Myrtila No, mně přišel covid do toho okamžiku rodičáku, kdyz už bylo dítě konečně schopné celkem v klidu vyrazit mezi lidi. Jsem se těšila jak spolu obrazíme všechna ta Pražská dětská místa než začnu chodit do práce a ono houby houby lockdown
Zase ale musím říct, že potom byla neskutečně nažhavená na školkovou docházku, protože tam konečně byly děti.
Přiznání
Ja si teda na COVID pamätám stále živo. Muž si ho hneď na začiatku priniesol z lyžovačky a asi dva tyzdne nevyliezol z postele. Kanceláriu sme zatvorili 12/03, keď sa v UK vyhlásil prvý lockdown a začali opatrenia, a odvtedy robím z domu.
Centrum Londýna bolo úplne prázdne, žiadni turisti a domáci sme boli doma. Pred supermarketmi boli rady, v začiatkoch ľudia všetko vykúpili... taká menšia apokalypsa to bola :) Po prvom lockdowne sme sa odsťahovali z Londýna na vidiek.
Muž robil tyzdnovky v BA a pár týždňov tam ostal. Môj otec sa tak strašne bál nákazy, že prvýkrát opustil hyt po 2 mesiacoch, zakazoval mame chodiť na záhradku. Dieťa si užívalo mamu, že nemusí chodiť do škôlky, mala som znížený úväzok, tak som učila len 2 hodiny denne.
My jsme si v srpnu 2020 s manželem řekli, že musíme v rámci duševního zdraví někam vypadnout :-). A zjistili jsme, že mezi země, kam se může, patří Kypr. Nikdy předtím jsme tam nebyli, koupili jsme letenky a vyrazili. Byla to jedna z nejhezčích dovolených. Pořád si říkáme, že se tam vrátíme, ale mám obavu, že s těmi turisty už to bude jiné.
A taky mám v paměti duben 2021, kdy jsme potřebovali promovat Luna komiks. Byly zavřené okresy, my byli tři a jako místo na mapě, kam to máme stejně daleko nám vyšel Větrný Jeníkov :-). Tam jsme pozvali ČTK :-). Já jela z Prahy, Luna z Blanska a třetí člověk z ČB. Kolik těch hranic okresů jsme překročili si už nepamatuju :-).
No jo, za to může Franz Josef. Za jeho vlády zavedli telefon... a když se Jeho Veličenstvo chtělo něco dotázat, musel to někdo zvednout, že jo.
Akorát to nikde jinde tak otrocky nepřevzali, jen u nás. Ani v tom Rakousku ne - kdo tam někdy byl a dokonce pracoval, jejich pracovní morálku dobře zná
Asi u nás chtěli lidi za první republiky působit státotvorně nebo co, nebo to byla jen setrvačnost? A za komunismu do práce chodilo 90% lidí s odporem, tak si to chtěli odkroutit co nejdřív, aby pak mohli radostně okopávat svoje erteple
To u mnohých vlastně trvá doteď.
Viz Ranní vstávání produktivitu nezajistí:
"Člověk ani nepotřebuje množství studií, výzkumů a prací, které exaktně vědecky prokazují, že děti začínají vnímat nejdřív kolem deváté a puberťáci ještě o hodinu později, protože ráno to myslí obtížně i mnohým dospělým. Nemluvě o tom, že ranní vstávání spíš než k vyšší produktivitě a aktivitě přispívá leda ke kumulaci rodinného stresu. Schválně, kdo se nikdy mezi šestou a sedmou ranní nepohádal ve dveřích koupelny?
Italové ze severu, kteří mocnářství rovněž zažili, rannímu vstávání nepodlehli nikdy. Francouzi a Britové také neposílají děti do školy za tmy. Přitom ani o jedné z těchto zemí nelze říci, že by měla horší školství, případně že by vykazovala nižší produktivitu práce."
No, mnohokrát jsem tady už psala o švédským uspořádání... ráno v klidu dovedeš dítě do školy/školky na osmou, v devět seš v práci... poté volným krokem vyzvedneš dítko (nikdo neprudí že jdeš pozdě), v poklidu s ním nakoupíš nebo ho ještě šoupneš na kroužek (ne, nezačínaj ve dvě aby mohly učitelky brzo domů)... jestli je večeře v sedm nebo v osm nikoho nezajímá, času dost a žádnej stres. Zlatej život a všichni v pohodě, nikdo nikde na sebe neštěká, nestrká se ve frontě a netřesou se mu ruce
Fakt lázně na nervy ![]()
A to tam ještě mají v zimě už od tří hodin tmu! Jak to ty lidi jen přežijou? ![]()
Ja mam na to vzpomínky dobry, muz dal výpověď v praci k 31.12., takze skončil na konci března 20 a uz se mu nepovedlo nic sehnat, ja byla doma na rizikovým, takze jsme si užili ten prvni lockdown chozenim v přírodě a na zahrade, dite se narodilo na konci června, kdy bylo zrovna chvilku rozvolnění, ty první měsíce bylo bezva, ze byl s nama doma, chodili jsme hodně ven, začal pracovat až od začátku listopadu (a v lednu jsme pak meli poprvy covid
)
A to tam ještě mají v zimě už od tří hodin tmu! Jak to ty lidi jen přežijou?
