materiál - přijde mi to jako nějaká umělina, ale byla už v té době? Potřebovaly pořádně vyprat, tak přežily i několikrát pračku s dezinfekcí, takže nic choulostivého to nebude. 
Babička si hodně nechávala šít, ovšem byla to spíš praktická žena, róby v šatníku neměla. Ale nějaké její halenky jsem si na gymplu přešívala a nosila, učila jsem se na tom šít. I jednu hedvábnou noční košili na tílko. 

Offline Potrefenáhusa
38945 příspěvků moje polička 24. ledna 2025 06:59

barbucha ty prastary kožichy jsme měli ve skříni taky, babička mě jednou nutila vzít si do tanečních persian, strašně jsem se za to styděla, ale bylo v tom fakt teplo 

Offline Tabea
8196 příspěvků moje polička 24. ledna 2025 07:01

Nemůžu si pomoct, ale Barron Trump mi strašně připomíná Grua z Mimoňů, když byl ještě mladej s vlasama. Hlavně teď na videu z inaugurace. 

Offline Sweet Potato
40596 příspěvků moje polička 24. ledna 2025 08:58

Potrefenáhusa Ble, perzián byl navíc i hnusnej a tvrdej, ale norky jsem občas vynesla.

Offline Kokoska
35113 příspěvků moje polička 24. ledna 2025 09:04

Mama mela persian umelej! Ta kozesina se ji libila, ale bylo ji lito tech jehnat. A vyparanou norkovou podsivku z kabatu po prazske babicce mela nase domaci babicka na gauci jako prehoz. Tolik ke kozesinam v nasi rodine

Jo ale babi mela po sestre to kozesinove cosi kolem krku, jak je to zakousnute do vlastniho ocasu. Bylo to cernocerne a rikali jsme tomu bazilisek. Akorat nam to se segrou kdysi pry pujcila na hrani na princezny a bazilisek prisel o spicku ocasku. 

Offline Magda
256 příspěvků moje polička 24. ledna 2025 09:09

Zakousnutou liškou jsme strašili sestřenici. Měla z ní takovou hrůzu, že se stačilo jen dotknout skříně ve které ji měla babička schovanou...

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 24. ledna 2025 09:11

Já ten perzián nesnášela, babi ho měla na funusy v zimě. Vždycky jsem říkala mámě, že jde za mrtvolou v mrtvolkách, protože se na to stahovala mláďata. Z králíků jsme měli beranice a lemování u kabátů, to mi tak nevadilo, jelikož jsem to brala jako satisfakci, celé léto jsme sušili seno pro ně.