Ale taky tam maj zakázanej chlast a ve Stockholmu mají projekt „terapeut v taxiku" proti podzimním depresím. Proč asi že.
Zuzuli já s nima za toho prvního lockdownu nechodila ani do těch obchodů, to byl můj denní program do té doby
Batole všechno osahá, to jsem se bála. Ty další už ne, jak už se vědělo víc. Naštěstí už jezdil na odrážedle, tak jsme chodili do lesa, to jsme mezi kojeními akorát stihli.
Schválně, kdo se nikdy mezi šestou a sedmou ranní nepohádal ve dveřích koupelny?
já prosím, z postele zásadně lezu až po sedmé, dřív a se škřípěním zubů akorát, kdyz spěchám na vlak nebo letadlo. Vzhledem k tomu, že podobného rozpoložení je i moje rodina, nikoho v tuto úděsnou hodinu nepotkám.
Muž celý život chodil na šestou a nezvyknul si za 20 let, pokaždé říkal, že noční jsou výhodnější alespoň v tom, že se na ně nemusí vstávat. Pak si odhlasovali šichty 7-19 a div se svět, nestalo se nic. Akorát říkal, že se mu kvalita života zlepšila asi 1000x. Teď už může kdy chce, ale nemá každý to stesti.
Já mám poradu v pondělí od 9 a v týmu lidí, kteří to mají 15 minut pěšky a stíhají to s odřenýma ušima. ![]()
Už jsem i přemýšlela, že to posunu.
Kan ve Švédsku mají zakazanej alkohol přesně od kdy?
continuity Nevím od kdy, ale krom restaurací a barů je na veřejných místech pití alkoholu zakázaný.
barbucha no ale v létě maj světlo do kdy?
Moje děti už jsou v osm dost nepoužitelný, ale družina i školka mají do pěti nebo půl šestý, nevím. Nicméně ve čtyři už ani v jedné instituci skoro nikdo není
Mně ta doba, kdy za šera vyzvednu dítě, dojdeme na nákup a to bude všechno docela děsí, ještě to teda pár let potrvá.
Kan u nas taky ale (v Praze v okoli detskych hrist, skol, skolek, nemocnic, zastavek, stanic metra...plus potom dle kazdy mestsky casti)
Kan a to je zakázany chlast? Veřejná prostranství mame v prohibici i v Praze.
Karja No ty podněty chyběly i malému miminu, vidím to teď na mladším, že oproti tomu staršímu se ve stejném věku víc směje a lépe reaguje na lidi. Pediatrička mi k tomu řekla, že není divu, protože ta mimina reagují na obličej, a starší až do půl roku skoro neviděl nikoho bez respirátoru, mimo mě a muže.
Kan a to je zakázany chlast? Veřejná prostranství mame v prohibici i v Praze.
Tak omezení koupí alkoholu pouze v Systembolaget určitý zákaz představuje. Měla jsem být přesnější. U nás je ten zákaz poze někde na veřejných místech. Čím větší město, tím větší problémy.
Myrtila No jasne, tak je měla třeba dvouleté a půlroční a prostě se fakt hrozně nudily, vidaly čtyři lidi dokola a jedno prostředí. Takže to bylo na prd, člověk se snažil vymyslet co šlo, ale moc to teda spíš nešlo. Jako je dobrý, že já hodně zapomínám, takže si to nepamatuju už tolik;-)
Myrtila hele to muze byt i tim starším sourozencem, nam to mladsi dite dela vsechno tak o rok dřív než to starší, maj v tomhle obrovskou výhodu (ne teda uolne zadarmo )
Myrtila to myslím hodně záleží na povaze. U nás je nejvíc mezi lidi mimino, je teda fakt, že mladší jakožto kovidové dítě je nestydlivější, neumí si hrát s více než jedním dítětem. Ale starší v tom žil od dvou do čtyř let taky a baví se s každým na potkání. My jsme v žádné extra izolaci vyjma párkrát pár jednotek měsíců nebyli. Příbuzné máme na sídlišti, s těmi jsme se vídali aspoň venku, kromě toho prvního lockdownu jsme chodili na hřiště, kde byly i další děti...
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí